"Musiikilla on kyky luoda yhteyttä, koskettaa ja puhua pyhästä tavalla, johon sanat eivät riitä"
Maippi Katajisto järjestää yhdessä muusikoiden ja vapaaehtoisten kanssa Launeella veisumaratonin, jossa lauletaan Nuoren seurakunnan veisukirja kannesta kanteen.
Maippi Katajisto uskoo, että veisukirjan suosion salaisuus on se, että monella se yhdistyy muistoissa ripariin ja siihen, miten kivaa riparilla oli laulaa yhdessä. "Yhteislaulua voi nykyään harrastaa aika vähän missään, mikä on sääli, sillä laulaminen rentouttaa ja tekee hyvää keholle ja mielelle."
1.Kerro ensin, kuka olet?
"Olen Maippi eli virallisesti Maija-Reetta Katajisto, Launeen seurakunnan nuoriso- ja rippikoulutyön pappi."
2. Launeella järjestetään veisumaraton 8.3. Miksi halusitte järjestää tällaisen tapahtuman?
"Idea tapahtumaan tuli meidän ihanalta nuorelta Jaadalta, joka ehdotti syksyllä, että voitaisiinko järjestää tapahtuma, jossa laulettaisiin nuorten punainen veisukirja läpi. Innostuttiin ideasta ja päädyttiin siihen, että kun vuonna 2025 ilmestyy uusi veisukirja, niin lauletaankin se läpi!"
3. Millainen tilaisuus on kyseessä? Ymmärsin, että laulatte Nuorten veisukirjan kannesta kanteen?
"Joo, tarkoituksena on laulaa läpi kaikki veisukirjan 131 laulua. Meillä on eri kokoonpanoja muusikoita vetämässä noin kymmenen biisin settejä, ja mukaan saa liittyä koko illaksi tai käväistä laulamassa muutaman oman suosikin. Muusikkoina on nuoria, työntekijöitä, kanttorit Sonja Tissari ja Johanna Suomala, muusikko Matti Laitinen sekä muita vapaaehtoisia. He ovat kaikki taitavia ja innostuneita, ollaan todella iloisia, että ollaan saatu iso joukko tähän mukaan. Tapahtuman aikana on myös kahvila, jota pyörittää Launeen seurakunnan yhteisvastuu-työryhmäläiset eli aivan ihanat vapaaehtoiset."
4. Miten aiot valmistautua tähän koettelemukseen – niitä laulujahan on aika monta…?
"En usko, että tähän tarvitsee valmistautua mitenkään erityisesti, sillä vaikka tapahtuman nimi on maraton, kyseessä ei ole kilpailu vaan todella kiva mahdollisuus päästä laulamaan yhdessä. Yhdessä laulaminen on mahtavaa ja siitä hyvä, että jos oma ääni väsyy, voi vaan istua ja kuunnella hetken muita."
5. Miten laulamaan tulevien kannattaisi valmistautua? Entäs jos ”kunto” loppuu kesken?
"Valmistautua voi seuraamalla vaikka Instagramissa veisukirja-tiliä @veisukirja, mistä löytyy veisukirjan biisien musavideot ja fiilistellä niitä etukäteen. Ja jos kävisikin niin, että laulukunto meinaisi loppua kesken, niin voi virkistäytyä tapahtuman aikana olevassa kahvilassa, jonne meidän vapaaehtoiset tekevät tarjoiluja yhteisvastuun hyväksi!
6. Mikä on Nuorten seurakunnan veisukirjan salaisuus? Mitä luulet, miksi se on niin suosittu laulukirja?
"Veisukirjaa on tehty vuodesta 1970 ja se uudistuu aina viiden vuoden välein. Kirjassa on paljon klassikkoja, mutta aina myös uusia kappaleita, jopa sellaisia, mitä ei ole vielä julkaistu muualla. Se on hyvä yhdistelmä uutta ja vanhaa, reipasta ja hartaampaa osastoa, mutta kaikki biisit koskettavat jollain tavalla sitä, mitä on elää Jumalan lapsena ja hänen yhteydessään. Monella punainen veisukirja yhdistyy muistoissa myös ripariin ja siihen, miten kivaa riparilla oli laulaa yhdessä. Yhteislaulua voi nykyään harrastaa aika vähän missään, mikä on sääli, sillä laulaminen rentouttaa ja tekee hyvää keholle ja mielelle."
7. Veisukirjasta on jälleen tehty uusi painos – mitä olet siitä mieltä? Kannattiko uusinta vai kaipaatko edellistä?
"Minusta on kiva juttu, että uusi versio tulee aina viiden vuoden välein. Toki jään kaipaamaan jotain omia suosikkeja, mitä ei ole otettu uuteen kirjaan, esimerkiksi yksi suosikkini edellisessä veisukirjassa oli Sakari Heikkilän Herra on minun paimeneni. Mutta iloitsen uudesta, mieleeni tulee erityisesti hetki, kun yksi meidän seurakunnan nuorista selasi uutta kirjaa ja ilahtui aivan valtavasti, kun löysi sieltä itselleen tärkeän Arpan biisin Kartta väärinpäin. On hienoa, miten uusi versio aina nostaa uusia biisejä ja sitä kautta uusia suosikkeja! Vanhaa vuoden 2020 veisukirjaa ei ole myöskään hävitetty mihinkään, vaan sitäkin voi edelleen laulaa ja meillä nuoret toivoivatkin, että voidaanko välillä aina laulaa myös vanhasta kirjasta."
8.Mikä laulu on oma suosikkisi uudesta veisukirjasta? Miksi?
"Siellä on montakin itselle tärkeää laulua, kuten omasta riparista asti mukana kulkenut Pyhiinvaeltajan laulu, mutta ehkä erityinen suosikkini on Jaakko Löytyn Maailman kaikissa kylissä. Se on mielestäni upea kappale, joka sopii hyvin tähän aikaan. Me rukoilemme rauhaa tähän maailmaan."
9.Millaisia muistoja sinulla on veisukirjasta?
"Ehkä lämpimimmät muistot veisukirjaan liittyvät niihin hetkiin, kun ollaan nuorten kanssa leirillä ja nuoret haluavat vielä iltahartauden jälkeen jäädä laulamaan toivelauluja yhdessä. Niissä hetkissä näkyy musiikin kyky luoda yhteyttä, koskettaa ja puhua pyhästä tavalla, johon sanat eivät riitä."
10.Jos saisit itse valita, mikä laulu kuuluisi mielestäsi ehdottomasti veisukirjaan?
"Se olisi varmaan Pekka Simojoen Evankeliumi. Se on iloinen ja hauskakin kappale kaikkine taputuksineen, helppo oppia ja laulaa mukana. Sitä on aika monet kerrat laulettu ripareilla ja nuorten toiminnassa. Klassikko, joka toimii vuodesta toiseen!"
Veisumaraton 8.3. klo 16–23 Launeen kirkolla. Lauletaan läpi uusi Nuoren seurakunnan veisukirja eri muusikoiden säestyksellä. Poikkea laulamaan hetkeksi tai vietä mukana koko ilta. Tapahtumassa tarjoilu Yhteisvastuun hyväksi. Lisätietoja Maija-Reetta Katajisto, p. 044 7191 456.