Kirsi Männistö, Tainionvirran seurakunta, Hartola. Kuva: Jaana Ollonen
Jaana Ollonen
”Hädän hetkellä on tärkeää, että joku kohtaa ja näkee” – diakoniatyöntekijä Kirsi Männistö Hartolasta kertoo työstään
Ensimmäinen diakonissa Suomessa vihittiin virkaan lähes 150 vuotta sitten. Juttusarjassa nykyiset diakoniatyöntekijät kertovat, millaista heidän työnsä on.
”Diakonia on ihmisarvon ylläpitämistä, kohdatuksi ja kannetuksi tulemista. Se toteutuu ihmisten parissa joko henkilökohtaisesti tai yhteisöllisesti. Jumalan rakkaudesta työ kumpuaa, vaikka sitä ei aina sanota ääneen. Emme kysele avun tarvitsijoilta kirkon jäsenyyttä.
Jollekin apu voi olla taloudellista tukea, laskujen läpikäymistä tai etuuksien hakemista yhdessä. Toisen kanssa se on keskustelua ja sielunhoitoa. Saatan mennä asiakkaan kanssa luontoon kävelylle tai etsiä lahjoitustavaroita uuden elämän alkuun.
Vastaan diakoniatyöstä Hartolassa, joten eri-ikäisten ryhmätoiminta ja tapahtumien koordinointi kuuluvat työhöni. Organisoin ruoka-apua, yhteisruokailuja ja vapaaehtoisten ystäväpalvelua vanhuksille. Olen työssäni myös läsnä sosiaalisessa mediassa.
Tykkään tehdä yhteistyötä paikallisten auttajatahojen kanssa, ja olen innostunut myös valtakunnallisesta diakonian kehittämisestä. Kun kuulee uusia näkökulmia, oppii eniten.
Ihmisten auttaminen on ollut nuoresta asti sydämelläni. En kuitenkaan halua päsmäröidä, miten muiden pitäisi elää, vaan etsiä yhdessä polunpäitä.
Omakaan elämäni ei ole ollut selkeä ja helppo. Rankan kiusaamisen sekä yksinhuoltajuuden kokeneena minullakin on tarttumapintaa yksinäisyyteen ja talousvaikeuksiin. Se on opettanut toisen asemaan asettumista ja ihmisen hädän kohtaamista. Hädän hetkellä on tärkeää, että joku kohtaa ja näkee, vaikka vaikeat asiat eivät ratkeaisi välittömästi.
Yksinäisyyttä on paljon. On myös kasautuvaa huono-osaisuutta ja talousvaikeuksia. Maaseudulta on pitkä matka palvelujen luo, ja se näkyy diakoniatyössä. Monella ei ole varaa lähteä matkojen päähän hoidattamaan sairauksiaan.
Kirkon on tärkeää olla heikompien äänenä, mutta olisi päästävä vaikuttamaan myös juurisyihin: miksi on pahoinvointia ja köyhyyttä?
Riittämättömyyden tunne on välillä raskasta, mutta silti rakastun työhöni aina uudelleen. Rukoilen paljon, se on iso voimavara. Lataan akkuja myös lähiluonnossa liikkuen ja runoja kirjoittaen. Runoissa sanoitan omia tunteitani sekä sitä, mitä työssäni kannan.
Ihmisten elämäntarinat koskettavat ja opettavat. Palaute on joskus liikuttavaa: muistan vuosien takaa erään päihteitä käyttäneen henkilön, joka jostakin syystä halusi antaa minulle kukkasen – yhden ainoan apilan.”
Diakoniatyöntekijä Kirsi Männistö, 42, Tainionvirran seurakunta, Hartola.
Kirsi Männistön Polkuja kasvunmaalla -blogi: polkujakasvunmaalla.com.
Diakonian viran juhlavuosi
Lahdessa valtakunnallinen juhlavihkimystilaisuus
Vuosi 2022 on kirkon diakonian vihkimysviran ja seurakuntadiakonian juhlavuosi. Mathilda Hoffman vihittiin ensimmäisenä Suomessa diakonissan virkaan Pietarin-Paavalin kirkossa Viipurissa 1.9.1872. Sisar Mathilda työskenteli Viipurin diakonissalaitoksen palveluksessa koko työuransa.
Diakonissalaitosten toiminnan käynnistyminen 1800-luvulla oli suomalaisen sairaanhoitajakoulutuksen kannalta merkittävää. Motiivina oli 1800-luvun katovuosien aiheuttama hätä. Diakonissat olivat ensimmäisiä koulutettuja sairaanhoitajia. Diakoniavihkimys mahdollisti myös naisten työskentelemisen kirkossa.
Viipurin diakonissalaitos sairaaloineen evakuoitiin talvisodan alettua ensin Karkkuun ja sitten Lahteen. Nykyisin Lahden Diakonialaitos DILA on yleishyödyllinen säätiö ja yhteiskunnallinen toimija.
Diakoniakoulutus siirtyi 1990-luvulla diakonissalaitoksilta Diakonia-ammattikorkeakouluun, josta valmistuu sosionomi-diakoneja ja sairaanhoitaja-diakonissoja.
Juhlavuoden 2022 valtakunnallisiin tapahtumiin kuuluu diakoniatyöntekijöiden juhlavihkimys Lahdessa 11. syyskuuta. Merkkivuotta juhlistetaan lukuisin paikallisin ja valtakunnallisin tapahtumin.
Kirkon palveluksessa on nykyisin noin 1 300 diakoniatyöntekijää, jotka tarjoavat ohjausta ja apua erilaisissa sosiaalisissa, taloudellisissa, hengellisissä ja terveydellisissä kysymyksissä. Diakonit ja diakonissat vihkii virkaan piispa.
Diakonia pyrkii erilaisin toimintamuodoin edistämään yhteisöllisyyttä, osallisuutta, oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta.
Lue lisää aiheesta
Elisa Linkola, Lahti. Kuva: Jani Mahkonen
Markku Lehtinen
”Lamavuodet ja muut yhteiskunnan muutokset näkyvät työssämme” – johtava diakoniatyöntekijä Elisa Linkola Lahden Launeelta kertoo työstään
Oskari Jurvanen, Lahti. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen