Urkuviikko juhlii pyöreitä komealla ohjelmalla – mukana kaksi orkesteria sekä urkumaailman "crème de la crème"
Pauli Pietiläinen kuvailee Olivier Latryta (kuvassa) maailman parhaimpiin lukeutuvaksi urkuriksi. "Hän on myös erinomainen improvisoija. Improvisaationumero on luvassa konsertin päätteeksi", Pietiläinen lupaa. Kuva: Deyan Parouchev
Deyan Parouchev
Lahden kansainvälinen urkuviikko järjestetään elokuussa 50. kerran, ja juhlavuotta vietetään näyttävällä artistikattauksella.
Tapahtuman esiintyjiä ovat muun muassa kansainväliset huippu-urkurit Olivier Latrysta Hans-Ola Ericssoniin, Shin-Young Leehen ja Guy Bovetiin. Urkuviikolla kuullaan myös kahta orkesteria, eli UMO Helsinki Jazz Orchestraa sekä kotikaupungin Sinfonia Lahtea.
Urkuviikon johtaja Pauli Pietiläinen hyräilikin tyytyväisenä julkistaessaan festivaaliohjelman 9. toukokuuta Lahden Sibeliustalossa.
– Urkuviikko on omanlaisensa ja -värisensä festivaali. Se on kansainvälinen tapahtuma, jonka lippua pyritään pitämään korkealla suhdanteista huolimatta.
Pietiläisen mukaan melko harvinainen solistinen soitin sanelee sen, että sitä kannattaa esitellä mahdollisimman monipuolisessa valossa.
– Puhdas urkukonsertti joka ilta tuskin jaksaisi kiinnostaa yleisöä. Siksi pyrimme tekemään festivaaliohjelman, jossa on monipuolisuutta ja muita koukkuja.
Tämänvuotisen tapahtuman sydämessä on kummarruksia perinteikkään festivaalin historiaan. Sellaisia kuuluu esimerkiksi urkumaailman ehdottomiin huippuihin lukeutuvan Olivier Latryn resitaali 9. elokuuta Lahden Ristinkirkossa. Ranskalaistaiteilija on moninkertainen vieras aiemmilta vuosilta. Hän on Pariisin Notre-Dame-katedraalin nimikkourkuri sekä Pariisin konservatorion professori.
– Latry on "crème de la crème": maailman parhaimpia urkureita, jolla on täydellinen soittotekniikka. Hän on myös erinomainen improvisoija. Improvisaationumero on luvassa konsertin päätteeksi.
Myös Hans-Ola Ericsson on urkuviikon vakiokävijöitä ja tapahtuman entinen päävierailija ja taiteellinen neuvonantaja. Perinteisiin voisi lukea myös sen, että tapahtumat keskittyvät Lahden Ristinkirkkoon, jonka remontti valmistuu sopivasti ennen urkuviikon alkua.
Festivaali alkaa 8. elokuuta yhteislaulutilaisuudella Ristinkirkon puistikossa. Maanantaina julkaistaan myös Merja Åkerlindin toimittama urkuviikon historiateos.
Orkesterivieraista UMOn ohjelmassa on muun muassa Markus Fagerrudin teoksen kantaesitys. Sinfonia Lahti puolestaan avaa syksyn konserttikautensa Lahden Sibeliustalossa 12. elokuuta solistinaan nuori urkuri Jimi Järvinen.
Lahden kansainvälinen urkuviikko järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973 Keski-Lahden jo puretussa puukirkossa. Se syntyi jatkoksi seurakunnan perinteiselle kesäkonserttien sarjalle.
Vaikka urkuviikko on sittemmin eriytetty omaksi yhdistykseksi, ovat siteet Lahden seurakuntiin edelleen tiiviit. Tapahtuman johtaja Pauli Pietiläinen on Keski-Lahden seurakunnan pappi ja entinen Ristinkirkon pääurkuri.
– Eihän urkuviikkoa olisi tässä muodossa olemassakaan ilman seurakuntia. Olen iloinen, että yhteistyö on sujunut näin hyvin. Seurakunnat tarjoaa meille tilat ja soittimet, ja huoltaa vielä urutkin ennen urkuviikkoa. Seurakunnissa uruille on aina oma luonteva paikkansa. Toivon, että yhteistyö sujuu hyvin myös tulevaisuudessa, Pietiläinen muotoilee.
Urkuviikon perinteisiin kuuluu päätösjumalanpalvelus, jonka ohjelmasta Pietiläinen lupaa urkumusiikkipitoista. Urkurina palvelee Ristinkirkon nykyinen pääurkuri Anna-Maija Virtanen. Lahden seurakuntien kulmaa on mukana myös 13. elokuuta Pikku-Vesijärven puistossa, joiden vesiurkushowta voi poikkeuksellisesti seurata elävän muusikon, virtuaaliurkuja soittavan Miikka Kallion säestyksellä.
Pauli Pietiläinen odottaa tapahtumaan 2000–3000 kävijää. Festivaalin taloudelliset kehykset ovat ennallaan.
– Ainahan urkuviikolla on ollut rahasta pulaa. Nyt tilanne on kuitenkin ihan hyvä, ja minun aikanani tasetta on onnistuttu jopa hieman lihottamaan. Pannaan se nyt menemään juhlavuotena.
Lahti Organ Festivalin koko ohjelma päivitetään osoitteeseen www.lahtiorgan.fi