Ajattelen ääneen: Kasvokkain kuoleman kanssa
Lahden seurakunnat
”Se rupi mun polvessa oli ainakin näin iso”, tyttö selittää tohkeissaan. ”Se tuli, kun mä kaaduin pyörällä. Ja sitten mä sain pillimehun!” Mummo kuuntelee vuoteessaan hymyillen.
Saattohoito-osaston kaapista on löytynyt palapeli, jota tyttö nyt kokoaa. Samalla hän kuuntelee aikuisten juttelua siitä, kuinka nopeasti kaikki on tapahtunut: vasta äsken kaikki oli hyvin, ja nyt yhteinen aika on käymässä vähiin.
Mummo on väsynyt, torkahtaa välillä ja sitten taas havahtuu. Tyttö muistaa mukana olevan salmiakkipastillipurkin ja haluaa tarjota mummollekin yhden. Kuinka pakahduttavan paljon elämäniloa tytön mukana saapuukaan sairaalahuoneeseen!
Ihailen, kuinka luontevasti tytön vanhemmat selittävät mummon tilannetta tytölle ja pyyhkivät välillä kyyneliään. Tyttö näkee, että joskus suru on niin suuri, että aikuistakin itkettää. Silloin toiset lohduttavat ja pitävät huolta. Suruakin on helpompi kestää yhdessä.
Joskus me aikuiset arastelemme lasten viemistä kuolevan perheenjäsenen luokse. Toisaalta se on inhimillistä: totta kai vanhemmat haluavat suojella lastaan surulta ja kärsimykseltä. Toisaalta jokainen meistä, myös suloinen lapsi, joutuu elämässä ennen pitkää kasvokkain kuoleman kanssa. Se kuuluu elämään, on osa ihmisyyttä.
Me aikuiset saatamme pelätä, että lähestyvän kuoleman näkeminen traumatisoi lapsen. Lapselle on kuitenkin vahingollisempaa se, jos perheessä on salaisuus. Silloin lapsi vaistoaa, että muut tietävät jotain, mitä hänelle ei kerrota. Se horjuttaa sekä lapsen itseluottamusta että hänen luottamustaan ympäröiviin aikuisiin.
Jos lapselta päätetään salata perheenjäsenen sairaus ja lähestyvä kuolema, käy usein niin, että lapsi luo itselleen vielä todellisuuttakin pahemman kauhukuvan. Se syntyy aikuisten puolikkaista lauseista lapsen mielikuvituksen siivittämänä.
Silloin, kun joku läheinen on kuolemansairas, on tärkeää vahvistaa lapsen perusturvallisuutta säilyttämällä arjen rutiinit mahdollisuuksien mukaan ja olemalla paljon lähekkäin. Lasta ei tietenkään pidä pakottaa sairaalavierailulle, mutta hänelle voi tarjota siihen mahdollisuuden ja rohkaista tulemaan mukaan. Lapselle kannattaa etukäteen selittää, minkälaista sairaalassa on ja miten sairaus on muuttanut rakasta ihmistä.
Lapsi ei mene rikki kuolevan perheenjäsenen luona vierailusta. Päinvastoin se voi vahvistaa lasta. Se auttaa häntä sopeutumaan siihen luopumiseen, mikä väistämättä on edessä. Lapsen luottamus elämään vahvistuu, kun hän saa yhdessä perheensä kanssa jakaa myös vaikeat hetket.
Kirjoittaja on sairaalapastori.