Rajapinta pimeyden ja valon välillä – Mitä pääsiäisyön messussa tapahtuu?
Pääsiäisyön messussa voi nähdä visuaalisestikin kristinuskon ydinkertomuksen käänteen.
Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Jos jumalanpalveluksessa käy yleensä harvoin tai ei ollenkaan, voi pääsiäisyön messu olla kokeilemisen arvoinen tilaisuus.
– Pääsiäisyö on rajapinta, jossa siirrytään paastosta ja pitkäperjantain pimeydestä pääsiäiseen kirkkaaseen valoon, kuvailee Hollolan seurakunnan pappi Lauri Palo.
Pääsiäisen kertomuksessa Jeesus tunnetusti kokee ristinkuoleman ja nousee sen jälkeen kuolleista.
– Tuona yönä ollaan kristinuskon ytimessä, tyhjällä haudalla.
Se, miten tämä kertomuksenkäänne tuodaan yömessussa esille, vaihtelee tilaisuudesta toiseen.
Se voi tapahtua esimerkiksi näin.
Messu alkaa varsin pelkistetyllä alttarisomistuksella. Liturginen väri on musta, jota ilmentää alttarikaiteella oleva musta liina. Se viittaa kuolemansuruun ja Jeesuksen kuolinpäivään.
Sitten kaikki muuttuu.
Kesken messun valot laitetaan täysille. Alttarille tuodaan värikkäitä kukkia. Liturginen väri vaihtuu valkoiseen. Uusi väri kuvaa iloa, kiitosta, puhtautta ja autuutta. Se on myös Kristuksen symboli.
Kirkkovuoden toisessa suuressa juhlapyhässä, joulussa, on viime vuosina ollut havaittavissa, että väkeä kiinnostavat myöhäisillan tilaisuudet aamutilaisuuksia enemmän.
Väkimäärältään pääsiäistilaisuudet jäävät joulusta, mutta Palon mukaan sama ilmiö on havaittavissa myös pääsiäisenä. Viime vuosina Hollolan kirkossa kävijöitä on ollut pääsääntöisesti enemmän pääsiäisyön kuin pääsiäisaamun messussa.
– Yötilaisuudessa on varmaan vielä sellainen salaperäisyyden verho, joka vetoaa, Palo arvioi.
Päijät-Hämeessä pidetään tänä vuonna useita pääsiäisyön messuja, Hollolan seurakunnan alueellakin kolme. Lauri Palo toimii pappina pääsiäisyön messussa Hollolan keskiaikaisessa kivikirkossa. Hän sanoo, että tilaisuutta voi kuvailla ammatillisen vuoden kohokohtana.
– Siinä käsitellään suurinta ja tärkeintä tapahtumaa, niin kyllä siihen suhtautuu siten, että saa olla mukana siellä palvelemassa.
Tilan keskiaikainen historia luo vielä oman mausteensa.
Pääsiäisyön messu la 8.4. klo 23 Hollolan kirkossa. Tiedot muista pääsiäisviikon tilaisuuksista löytyvät seurakuntien verkkosivuilta.
Lue lisää aiheesta
Nina Litus, Tetyana Turupova, Tatiana Andrushchenko ja Nina Homakova haluavat mennä pääsiäisenä Lammille ortodoksimessuun. Kuvat: Irma Peltola
Irma Peltola
Ukrainalaispakolaiset Padasjoella: "Me odotamme kovin pääsiäistä"
Kuva: Radek Karkulowski
Radek Karkulowski