Yllättävä äänestystulos Keski-Lahdessa – ei lupaa säännöllisille sateenkaarimessuille
Marian Kammarissa pidettiin Keski-Lahden viimeisin sateenkaarimessu toukokuussa. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Sateenkaarimessuja ei järjestetä Keski-Lahden seurakunnassa jatkossakaan säännöllisesti. Asiasta päätti seurakuntaneuvosto kokouksessaan keskiviikkona. Päätös syntyi äänin 9–7.
Tulosta voidaan pitää yllätyksenä. Marraskuussa 11 seurakunnan luottamushenkilöä teki aloitteen, että seurakuntaneuvosto myöntäisi pysyvän luvan järjestää vuodessa yhdestä neljään sateenkaarimessua Kirkkokatu 5:n kirkkotilassa, Mukkulan kirkossa ja Marian Kammarissa. Jos kaikki aloitteen allekirjoittaneet seurakuntaneuvoston jäsenet olisivat olleet läsnä kokouksessa ja äänestäneet aloitteen puolesta, sateenkaarikanta olisi voittanut.
Säännöllisen messuluvan puolesta äänestivät Erpo Heinolainen, Tarja Koljonen, Hannu Kuokkanen, Minna Saarelma-Paukkala, Katri Nivala, Mauno Nivala ja Risto Tarkiainen. Vastaan äänestivät Miika Hämäläinen, Urpo Karjalainen, Anna-Liisa Halme, Marketta Ihalainen, Raimo Luukkanen, Erkki Nieminen, Mikael Seppälä, Erkki Suhonen ja Kari Valkama. Seppälä tuurasi aloitteen allekirjoittanutta Tarja Pölkkiä, mutta päätökseen ei olisi ollut vaikutusta, vaikka Pölkki olisi ollut paikalla, koska tasatilanteessa kirkkoherra Hämäläisen ääni olisi ratkaissut. Aloitteen allekirjoittanut Anna-Liisa Karhula ei ollut kokouksessa läsnä eikä hänen varajäsenensä.
– Odotin, että läpi menee, mutta eilen sattui olemaan sellainen päivä, että äänestys meni tuolla tavalla. Kyllä se pettymys oli. Monissa seurakunnissa eri puolilla Suomea messutoimintaan sisältyvät myös sateenkaarimessut, mutta jostain syystä Lahti on tällainen vanhoillisuuden pesäke, Mauno Nivala perkasi tappion herättämiä ajatuksia.
Äänestystä edelsi noin tunnin kestänyt keskustelu, joka Nivalan ja kirkkoherra Hämäläisen mukaan käytiin hyvässä hengessä.
– Keskustelussa meni noin tunti, pitkälti toistakymmentä puheenvuoroa käytettiin. Vaikka näkökannat erosivat, keskustelu oli toisia kunnioittavaa, asiallista ja rakentavaa, Hämäläinen summasi.
– Keskustelu oli hyvin johdettua. Pyrittiin asiallisuuteen, ja vaikka pikkuisen välillä meinasivat tunteet joillakin nousta, puheenjohtaja rauhoitti kokouksen. Meidän kannalta hankaluus on siinä, että keskustelu junnaa paikallaan, Nivala sanoi ja jatkoi:
– Vastustajilla on puoltonaan pitkä liuta jakeita ja lauseita eri puolilta Raamattua, ja kaikki perustuu Raamatun tulkintaan. Kun taas esimerkiksi Tulkaa kaikki -liike mielellään tutkii elämän ilmiöitä jumaluusopin lisäksi lääketieteen, historiakehityksen, psykologian ja muun tieteen kautta.
Vaikka suhtautuminen sateenkaarimessuasiassa jakaa Keski-Lahden seurakuntaneuvoston jyrkästi kahtia, Hämäläisen mukaan jako ei heijastu neuvoston muuhun työskentelyyn.
– Asioita pystytään ratkomaan yhteisessä rintamassa. Tässäkin keskustelussa, vaikka oltiinkin eri mieltä, monessa puheenvuorossa korostettiin yhdistäviä asioita.
Aloite ei koskenut Ristinkirkkoa, vaan seurakunnan muita kirkkotiloja sekä seurakunnan vapaaehtoisten pyörittämää Marian Kammarin kahvilaa.
– Ajateltiin, että menisi paremmin läpi ilman Ristinkirkkoa. Marian Kammarissa on pidetty yksittäisiä sateenkaarimessuja. Niin meidän varmaan tulevaisuudessakin täytyy tehdä, että anotaan lupa yhteen messuun kerrallaan, Nivala sanoi.
Viimeksi Keski-Lahden seurakuntaneuvosto antoi luvan sateenkaarimessun järjestämiseen Marian Kammarissa maaliskuussa 2023. Lupa heltisi äänestyksen jälkeen, ja messu pidettiin toukokuussa osana Pride-viikkoa.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sateenkaarimessuja on Lahdessa pidetty Nivalan mukaan myös NNKY:n tiloissa ja diakonialaitoksella.
– Niitä on ehkä kymmenkunta kertaa Lahdessa järjestetty.