Kotihäpeän kanssa ei kannata jäädä yksin – asunnon järjestyksen ja siisteyden ylläpitoon on apua tarjolla
Kotihäpeää ei tarvitse tuntea, mutta jos niin käy tunne voi alkaa hallita elämää ja pahimmillaan vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin. Kun koti on niin hyrskyn myrskyn, ettei sinne itse kehtaa pyytää vieraita, on aika toimia.
Lienee hyvin suomalaista, että pyydämme vierailtamme anteeksi sitä, miltä kodissamme näyttää. Se on tavallisesti osa harmitonta näytelmää, jonka myöhempiin vuorosanoihin kuuluu: ”Ei minua varten tarvitse keittää.”
Mutta entä jos se ei olekaan harmitonta?
Lahtelainen ammattijärjestäjä Sanna Pekkarinen kohtaa työssään ihmisiä, jotka eivät halua päästää vieraita kotiinsa siksi, että häpeävät kotiaan.
Yleensä häpeän takana on asunnossa vallitseva epäjärjestys, joka voi johtua monesta syystä. Ihmisellä voi olla toimintakykyyn vaikuttava sairaus tai ehkä nurkkiin on vuosikymmenten aikana yksinkertaisesti kertynyt liikaa tavaraa.
Pekkarisen mukaan varsinkin monille vanhemmille ihmisille tavarasta luopuminen on vaikeaa.
– Ei ole mitenkään tavatonta, että asunnossa on useampi kuolinpesä asukkaan omien tavaroiden lisäksi, hän toteaa.
Mitä enemmän tavaraa, sitä enemmän huolehdittavaa, siivottavaa ja torailtavaa.
– Asia tiedettiin jo 2 000 vuotta sitten. ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle”, Pekkarinen lainaa isoa kirjaa.
– Parisuhteessakin tulee riitoja, kun tavaraa on liikaa ja väärissä paikoissa.
Hän sanoo, ettei ole ammattijärjestäjänä käynyt yhdessäkään kohteessa, jossa pelkästään tavaroiden järjestäminen olisi riittänyt. Kaikilla on liikaa tavaraa.
Mistä tavaran karsiminen kannattaa aloittaa?
– Käy läpi hylly, kaappi, huone tai tavarakategoria kerrallaan. Asiakkaalle on usein hyvin valaisevaa, kun keräämme kaikki kengät yhteen paikkaan.
Hyväkuntoisen tavaran voi myydä tai lahjoittaa kirpputorille. Roska kuuluu roskikseen.
– Ei mainoksia -tarra kannattaa liimata oveen tai postilaatikkoon. Mainokset jäävät kotiin pyörimään. Se on todella tavallista.
Vanhoja kännyköitä Pekkarinen näkee työssään paljon.
– Laatikon pohjalla maatessaan ne sitovat kallisarvoisia mineraaleja. Ne kannattaa ilman muuta laittaa kiertoon. Muistan lukeneeni arvion, että Suomessa on kuusi miljoonaa käyttämätöntä puhelinta. Itsellänikin on vanha, rikkinäinen puhelin vielä tallessa.
Monet käyttötavarat ovat edullisia. Niitä markkinoidaan näkyvästi ja hankitaan suuremmin miettimättä.
– Mikä on tarpeeksi? Riittääkö yhdet lakanat sänkyyn ja yhdet niiden lisäksi? Riittääkö viisi juomalasia vai pitääkö olla 50?
Pekkarinen kehottaa miettimään ennen jokaista ostopäätöstä, tarvitseeko tavaraa todella.
– Ostopäätöksen pitäisi aina olla harkittu. Jos tavaraa tuodaan kodin kynnyksen yli, mutta ei viedä pois, tavaraa alkaa ennen pitkää olla liikaa.
Arkistenkin tavaroiden suhteen kannattaa olla tarkkana.
– Pakastepurkit ja kestokassit. Niitä on suomalaisissa kodeissa tarpeeksi.
Pekkarinen on huomannut, että tavara luo ihmisille turvaa.
– Melkein kaikki asiakkaat sanovat, että ”ei voi heittää pois, tätä voi vielä tarvita.”
Ammattijärjestäjä kehottaakin miettimään todellista tarvetta. Jos et ole käyttänyt tavaraa pariin vuoteen, kuinka todennäköistä on, että tarvitset sitä lähitulevaisuudessa.
– Kaikkea ei tarvitse omistaa. Astioita voi vuokrata ja painepesurin lainata naapurilta.
Vaatteitakin kertyy. Lapset kasvavat eivätkä kaikki aikuisetkaan pysy mitoissaan.
– Niin sanottujen tavoitevaatteiden säilyttäminen on yleensä turhaa. Ne vievät turhaa tilaa ja niiden näkeminen aiheuttaa negatiivisia tunteita. Lastenvaatteet voi olla järkevää säästää, jos toiveissa on lisää lapsia. Muussa tapauksessa niistä kannattaa hankkiutua eroon, kun vaate käy lapselle pieneksi.
Pekkarinen sanoo, ettemme aina ole niin järkeviä toimijoita kuin kuvittelemme. Sen sijaan, että luopuisimme ylimääräisestä tavarasta, hankimme näppäriä säilytysratkaisuja tai lisää tilaa.
– Säilytyslaatikot täyttävät kaapit ja vaatehuoneen. Kun autotalli ja mökki ovat täynnä, vuokrataan säilytystilaa. Varastotilaa vuokraavat firmat ovat olemassa siksi, että meillä on omaisuutta, mitä emme pysty kotona syystä tai toisesta säilyttämään.
Joidenkin asiakkaiden luona ammattijärjestäjät käyvät toistuvasti, kun tavaratulva ei ota loppuakseen.
Koti on ihmisen pesä. Jos pesässä viihtyy, on siisteys ja järjestys toissijainen asia. Jos kodin siivottomuus ja epäjärjestys painaa mieltä, kannattaa toimia.
– Kotihäpeän tunne voi alkaa hallita elämää ja pahimmillaan vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, Pekkarinen sanoo.
Jos voimia asian kuntoon laittamiseen ei ole, on mahdollista kääntyä ammattilaisen puoleen.
– Kotihäpeää tuntevat ihmiset saattavat miettiä vuosia ennen kuin toimivat. Voi olla todella korkea kynnys päästää kotiin siivoojaa tai ammattijärjestäjää. Ammattijärjestäjä ei ole tuomitseva siisteyspoliisi. Meitä sitoo vaitiolovelvollisuus.
Pekkarinen korostaa, ettei ammattilainen järjestä kenenkään kotia omin päin.
– Asiakas päättää, mitä heitetään pois. Ammattijärjestäjän työssä pitää olla tarkka ja hienotunteinen. En pidä mitään itsestäänselvänä, että tuo menee roskiin. Toisen romu voi olla toisen aarre.
Nuoria asiakkaita Pekkarisella on vähemmän.
– Nuoremmille kierrättäminen ja second hand -kaupat ovat tuttuja ja tavarasta luopuminen kenties helpompaa kuin vanhemmille ikäluokille, joilla on muistissa kertomuksia pula-ajasta.
Kiertotalous on maapallon kannalta kestävämpi ratkaisu kuin aina uuden ostaminen.
– Haluan uskoa, että nuorissa on tässäkin asiassa tulevaisuus.
Ammattijärjestäjän työhön kuuluu puhua tavarapaljouden haitoista.
– Alaa kasvaa, mutta ihannemaailmassa meillä ei olisi töitä, Pekkarinen huomauttaa.
Salpausselän johtava diakoniatyöntekijä Kirsi Simpanen neuvoo ottamaan ajoissa yhteyttä, jos kodin siivoaminen ei syystä tai toisesta onnistu.
– Asiaa ei tarvitse hävetä eikä yksin murehtia. Kannattaa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, jotta päästään yhdessä miettimään ratkaisuja. Tarvittaessa teemme yhteistyötä kaupungin sosiaalityön kanssa. Asiat saattavat sitäkin kautta lähteä järjestymään, Simpanen sanoo.
Rahalla saa siivousapua, mutta kaikilla ei ole siihen varaa.
– Se on todellinen ongelma. Siivous ei kuulu kunnallisen kotihoidon palveluihin. Käsittääkseni kotihoito vie roskia ulos, pesee astiat ja pyykkiä, mutta jos ei pysty siivoamaan, alkaahan se jossain vaiheessa näkyä.
Seurakunnan diakoniatyöntekijän voi kutsua kotikäynnille arvioimaan tilanteen.
– Koti kertoo ihmisestä paljon. Emme oleta, että kodit ovat tip top -kunnossa. Emme tule katsomaan, onko pölyt pyyhitty ja lelut paikoillaan, mutta ihmiset eivät aina tunnista tilannettaan. Homeiset ruuat ja likapyykkikasat, joihin ei ole koskettu kuukausiin, kertovat arjen haasteista.
Simpanen sanoo, että seurakunta voi harkinnan mukaan maksaa kertaluonteisen siivouksen.
– Voimme myös tehdä pienempiä siivouksia, mutta raivaussiivouksiin tai viikkosiivouksiin meidän ei ole mahdollista lähteä.
Seurakuntayhtymän johtava diakoniatyöntekijä Jaana Gröndahl korostaa hänkin, että apua kannattaa pyytää ajoissa.
– Kun tunnistaa ja tunnustaa oman tilanteensa, meiltä löytyy ammattitaitoa olla tukena. Voidaan etsiä tahoja kodin järjestämiseen tai tukea muulla tavoin, mutta kenenkään kotiin ei voida kutsumatta mennä. Jos asiaa ei uskalla ottaa esille, yksinäisyys ja eristäytyminen helposti vain pahenee ja muutkin sosiaaliset suhteet ajan myötä kärsivät.
Seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia, eivätkä edellytä kirkon jäsenyyttä.
– Kirkon valtakunnalliseen keskusteluapuun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä, Gröndahl muistuttaa.
Lue lisää aiheesta
Marian kammarissa järjestettävässä Meidän olkkarissa kokoonnutaan, kahvitellaan ja vaihdetaan kuulumisia matalalla kynnyksellä. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
"Sopii sellaiselle, joka kokee, että seinät kaatuvat päälle" – seurakuntien olkkareista juttuseuraa yksinäisyyttä poteville
”Minusta tämä on ihan toimiva ja kodikas rakennus. Ei täältä oikein mitään puutu, mutta ihmisiä tänne mahtuisi enemmänkin kerhoihin ja tapahtumiin”, summaa Vesikansan aluepappi Katja-Margit Takatalo. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Vesikansan seurakuntakoti käy ja kukkuu – mielikuva hiljentyneestä seurakuntakodista ei pitänytkään paikkaansa
Tuleva koululainen Roope Marttila (vasemmalla) herkutteli lihapasteijalla yhdessä pikkuveljensä Viljamin kanssa, joka on puolestaan menossa esikouluun. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen