"Vielä on paljon tehtävissä" – Salpausselän ilmastomessussa syyskuussa korostetaan ihmisen vastuuta
"Kun pidämme huolta luonnosta, se pitää huolta meistä", summaa ilmastotapahtumaa järjestävä Salpausselän seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Kirsi Simpanen. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Lahden seudun ympäristöviikon yksi tapahtumista on Jalkarannan seurakuntakodilla järjestettävä ilmastoteemainen messu oheisohjelmineen. Sen aihe nousee luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin keskinäisestä suhteesta.
– Tarkoitus on puhua ilmastokriisistä sitä kautta, että meillä ihmisillä on vastuu pitää huolta luonnosta, koska luonto ja luomakunta ovat elämämme perusta. Kun pidämme huolta luonnosta, se pitää huolta meistä, summaa tapahtumaa järjestävä seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Kirsi Simpanen.
Teema on yhtä aikaa globaali ja arkinen.
– Haluamme pitää esillä sitä, että ilmastokriisiin pystyvät vastaamaan vähiten heikompiosaiset ihmiset ja köyhimmät maat, Simpanen sanoo.
Kolehdin ja lipaskeräyksen tuotto menee ympäristöpankille, jonka avulla Suomen Lähetysseura tekee töitä ympäristön ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden eteen. Ympäristöpankki auttaa erityisesti kaikkein köyhimpiä ihmisryhmiä parantamaan ruokaturvaa ja mahdollisuuksia toimeentuloon sekä ympäristönsuojelua Tansaniassa ja seitsemässä muussa maassa kolmella eri mantereella.
Messun jälkeisessä oheisohjelmassa kaupungin kestävän kehityksen ohjaaja Sari Knuuti on antamassa ympäristöneuvontaa ja kertomassa Lahden luontokohteista, vieraslajeista, asukastoiminnan mahdollisuuksista sekä luonnon monimuotoisuutta tukevista teoista ihmisten arjessa.
Kierrätyspisteellä voi vaihtaa pienimuotoista tarviketta, kuten lasten vaatteita ja tavaroita.
Paikallisen Martta-yhdistyksen luontoystävällisten arjen valintojen aiheina ovat ruoka, siivouksen kemikaalit ja kierrätys.
Seurakunnan vapaaehtoinen, LL Antero Helanterä alustaa keskustelun ravinnon, ilmaston ja terveyden yhteyksistä.
Esillä on terveydenhoitajan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa opiskelevan Jenna Tonterin akvarelleja ja runoja, jotka hän on tehnyt opinnäytetyönsä yhteydessä. Työ käsittelee ilmastonmuutoksen torjuntatoimien terveyttä edistäviä yhteisvaikutuksia. Tonteri on kiinnostunut siitä, miten taiteiden avulla tieto saa syvempiä merkityksiä ja herättää myös niitä, joita objektiivisempi tutkimustieto ei tavoita tai kosketa.
Simpanen sanoo, että tapahtumassa halutaan esitellä ympäristöteemaan toiveikas näkökulma.
– Vielä on paljon tehtävissä. Maailmassa on jo olemassa paljon tietoa ja taitoa tehdä asioita toisin. Tarvitsemme kuitenkin myös ajatusmallien ja esimerkiksi kulutuskulttuurin muutosta, kohtuullisuutta.
Ilmastomessu ja oheistapahtuma sunnuntaina 25.9. Jalkarannan seurakuntakodilla klo 10 alkaen. Kirkkokahveilla on kasvispainotteinen satokauden tarjoilu.
Korjaus: Juttuun korjattu 12.9. klo 10.48 tilaisuuden muuttunut paikka.