Ajattelen ääneen: "Kyllä mulla on sitten Jumalalta paljon kysyttävää taivaassa"
Lahden seurakunnat
Ex-pomoni antoi minulle anagramminimen Taivainen vika. Vika tuskin on kovin paha, jos se on taivainen, arvelen. Sinänsä nimitys osui oikeaan, että iankaikkinen taivas on aina kiehtonut minua.
Pikkulikkana katselin Ikuisten kertomusten kuvaa lumoutuneena. Taivasparatiisissa kulkivat ihmiset ja eläimet Jeesuksen kanssa kuvankauniilla niityllä. Enemmän kuin Jeesus minua kiinnosti kuvassa näkyvä norsu. Muistan tehneeni päätöksen: taivaassa ratsastan norsulla.
Veljeni tuntee naisen, joka oli käynyt kuoleman porteilla ja tupsahtanut hetkeksi taivaaseen. Maailmaamme palattuaan nainen oli kertonut, että taivaassa ylistetään Jumalaa koko ajan. Kuullessani tämän tuhahdin spontaanisti: ”En mä koko ajan jaksa ylistää!” Iankaikkisuus on pitkä aika, siinä ehtii muutakin.
On ihanaa tavata kaikki edeltä menneet! Heidän kanssaan turinoidessa kuluu tovi jos toinenkin. Himolukijana haluan lukea paljon. Oletettavasti ainakin osa kirjailijoista jatkaa kirjoittamista taivaassakin, joten materiaali ei lopu, ei edes ikuisuudessa. Ruokaa en halua laittaa, joten poimimme vain täydellisen kypsiä hedelmiä idyllisen pihamme puista. Ystäväni kanssa suunnittelemme matkustavamme ajassa. Vähintään haluamme vuoteen 1665 kurkkimaan Vermeerin olan yli, kun hän maalaa Helmikorvakoruista tyttöä.
Kauan sitten tyttäreni riitelivät mojovasti. Jonkinlaisen sovinnon synnyttyä kuusivuotias huoahti: ”Kyllä mulla on sitten Jumalalta paljon kysyttävää taivaassa.” Mielessäni vilahti jo jotain suurta ja ylevää, kunnes tyttö jatkoi: ”Haluaisin tietää, kumpi tuossa riidassa oli oikeassa, minä vai pikkusisko.” Oli riemullista huomata, että taivas ja Jumala olivat hänelle aivan konkreettisia asioita tavallisen arkipäivän keskellä!
Vuosia myöhemmin pohdimme tyttärieni kanssa, että miten ihmiset mahtuvat taivaaseen, siellähän on hirveä tungos! Vai onko taivaassa eri vuosisadat päällekkäin, jokainen omassa kerroksessaan? Mutta entä sitten, kun on niin paljon erilaisia uskontoja? Onko jokaisella oma taivasplaneettansa jossain avaruuden linnunradalla? Mutta eikö Jumala ole kaikille sama, josko sittenkin mahtuisimme sopuisasti samaan taivaaseen?
Kysymykset ovat suuria, eikä kuvittelumme yllä todennäköisesti lähellekään totuutta. Sanonnan mukaan mielikuvituksella on vain taivas rajana, ja tässä se taitaa sitä ihan konkreettisesti olla. Mutta pohtiahan aina saa, eikö saakin? Tosin liikaa ajattelevalle voi käydä kuten Galileo Galileille, jota pidettiin kerettiläisenä.
Vaikka taivas on ajatuksissani ihana paikka, haluan silti elää vielä vuosikymmeniä. Totean, kuten lähetyssaarnaaja Päivö Parviainen 100-vuotishaastattelussaan: ”Ei minulla ole mikään kiire taivaaseen, kyllä siellä ehtii sitten olla.”
Lahden seurakuntien Diakoniakeskuksen toimistosihteeri.