Katso video – Hiljaisuuden jooga on kuin miniretriitti, jossa koko keho rukoilee
"Hoitavat, lempeät liikkeet sopivat myös kristilliseen traditioon", sanoo lajiin kouluttautunut sairaalapappi Johanna Rantanen.
Johanna Rantanen ottaa äänimaljan käteensä ja kopauttaa sitä kolmesti soittimen kapulalla. Kumahdus muistuttaa pienen kirkonkellon ääntä, joka vaimenee vähitellen hiljaisuudeksi.
– Kun kuulet äänimaljan soivan, kutsut myös mielesi hiljentymään, Rantanen sanoo.
Hän asettuu seisomaan ja tekee pienen liikesarjan, jonka liikkeet ilmentävät kurkottamista kohti Luojaa, kumartumista luomakunnan puoleen, avautumista kohti toisia sekä saadun hyvän tallentamista sisimpään. Rantanen yhdistää liikkeet hengityksen sykliin sekä iltavirtenä tunnetun Tule kanssani -virren säkeisiin.
– Näin liikkeistä tulee kehollista rukousta, hän havainnollistaa.
Hengitystekniikkaan yhdistetyt liikkeet ovat monelle tuttuja joogatunnilta. Kristilliseen symboliikkaan yhdistettynä niistä syntyy Hiljaisuuden joogaa, joka on sairaalapappi Heli Harjunpään kehittämä spiritualiteetin muoto.
– Keskeistä tässä on huomioida kehon, mielen ja hengen kolminaisuus, sanoo lahtelainen Rantanen, joka itsekin on sairaalapappi. Vuorotteluvapaansa aikana hän on kouluttautunut Hiljaisuuden joogan ohjaajaksi. Valmistuttuaan viime syksynä hän on ohjannut joogaa videoyhteydellä.
Rantanen toteaa Hiljaisuuden joogan olevan jatkumoa hiljaisuuden viljelyn perinteelle, jota harjoitetaan muun muassa retriiteissä. Retriittiohjaajaksi hän oli kouluttautunut jo tätä ennen. Rantasella ei ollut ennestään kokemusta joogasta ennen ohjaajakoulutusta.
– Jo koulutuksen alussa ymmärsin, että tässä on jotakin hyvin kiehtovaa. Ensi kertaa tunsin, miten koko keho rukoilee. Meidän perinteessämme rukous on usein tapahtunut ”kaulasta ylöspäin”, hän sanoo.
Jooga on yleisnimitys vuosituhantisille perinteille, joissa fyysinen harjoitus yhdistyy erilaisiin maailmankatsomuksiin. Rantanen toteaa, ettei liikkeisiin itsessään sisälly mitään katsomusta.
– Kukin määrittelee itse harjoitusten hengellisen sisällön, hän sanoo.
– Hoitavat, lempeät liikkeet soveltuvat hyvin myös kristilliseen traditioon. Tavoitteena on olla kokonaisvaltaisesti Jumalan edessä. Tämä on hiljaisuuden etsimistä ja vaalimista arjessa, jossa usein joudumme tekemään yli voimiemme.
Hiljaisuuden jooga sopii Rantasen mukaan kaikille. Venyttävät ja kiertävät liikesarjat elvyttävät kehoa. Liike- ja rentoutusosiot kytkeytyvät rukouslauseisiin. Noin tunnin mittainen jooga alkaa hiljaisuudesta ja palaa siihen. Äänimaljan kumahdukset rytmittävät harjoitusta, ja ohjaaja voi myös tuoda harjoitukseen ikonin tai sytyttää kynttilän.
– Kristilliset symbolit ovat tärkeitä, onhan tämä miniretriitti. Ympäristön harmonia tukee kokemusta, Rantanen sanoo.
Hän toteaa, että kokonaisuus on monella tavalla hoitava. Liikkeet tuntuvat kehossa virkistyksenä ja rentoutena, ja hiljaisuudessa olo rauhoittaa mieltä ja ravitsee henkeä.
– Tämä on uudenlainen, kokemuksellinen ja hengittävä tapa elää kristinuskoa todeksi. Se voisi vetää puoleensa esimerkiksi nuoria aikuisia, joille kirkko ei ole tullut tutuksi, hän miettii.
Rantasen vuorotteluvapaa on päättymässä, ja hän palaa työhönsä Jalmari-kuntoutussairaalaan. Hän toteaa, että pieni päivittäinen joogahetki antaa rauhaa ja voimaa päivään.
– Se voi auttaa myös stressinhallinnassa. Työn lomassakin voi tehdä pieniä harjoitteita. Houkuttaisi kokeilla, olisiko henkilökunnallamme kiinnostusta osallistua vaikka puolen tunnin tuolijoogaan, hän sanoo.
Katso videolta Johanna Rantasen näyte Hiljaisuuden joogasta:
Hiljaisuuden joogan ohjaajia on toistaiseksi Päijät-Hämeessä harvassa, sillä laji on varsin uusi. Johanna Rantanen kehottaakin kiinnostuneita seuraamaan Facebookissa Hiljaisuuden jooga -ryhmää, jossa jaetaan tietoa vaikkapa lyhytkursseista ja nettitunneista.
Lue lisää aiheesta
Lahtelaiselle papille Anna-Mari Kopolle metsäsuhde on hyvin läheinen. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Valtakunnallinen Ekopaasto-kampanjaa tarjoilee lahtelaisia vinkkejä metsästä saatavaan hyvinvointiin
Diakoniapappi Virpi Vikman viihtyy hiihtoladulla edelleen. "Pyrin hiihtämään kolmesta neljään kertaan viikossa. En ota kilometreistä stressiä", Vikman sanoo.
Heikki Miettinen
Taakse jäi nuori Virpi Kuitunen – Tuleva diakoniapastori yllätti ja menestyi SM-hiihdoissa
Wanhassa Herran asukkaat Kukka-Maaria Kurki ja Marja Vilkama sekä Lahden vanhusten asuntosäätiön asukasohjaaja Mari Kokko pohdiskelivat yhteisöllisyyden tuottamaa henkistä hyvinvointia. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Korona kuritti senioritaloja – kun epidemia hiipuu, pidetään kevätjuhlat
Arto O. Salonen toteaa, että kilpailukeskeinen yhteiskunta tuottaa riittämättömyyden ja mitättömyyden tunteita, jotka heijastuvat myös lapsiin ja nuoriin. Kuva: Heidi Piiroinen / HS / Lehtikuva
Heidi Piiroinen / HS / Lehtikuva