Sana sinulle: Laskeutuminen paastoon
Helmikuussa laskeudumme kirkollisissa teemoissa joulun ajasta paaston aikaan. Kuljemme joulusta kohti pääsiäistä, syntymän ajasta kuolemaa ja ylösnousemusta kohti. Kynttilänpäivä muistuttaa meitä Jeesuksesta maailman valona, jonka myös Simeon sai nähdä.
Laskiaissunnuntaina laskeudumme paastoon, muistelemaan, kuinka jumalallinen rakkaus voittaa antaessaan itsensä alttiiksi aina kuolemaan asti. Muistelemme myös Jeesusta kiusausten voittajana.
Kiusaaja ei jätä rauhaan ketään nykypäivänäkään, mutta apumme kiusaustenkin keskellä on Jeesus. Viimeisenä helmikuun sunnuntaina teemana on rukous ja usko. Kirkolliset tekstit kertovat, kuinka Jeesus paransi sairaita ja antoi syntejä anteeksi.
Paastoaminen terveydellisistä syistä on kasvussa, vaikka lääketieteellisiä hyötyjä ja haittoja on tutkittu verrattain vähän. Paaston sanotaan vähentävän kehon tulehdusreaktiota ja puhdistavan kuona-aineita.
Se voi lievittää monista sairauksista aiheutuvia oireita. Paastoajista yli 90 prosenttia on kokenut fyysisen ja henkisen hyvinvointinsa tulleen paremmaksi paaston aikana kuin ennen sitä.
Raamattu ja Jeesus ei edellytä paastoa. Paastoamalla eikä millään muullakaan ihmistyöllä voi ansaita taivaspaikkaa.
Kuitenkin Raamattu kertoo, kuinka Johannes opetuslapsineen sekä myös Jeesus paastosi muun muassa mennessään kiusattavaksi autiomaahan. Tuo Jeesuksen paasto toimi esikuvana kristilliselle paaston ajalle, joka kehittyi noin 300-luvulla jKr. edeltämään pääsiäistä.
Eri kristillisissä kirkkokunnissa on erilaisia paastotraditioita, mutta luterilaisessa perinteessä ulkonaisella, fyysisellä paastolla ei ole niin suurta merkitystä. Jumalan armo on täydellinen ilman ulkonaisia tekoja.
Paasto on enempi sisäistä pidättäytymistä, hiljentymistä, rukousta ja omakohtaisten syntien katumista, syventymistä Jumalan rakkauden uhritien sanomaan. Katumus johtaa syntien tunnustamiseen, ja rippi-isän julistamalla sovintosaarnalla Jeesuksen nimessä ja veressä on voima tehdä tehty tekemättömäksi ja palauttaa eksynyt kulkija takaisin Jumala-yhteyteen, tielle kohti ylösnousemusta ja taivasta.
Näin evankeliumi saa hoitaa ja puhdistaa sielujamme.
Kirjoittaja on Kuhmoisten kappeliseurakunnan kappalainen.