Facebook-ryhmäläiset tapasivat ensimmäistä kertaa kasvokkain Hollolassa – "Tässä kohtaamisessa on paljon iloa"
Facebook-ryhmä Sanan Koronobaarin jäseniä, kuten Touko Hakala, Kaisa Tuikkanen, moderaattorien työtä hallinnoiva Outi Kylliäinen, Riitta Huovila ja Kristiina Kohola tapasivat Hollolassa Sanan Suvipäivien teemateltassa lauantaina. Osa heistä näkivät kasvokkain ensimmäistä kertaa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Jäseniä 8 400, joista 6 000 on aktiivisia. Satoja julkaisuja viikossa ja kymmeniätuhansia reagointeja. Siinä nykyisiä lukuja Sanan koronabaarin Facebook-ryhmästä, joka luotiin maaliskuussa 2020 koronapandemian alettua.
Lauantaina Facebook-ryhmäläisiä kohtasi ensimmäistä kertaa kasvokkain Sanan Suvipäivillä Hollolassa.
– Tässä kohtaamisessa on paljon iloa, sanoi yksi ryhmän perustajista, Kansan Raamattuseuran pastori, julistaja ja muusikko Kaisa Tuikkanen.
Alkuperäinen Sanan Koronabaarin tavoite on ollut, että ryhmässä vaihdetaan ajatuksia ja saadaan rohkaisua koronaepidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa.
Tuikkanen uskoo, että ryhmälle on tilausta vielä sittenkin, kun koronasta päästään eroon. Ryhmä ei ole osoittanut hiipumisen merkkejä paremmasta koronatilanteesta huolimatta.
– Tälle on ollut selvä sosiaalinen tarve. Jäseniä on yli heräysliikkeiden ja kirkkokuntarajojen.
Ryhmän on perustanut Sana-lehteä julkaisevan Kansan Raamattuseuran tiimi, ja keskustelijoina on mukana järjestön pappeja, diakoneja, muusikoita, raamattukouluttajia ja julistustyöntekijöitä.
Ajan myötä Sanan Koronabaarin toimintaa on hiottu rukousyhteisöksi, jolla on selkeät toimintaohjeet ja kymmeniä moderoijia turvallisen ja rakentavan keskustelun takaamiseksi.
Ryhmässä sen tarkoitukseksi kerrotaan ajatustenvaihto, rohkaiseva kohtaaminen ja rukous jäsenten antamien aiheiden puolesta. Lähtökohtana on aina omin sanoin kerrottu viesti ryhmän muille jäsenille. Viestejä voi jättää myös anonyymina.
– Jäsenet pukevat ryhmässä elämäänsä rukouspyynnön muotoon. Osallistujien joukossa on jopa tunnustuksettomia, jotka haluavat, että heidän puolestaan rukoillaan. Ehkä hekin uskovat rukouksen voimaan, Tuikkanen sanoo.
Kristiina Kohola totesi lauantaina, että tuntui kuin olisi tavannut tuttuja. Kohola on maallikko ja toimii Facebook-ryhmässä jäsenmoderaattorina. Moderaattorit ovat kokoontuneet aiemmin etäkokouksessa.
– Koronabaari on vaikuttanut omaan elämääni siten, että se on koko ajan läsnä. Sieltä pomppaa kesken perunan pesemisen mieleen, että ai niin, se pikku poika, Herra auta häntä. Olen aina ollut huono rukoilemaan, niin epäilin pystynkö siihen, Kohola kertoi.
– Joka päivä tulee ympäriltä rukouspyyntöjä. Se on valtavan suuri lahja, että saa kulkea toisen ihmisen rinnalla rukoillen, sanoo jäsenmoderaattori Riitta Huovila.
– Tämä koko ryhmä on sellainen rukousvastaus, että voimme tavoittaa ihmiset uudella tavalla, tuumasi eläköitynyt pappi Touko Hakala, joka hänkin tekee nyt vapaaehtoisena Sanan Koronabaarin moderointia.
Korjaus: Kaisa Tuikkasta kutsuttiin jutussa virheellisesti Tukiaiseksi. Sukunimi korjattiin oikeaksi 19.6. klo 13.26.
Lue lisää aiheesta
Hämeenkoskelainen Hannu Roppo iloitsi suuresta osallistujajoukosta. "Suvipäivien juhlaväkeä oli yli puolet", arvioi kirkkoväärtin tehtäviä hoitanut Roppo. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Hämeenkoski sai Suvipäivillä oman juhlapyhän – kirkossa nähtiin rytmikäs messu ja mummoksi pukeutunut kesäteatterilegenda
Näyttelijä Ville Haapasalo, psykologi Mirja Sinkkonen ja nuorisotyöntekijä Teemu Laine osallistuivat Sanan Suvipäivillä Hollolan jäähallissa SanaForumin Ihminen keskellä aikaa -haastatteluun.
Jani Mahkonen
Ville Haapasalo Sanan Suvipäivillä: "Elämässä ei ole mitään järkeä, jos ei luota tulevaisuuteen
Elämisestä pahan keskellä, hyvän puolella keskustelivat Hollolan jäähallissa pidettävillä Sanan Suvipäivillä Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki, Suomen Lähetysseuran seurakuntayhteyksien ja varainhankinnan johtaja Karoliina Nivari, Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ja Kansan Raamattuseuran kouluttaja Kristiina Nordman. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen