Sanan Suvipäivät Hollolassa ovat alkaneet: "Miten nykyisessä maailmassa voidaan elää pahan keskellä ja hyvän puolella?"
Elämisestä pahan keskellä, hyvän puolella keskustelivat Hollolan jäähallissa pidettävillä Sanan Suvipäivillä Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki, Suomen Lähetysseuran seurakuntayhteyksien ja varainhankinnan johtaja Karoliina Nivari, Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ja Kansan Raamattuseuran kouluttaja Kristiina Nordman. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Sanan Suvipäivät ovat alkaneet Hollolassa. Ohjelma alkoi Hollolan jäähallissa kello 18.30 piispa Seppo Häkkisen raamattutunnilla ja heti sen jälkeen Hollolan kunnanjohtajan Päivi Rahkosen tervehdyksellä.
Rahkonen osallistui myös Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtajan Ulla Saunaluoman ja varatoiminnanjohtajan Kalle Virran pitämään esirukoukseen.
Tämän jälkeen siirryttiin pohtimaan SanaForum-keskustelussa, miten nykyisessä maailmantilanteessa uskalletaan elää pahan keskellä ja hyvän puolella. Keskustelua veti Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki.
– Koronapandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ilmastonmuutos ja luontokato, Karhumäki luetteli tämän ajan suurimpia ongelmia.
– Kevään aikana ovat seurakuntalaiset ottaneet aika paljon yhteyttä. Tänään viimeksi Facebookissa. Kyllä nämä kriisit tulevat piispan pöydälle, Seppo Häkkinen sanoi.
Kansan Raamattuseuran kouluttaja Kristiina Nordman jatkoi, että suuretkin kriisit tulevat vastaan ihmisten henkilökohtaisten kokemusten kautta.
– Eniten kohtaan ihmisten inhimillistä hätää. Huolta omasta terveydestä, miten lapset pärjäävät, millainen tulevaisuus lapsenlapsilla on edessä. Se, mikä on henkilökohtaista kärsimystä, niihin törmään ja niitä koskevia esirukouspyyntöjä minulle tulee.
Kärsimyksen ja pahan ongelmaan etsitään syitä kaikissa uskonnoissa. Karhumäki haastoi keskustelijoita, miten se on selitetty kristinuskossa ja tekeekö se kristityistä vastuullisia vai syyntakeettomia.
– Perisynnin kautta olemme ihmiskunta pahan vallassa. Se on meissä, mutta se ei tee meistä syyntakeettomia, vaan kyllä meillä on vastuu, Häkkinen sanoi.
– Kuten sienirihmastosta putkahtaa sieni esiin, meistä voi putkahtaa paha esiin. Se ei estä meitä pyrkimästä hyvään, piispa jatkoi.
Hän korosti, että syntiinlankeemus on uskonnollinen selitys pahalle.
– Se ei ole yhteiskuntapoliittinen selitys (esimerkiksi sodalle), vaan siihen tarvitaan esimerkiksi turvallisuuspolitiikkaa, Häkkinen sanoi.
Nordman totesi, että miksi-kysymykset ovat raastavia.
– Kun kärsimystä tulee omalle kohdalle, siinä joutuu kriisiin ja siihen etsii syitä.
– Ei ole helppoa olla kärsivän rinnalla, mutta jo kuuntelemalla voi helpottaa toisen oloa, Nordman sanoi ja viittasi Jobin kirjaan.
Myös Häkkinen kertoi, että hän kokee myös avuttomuutta kärsivän vierellä.
– Voin selittää kärsimystä hänelle teologisesti, mutta ei se tätä ihmistä auta sen pidemmälle. Siinä ratkaisu on toisen rinnalla oleminen, Häkkinen sanoi ja jatkoi, että esirukousta ei pidä väheksyä.
– Kun emme saa ratkaisuja ongelmiin, piste lopussa on se, että Jumala on kärsinyt Jeesuksessa, ja hän tietää mitä kärsimys on.
Kun käsillä on yksilökeskeinen maailma, vieläkö auttajien ja autettavien asetelma vetoaa ihmisiin. Vieläkö löytyy auttamisen halua?
– Todellakin löytyy, vastasi Suomen Lähetysseuran seurakuntayhteyksien ja varainhankinnan johtaja Karoliina Nivari.
– Sen on osoittanut Ukrainan sota ja halu auttaa. Pohdin kuitenkin myös sitä, miten me jumppaisimme myötätuntolihasta myös heitä kohtaan, jotka ovat erilaisempia kuin me.
Nordman sanoi, että kristinusko on vastausta koko ajan kärsimyksen ongelmaan: ojenna kättäsi toisia, myös vieraita, kohti.
Kansan Raamattuseuran ja Hollolan seurakunnan järjestämät Sanan Suvipäivät kestävät sunnuntaihin saakka.
Lue lisää aiheesta
Hämeenkoskelainen Hannu Roppo iloitsi suuresta osallistujajoukosta. "Suvipäivien juhlaväkeä oli yli puolet", arvioi kirkkoväärtin tehtäviä hoitanut Roppo. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Hämeenkoski sai Suvipäivillä oman juhlapyhän – kirkossa nähtiin rytmikäs messu ja mummoksi pukeutunut kesäteatterilegenda
Facebook-ryhmä Sanan Koronobaarin jäseniä, kuten Touko Hakala, Kaisa Tuikkanen, moderaattorien työtä hallinnoiva Outi Kylliäinen, Riitta Huovila ja Kristiina Kohola tapasivat Hollolassa Sanan Suvipäivien teemateltassa lauantaina. Osa heistä näkivät kasvokkain ensimmäistä kertaa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Facebook-ryhmäläiset tapasivat ensimmäistä kertaa kasvokkain Hollolassa – "Tässä kohtaamisessa on paljon iloa"
Näyttelijä Ville Haapasalo, psykologi Mirja Sinkkonen ja nuorisotyöntekijä Teemu Laine osallistuivat Sanan Suvipäivillä Hollolan jäähallissa SanaForumin Ihminen keskellä aikaa -haastatteluun.
Jani Mahkonen