Työryhmä käyttää juustohöylää Tainionvirran seurakunnassa
Säästötavoite on 100 000 euroa. Henkilöstösaneerauksen tarve ratkeaa syksyllä.
Sysmän Pyhän Olavin kirkon korjaus on keskeisimpiä syitä Tainionvirran seurakunnan tarkkaan talouskuriin. Hanke tarvitsee omaa rahoitusta miljoona euroa vuosina 2022–2023.
Esa Arvekari
Tainionvirran seurakunta asetti työryhmän pohtimaan keinoja 100 000 euron budjettialijäämän kattamiseen.
Sopeuttamisen taustalla ovat samat syyt kuin useimmissa muissakin vastaavissa seurakunnissa.
– Sysmän ja Hartolan väestö vähenee, koska kuolleisuus on syntyvyyttä suurempi. Niin ikään poismuutto on paluumuuttoa suurempi. Jonkin verran on myös seurakunnasta eronneita. Tämä tarkoittaa vääjäämättä kirkollisverotulojen vähenemistä, laskee kirkkoherra Jeremias Sankari.
Kolmen vuoden aikana väestön väheneminen on laskenut verotuloja 80 000 euroa. Verotulojen lasketaan putoavan alle miljoonan euron rajan vuonna 2024, joten menojen sopeuttaminen ei pääty tähän vuoteen.
– Verotulojen putoaminen ei onneksi tapahdu suoraviivaisesti väestön vähenemisen kanssa. Kuolleissa on paljon pienituloisia eläkeläisiä, kun taas uudet eläkeläiset ja paikkakunnalle muuttavat ovat parempituloisia. Pois muuttavissa on paljon opiskelijoita, jotka vähän ansaitsevina eivät vaikuta ratkaisevasti verotuloihin, hän toteaa.
Monissa seurakunnissa talouden sopeuttaminen on hoidettu pääosin kiinteistökuluja vähentämällä. Tainionvirran seurakunnassa tämä ei tuo nopeita ratkaisuja.
Seurakunnassa on kaksi kirkkoa, kaksi seurakuntataloa, kaksi leirikeskusta ja vanha pappila. Sysmän Olavin toimintakeskus on jo vuokralla ja samaan aikaan myynnissä. Sysmän Olavinrannan leirikeskuksen osalta pohditaan joko myyntiä tai tontin kaavoittamista ja myymistä vapa-ajan asumiseen.
– Näille kiinteistöille on vähän kysyntää, joten myyntiajat voivat olla pitkiä. Toimintakeskuksen ja leirikeskuksen mahdolliset myyntitulot käytettäisiin Sysmän keskiaikaisen kivikirkon korjaukseen, joten tulot eivät olisi käytettävissä nyt käsillä olevan muun seurakuntatalouden tasapainottamiseen, Sankari toteaa.
Koska verotulot vähenevät, joudutaan sopeuttaminen toteuttamaan monina pieninä säästöinä.
– Työryhmän tehtävä edellyttää juustohöylän käyttöä, muutamien kymppitonnien etsimistä periaatteessa kaikkialta, henkilöstömenoja lukuun ottamatta, hän tiivistää.
Toimikunta joutunee pohtimaan muun muassa hautausmaiden hoidon säästöjä, koska hoitokulut ovat lähes kaksinkertaistuneet uusien sopimusten myötä, ollen nyt 125 000 euroa vuodessa. Tarkasteluun kuuluvat myös ateriapalvelukulut, joita syntyy eniten diakoniassa ja perhekerhossa.
Säästötehtävää lisää se, että virkatodistuksiin liittyvät tulot, 15 000 euroa, poistuivat seurakunnalta kuluvana vuonna hallinnoinnin keskittyessä Lahteen.