Ajattelen ääneen: Junasukkia ja mustekalan lonkeroita
Lahden seurakunnat
Osastovierailulla astuessani ovesta sisään minua tervehtivät seinällä junasukat ja mustekalat lonkeroineen. Olen tullut keskolaan.
Siirryn pesemään kädet ja katselen vieressä seinällä olevia kämmenen kuvia ja kämmenissä olevia nimiä. Otsikossa lukee: ”Me olemme täällä teitä varten.” Sydämessä läikähtää lämpimästi. Ammattitaitoista ja hellää huolenpitoa ja hoivaa.
Mutta ne mustekalat ja junasukat, kenen ideoita ne olivatkaan? Ensimmäisen mustekalan teki Annikki-äiti omalle keskolassa olleelle pikkuruiselleen vuosia sitten omahoitajan vinkistä. Omahoitaja oli nähnyt Tanskassa mustekalan keskoskaapissa. Lonkeroihin on pikkuisten turvallisempaa tarttua kuin elintärkeitä toimintoja ylläpitävien laitteiden johtoihin. Annikki myös perusti Facebook-ryhmän Turvalonkero keskosille, ja nyt mustekaloja tehdään ympäri maata. Se on välittämistä suurella sydämellä.
Ensimmäiset junasukat puolestaan sai kahden kuukauden ikäinen tyttövauva junamatkalla Vaasaan 1940. Rata oli poikki pommitusten takia. Vauvalla äitinsä sylissä ei ollut tossuja vaan viluiset varpaat. Vastapäätä istui eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolla oli puikot mukana mutta ei lankaa. Pikkuinen tarvitsi sukat.
Käsityöopettaja alkoi purkaa oman valkoisen villatakkinsa helmaa ja tehdä vauvan varpaille lämmikettä. Tuo junasukkien lahjoittamisen perinne on jatkunut aina tähän päivään asti. Junasukista ei edelleenkään oteta maksua, vaan ne lahjoitetaan. Kuinka sykähdyttävä tarina elävästä elämästä ja välittämisestä.
Tehdessäni havaintoja osastolla muistan jo kymmeniä vuosia sitten nähneeni keskoskaapin kyljessä laatan, josta kävi ilmi, että kyseessä oli Leijonien lahjoitus. He olivat keränneet rahaa pikkupotilaiden hyväksi ja hankkineet mahdollisuuden parempaan alkuun.
Ja ne ihanat tilkkupeitot, joita ahkerat kädet ovat ommelleet lämmittämään pikkuisia. Näppärät ompelijat ovat laittaneet taitonsa käyttöön pienten hyväksi.
Paljon välittämistä ja huolenpitoa saavat osakseen nämä pikkuiset, enkä ihmettele sitä yhtään. Itsekin jälleen vauvan tuoksua tuoksutelleena ja junasukkia kutoneena isovanhempana voin ymmärtää sen hyvin.
Ammattitaitoista lämmintä kohtaamista ja arjen välittämistä tarvitsee meistä jokainen mitä erilaisimmissa elämäntilanteissa, olimmepa sitten pieniä tai suuria. Pieni teko tai ele voi olla lähimmäisen hyvinvoinnille äärettömän tärkeä. Pidetään toisistamme huolta pienillä teoilla ja huomaavaisuudella. Tehdään tästä maailmasta parempi paikka meille kaikille.
Kirjoittaja on sairaalapastori.