Ukrainalaispakolaiset Padasjoella: "Me odotamme kovin pääsiäistä"
Nina Litus, Tetyana Turupova, Tatiana Andrushchenko ja Nina Homakova haluavat mennä pääsiäisenä Lammille ortodoksimessuun. Kuvat: Irma Peltola
Irma Peltola
Yhteisöllisyys ja perinteet ovat Padasjoella asuville Ukrainan pakolaisille tärkeitä. He viettävät pääsiäistä mahdollisuuksien mukaan kuten kotimaassaan.
Suurin osa ukrainalaisista on ortodokseja, joille uskonto luo pohjan pääsiäisen viettoon. Pääsiäinen on kirkkovuoden tärkein juhla, joka symboloi uudestisyntymistä ja kevättä.
– Pääsiäistä vietetään yhdessä koko suvun kanssa kummilapsia myöten, sanovat Tatiana Andrushchenko, Nina Litus, Tetyana Turupova, Nina Homakova ja Olha Lyhan.
Ukraina on laaja ja väkirikas maa, joten tavat viettää pääsiäistä vaihtelevat jonkin verran alueittain. Nina Litus, Tetyana Turupova ja Olha Lyhan ovat tulleet Padasjoelle Zaporižžan alueelta Tokmakista, joka on valloitettu kaupunki. Muut ovat Harkovan seudulta.
Padasjoella Ukrainan pakolaisia on yli 50. Heistä iso osa on ollut Suomessa jo vuoden.
Ortodoksien suuri paasto alkaa laskiaisena ja jatkuu 40 vuorokautta. Paaston aikana ei syödä lihaa eikä maitotuotteita eikä nautita alkoholia. Osa jättää pois kaikki eläinkunnan tuotteet ja öljyn.
– Paaston aika on hyvin raskasta. Lapset, sairaat ja vanhukset eivät voi paastota, sanovat Nina Litus ja Tetyana Turupova.
Pääsiäistä varten valmistetaan kaikkea hyvää, kuten kotimakkaroita, lihavartaita ja pekonia. Valkosipulia ukrainalaiset rakastavat. Pääsiäisherkkuja ovat pisankamunat, rahkainen pasha ja makea koristeltu leipä, joka on ukrainan kielellä – suomalaisille harmillisesti ”paska”. Pisankamunat ovat taidokkaasti koristeltuja munia, joihin kullakin alueella maalataan oma perinteinen kuvio. Munia värjätään myös sipulin kuorilla.
Pääsiäisleivän valmistamiseen osallistuu koko perhe. Miehet vaivaavat taikinan ja lapset koristelevat. Kiirastorstaina talon pitää olla puhdas ja kylvyssä käydään ennen auringonnousua.
Pääsiäisen keskiyön messu päättää paaston. Messuja on kaksi, joista ensimmäinen alkaa klo 18 ja toinen klo 23. Tosiuskonnolliset ihmiset osallistuvat molempiin messuihin.
Pääsiäisyönä ruokakori otetaan mukaan messuun siunattavaksi. Kuva: Tatiana Andrushchenko
Tatiana Andrushchenko
Messun aikana pappi siunaa ihmisten mukanaan tuomat ruokakorit, joissa voi olla mm. makkaraa, suolaa, voita, pisankamunia ja leivonnaisia. Osa korin ruoista pitää antaa köyhille, orpokotien lapsille ja vanhainkotien asukkaille, mutta pääosa syödään itse, kun palataan kirkosta.
Messussa näkee paljon tuttuja, joita tervehditään sanoen ”Kristus nousi kuolleista!” Tähän vastataan ”Totisesti nousi.”
Pääsiäismessun jälkeen aamulla kello neljä katetaan viimein juhlapöytä koko suvulle. Lapsille jaetaan värjättyjä kananmunia, joita he lyövät keskenään vastakkain. Leikin voittaa se, jonka muna säilyy ehjänä. Ennen voittaja sai syödä kaikki munat.
Viikko pääsiäisen jälkeen on vielä tapana vierailla hautausmaalla muistamassa edesmenneitä sukulaisia. Mukana on makeisia ja keksejä, jotka jätetään haudoille. Joskus paikalle kutsutaan myös pappi rukoilemaan.
Pääsiäinen on Ukrainassa iso ja odotettu juhla.
– Me odotamme kovin pääsiäistä ja toivomme, että sen jälkeen tulee voiton päivä Ukrainalle, toteavat Tatiana, molemmat Ninat, Tetyana ja Olha.
Haastattelut tehtiin tulkki Tetyana Pasishnykin välityksellä