Ekopaastoa harjoitettu jo kokonainen vuosi – mistä vielä pitäisi luopua?
Talvi on nyt parhaimmillaan, ja monissa päijäthämäläisissä perheissä siirrytään talviloman viettoon.
Kuluva talvikausi on ollut poikkeuksellisen kaunis. Lunta ja pakkasta on riittänyt hyvin joidenkin vähälumisten talvien jälkeen.
Koska sisäliikunta ja erilaiset ryhmäliikuntamuodot ovat tällä hetkellä vähemmän suositeltavia, hiihtämisen ja muun ulkoliikunnan arvo on kasvanut suureksi. Myös esimerkiksi maastopyöräilijät ovat Salpausselällä raivanneet omia polkuja pitkin talvea.
Lahden seurakunnat käynnisti viime viikolla Yhteisvastuuhiihto-tempauksen, jonka tarkoituksena on kerätä rahaa vuoden 2021 Yhteisvastuukeräykselle. Haastamme mukaan ihmisiä Lahdesta ja lähiseudulta, miksei kauempaakin.
Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen teema tulee kaikkia lähelle, sillä tällä kertaa kerätään varoja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisten auttamiseksi Suomessa ja maailmalla. Osa keräystuotoista ohjataan ikäihmisten digitaitoja edistäviin koulutuksiin.
Yhteisvastuuhiihdon idea on yksinkertaisesti "liiku ja lahjoita". Voit hiihtää tai kävellä itsellesi sopivana ajankohtana haluamasi matkan. Ulkoilun jälkeen lahjoitetaan omavalintainen summa. Jos hiihdät 10 kilometrin lenkin, voi lahjoittaa esimerkiksi 10 euroa.
Hyvä kannattaa laittaa kiertämään, joten omasta osallistumisestaan voi kertoa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #yhteisvastuuhiihto. Liikuntamuodolla ei ole suurempaa merkitystä – hiihto, kävely, luistelu tai pyöräily käyvät aivan yhtä hyvin. Myös pulkkamäki hyväksytään. Tarkempia tietoja ja maksupolut kotiseurakunnan lahjoitustileille löytyvät Lahden seurakuntien verkkosivuilta.
Näinä viikkoina on käynnissä toinenkin kampanja, eli evankelis-luterilaisen kirkon Ekopaasto. Sillä on tarttumapintaa Lahden seudulla, sillä tänä vuonna kampanjassa halutaan kiinnittää huomiota veteen ja vesistöihin sekä arjen valintoihin, joilla voidaan vaikuttaa vesistöjen puhtauteen.
Lahdessa, Euroopan ympäristöpääkaupungissa, asutaan merkittävän pohjavesialueen päällä, ja täällä on tehty jo vuosikymmeniä töitä Vesijärven hyväksi. Asikkalasta Padasjoelle ja Sysmään ulottuva Päijänteen kansallispuisto puolestaan kuuluu koko Suomen mittakaavassa suojeltaviin kruununjalokiviin.
Tänä vuonna moni on kysynyt, että mistä vielä pitäisi luopua, kun ekopaastoa on harjoitettu jo kokonainen vuosi. Vastaus voisi löytyä henkilökohtaisesta kilvoittelusta, jonka tason voi säätää itselleen sopivaksi. Esimerkiksi: jos jättää muutaman oluen, suklaan tai juustot ostamatta, säästyneet varat voi käyttää Yhteisvastuukeräykseen.