"Sopii sellaiselle, joka kokee, että seinät kaatuvat päälle" – seurakuntien olkkareista juttuseuraa yksinäisyyttä poteville
Marian kammarissa järjestettävässä Meidän olkkarissa kokoonnutaan, kahvitellaan ja vaihdetaan kuulumisia matalalla kynnyksellä. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Lahden Vapaudenkadulla sijaitsevan Marian kammarin sohvaryhmän täyttää hyvähenkinen ja vilkkaasti keskusteleva joukko lahtelaisia.
Tapaamisessa kahvitellaan ja puidaan viikon kuulumisia. Täytekakkuakin on tarjolla, koska on meneillään kevätkauden viimeinen kokoontuminen. Kaikki ovat tervetulleita, sen kummempaa harrastuneisuutta tai vihkiytymistä suuntaan jos toiseen ei tarvita.
Kyseessä on Meidän Olkkari, eräs Lahden seurakuntien viikkotoiminnan muodoista. Meidän Olkkarissa yksinkertaisesti kokoonnutaan tiistaisin yhteen keskustelemaan ja jakamaan arkea.
– Tämä toiminta sopii sellaiselle, joka kokee, että seinät kaatuvat päälle ja että haluaa lähteä tapaamaan uusia ihmisiä. Olkkari sopii myös niille, joka tuntevat yksinäisyyttä. Kokoontumista ei tarvitse arastella, sillä paikalla olevat ihmiset osaavat toimia tutorina toisilleen, kertoo toiminnassa tiiviisti mukana oleva vapaaehtoinen Asko Raita.
Ohjelmaa on vaihtelevasti.
– Joku voi tulla vierailulle, saatamme leikkiä valehtelijoiden klubia, ja yksi mukana oleva vetää mielellään musiikkibingoa. Joskus piirretään yhdessä, ja joulun alla tehdään koristeita.
Olkkarit ovat eräs seurakuntien diakoniatyön monista toimintamuodoista. Lahden seurakuntien alueella Olkkari-nimellä kokoonnutaan säännöllisesti myös Joutjärven kirkolla.
Jovilla kokoontuminen alkaa yhteisellä ruokailulla ja jatkuu päivän sanan ja pelien, kuten tietovisojen, lautapelien tai bingon merkeissä. Ruokailusta peritään pieni maksu. Tapaamisia on kahden viikon välein.
Olkkaritoimintaa löytyy myös Lahden seudun muista kunnista.
– Hollolan seurakunnan alueella toimii Padasjoella Olkkari, joka on avoinna kerran viikossa kolme tuntia, kertoo johtava diakoniatyöntekijä Anne Hakkarainen Hollolan seurakunnasta.
Lisäksi Padasjoella alkavat 28. elokuuta yhteiset aamupuurot, jotka nautitaan maanantaisin.
Padasjoen Olkkari toimii matalan kynnyksen kokoontumistilana. Tavoitteena on muun muassa yksinäisyyden poistaminen ja syrjäytymisen estäminen.
– Olkkarissa on esitelty eri kyliä, ja siellä on myös yhdistystoiminnan esittelyitä sekä yksityisten ihmisten esitelmiä eri aiheista. Hartaushetki kuuluu joka päivä ohjelmaan, Hakkarainen kuvailee.
Neljän kunnan alueella toimivalta Hollolan seurakunnalta löytyy muitakin matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja. Kaikki toimivat pääosin vapaaehtoisvoimin.
– Hämeenkosken Ystävänkulma on avoinna neljänä päivänä viikossa kolme tuntia kerrallaan. Hollolan kuntakeskuksen Missiokammari on puolestaan avoinna kolmena päivänä viikossa kolme tuntia kerrallaan.
Heinolan seurakunnasta löytyy Lampikahvila-niminen toimintamuoto. Kahvilaan voi tulla tapaamaan muita aikuisia ja lapsia aamukahvin ja leppoisan juttelun merkeissä.
– Lampikahvila on matalan kynnyksen toimintamuoto, jota järjestää meillä varhaiskasvatuksen työmuoto. Kahvila on avoinna kaksi tuntia perjantaisin, kertoo vastaava lastenohjaaja Lena Nikkilä Heinolan seurakunnasta.
Nikkilän mukaan Lampikahvila sopii niin lapsiperheille kuin kaikenikäisille, jotka kaipaavat juttuseuraa. Kahvilassa ei pidetä hartauksia, mutta tilassa on mahdollisuus yksityiseen hiljentymiseen.
Meidän Olkkari aloittaa Marian kammarissa ti 5.9. klo 17 ja kokoontuu joka viikko. Vapaudenkatu 6, Lahti.
Jovin Olkkari, päivän sana ja pelit Joutjärven kirkolla ke 6.9. klo 11.30–14. Kokoontumiset joka toinen viikko. Ruokailu 6,50 e työssä käyvät, 5 e eläkeläiset, 2 e opiskelijat, työttömät ja lapset. Ilmarisentie 1, Lahti.
Padasjoen Olkkari avoinna tiistaisin klo 11–14. Lisäksi aamupuuro maanantaisin klo 9–11 28.8. alkaen. Keskustie 21, Padasjoki.
Heinolan Lampikahvila avoinna perjantaisin klo 9–11. Lampikatu 16, Heinola.
Lue lisää aiheesta
Kuva: Radek Karkulowski
Radek Karkulowski
Kotihäpeän kanssa ei kannata jäädä yksin – asunnon järjestyksen ja siisteyden ylläpitoon on apua tarjolla
”Minusta tämä on ihan toimiva ja kodikas rakennus. Ei täältä oikein mitään puutu, mutta ihmisiä tänne mahtuisi enemmänkin kerhoihin ja tapahtumiin”, summaa Vesikansan aluepappi Katja-Margit Takatalo. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Vesikansan seurakuntakoti käy ja kukkuu – mielikuva hiljentyneestä seurakuntakodista ei pitänytkään paikkaansa
Tuleva koululainen Roope Marttila (vasemmalla) herkutteli lihapasteijalla yhdessä pikkuveljensä Viljamin kanssa, joka on puolestaan menossa esikouluun. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen