Pappi tekee työtä kutsumuksestaan käsin, muttei ole immuuni ikäville sanoille ja asenteille
Pappeihin liittyy ammattikuntana tavallista enemmän ennakkokäsityksiä ja odotuksia. Ajatellaan vaikka elokuvien pappeja: he ovat usein pelkoa herättävän tuomitsevia tai inhimillisellä tavalla ymmärtäviä. Karikatyyrejä kaikki tyynni. Käsityksien ja odotuksien keskellä kuitenkin tekee työtään ihminen, jolla sattuu olemaan hengellinen kutsumus ja joka on vihitty papiksi.
Papit ovat jokapäiväisessä työssään monenlaisen toiminnan vetureita: he luotsaavat rippikouluja, messuja, kastetilaisuuksia, häitä ja hautajaisia. Seurakuntien paimenet eli kirkkoherrat myös johtavat seurakuntaneuvostoja ja vastaavat taloudenpidosta sekä liki kaikesta muustakin, mitä seurakunnassa tapahtuu. Siten pappi on, halusipa tai ei, huomion keskellä ja jatkuvan arvioinnin kohteena.
Henkinen työ on kuluttavaa, ja ei ole ihme, että myös papit uupuvat. Tuoreen ammatillisen kyselyn mukaan korona-aika lisäsi pappien ja kanttorien kokemaa työn kuormittavuutta. Vaikka valtaosa papeista kokee olevansa työhönsä tyytyväisiä ja työssä on imua, on työtyytyväisyys kuitenkin monella eri mittarilla heikentynyt.
Tuoreessa tutkimuksessa joka kolmas pappi koki vaikeuksia työmääränsä hoitamisessa, kun edellisessä tutkimuksessa vain viidesosa koki näin. Yhä useampi kokee olevansa työviikon jälkeen tyhjiin puserrettu. Eniten haasteita työmäärässään ja jaksamisessaan kokivat kirkkoherrat.
Papit ovat työajattomia. Voisi ajatella, että työajattomuus on yksi merkittävä tekijä riittämättömyyden tunteen kehittymisessä ja pikkuhiljaa tapahtuvassa uupumisessa. Säännöllinen työaika kun rajaa selväpiirteisesti eron työn ja vapaa-ajan välillä.
Jopa noin kolmannes kirkon henkilöstöstä on työaikalain ulkopuolella. Yhtenä mahdollisena ratkaisuna on pidetty siirtymistä selvemmin säänneltyyn työaikaan. Naiset kannattavat säänneltyä työaikaa mieskollegoitaan yleisemmin. Kannatus on suurinta ruuhkavuosia elävien keskuudessa.
Vaikka työssäjaksaminen on ensisijaisesti työntekijän ja työnantajan välinen asia, me muut voimme tehdä paljonkin. Papit ovat kohtaamisen ammattilaisia, taitavia kuuntelijoita ja myötäeläjiä. Kuitenkin he joutuvat usein tunnepuskureiksi, joiden päälle kaadetaan kosmisen suuria asiakokonaisuuksia kirkon jäsenkadosta ihmiskunnan luopumukseen.
Olisi hyvä havaita ihminen papin pannan takana ja ymmärtää, että häntä ilahduttavat ja satuttavat enimmäkseen samat asiat kuin kaikkia muitakin. Pappi tekee työtä kutsumuksestaan käsin, muttei ole immuuni ikäville sanoille ja asenteille. Pitäkäämme siis papeista hyvää huolta – tarvitsemme heitä enemmän kuin arvaammekaan.