Ajattelen ääneen: Kyllähän me tiedämme, mikä saa elämän kukoistamaan
Lahden seurakunnat
Viimeisten kuukausien aikana olen ajellut tavallista useammin Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson väliä. Autoa ajaessa on ollut aikaa ajatella ja jäsennellä päässä pyöriviä asioita. Musiikki on tukenut ajatuksiani, mutta välillä on ollut hyvä ajella hiljaisuudessa eteenpäin.
Nämä päivät ovat autoilijan parasta aikaa, ainakin maisemien puolesta. Luonto on ihmeellinen ja värihehku on mykistävä.
Muistamme varmaan kaikki sen syyn, miksi kasvit ja puut nyt värittyvät. Kysehän on ennen kaikkea ihmeellisestä suojautumisprosessista, johon kasvit ryhtyvät ilmojen kylmetessä. Geenit antavat suojautumiskäskyn, ja sitten alkaa voimien kerääminen talven varalle. Kasvithan eivät sinänsä kuole, vaan elinvoima ja energia siirtyy pois näkyvistä, potentiaaliksi seuraavaa kasvukautta varten.
Tätä luopumisesta syntyvää kauneutta olen viime viikkoina katsellut autoni ikkunoista. Ajatukseni ovat kulkeutuneet värien muodostumisen teknisistä yksityiskohdista syvempiin vesiin: elämän ja elinvoimien pohdiskeluun.
Sitä olen miettinyt, että olemmeko me ihmiset usein kuin nuo syksyiset tai talviset puut ja kasvit. Että meissä asuu jossain syväjuuristossa vahvaa elinvoimaa, mutta sitä ei saada käyttöön, se jää piiloon. Ehkä tämä epävarmuuden aika estää yhä vahvemmin elämän lehtiä kasvamasta ja elämänvoimien vapaasti virtaamasta.
Mutta eikö meitä ole kutsuttu elämään niin täydesti kuin mahdollista? Elämään koko voimallamme. Mutta jokin estää. Elämän voima jää sinne juuristoon. Mitä pitäisi tehdä?
Vaikea kysymys vastattavaksi, koska usein on niin, että omien voimavarojen tunnistaminen on vaikeaa. Välillä toki tiedämme tasan tarkkaan oman tilamme ja elämän voimamme.
Maailman mielenterveyspäivä nostaa elämän yhdeksi keskeiseksi teemaksi jakamisen. Ennen kaikkea huolten jakamisen, mutta myös yleisemmin meidän tulisi yhä enemmän kohdata toisiamme, puhua toisen kanssa ja kuunnella toisiamme.
Kyllähän me tämän tiedämme. Kyllähän me tiedämme, että toimivaan ja tyydyttävään elämään kuuluu se, että olemme valmiit jakamaan omia asioitamme ja olemme valmiit pysähtymään, kun joku toinen jakaa omiaan. Miksi siitä pitää muistuttaa? Ehkä se on vain samaan aikaan niin helppo ja niin vaikea asia. Siitä vain pitää aina muistuttaa uudestaan ja uudestaan. Kohtaaminen, puhuminen ja kuunteleminen kuuluvat elämisen ytimeen. Ne saavat elämän kukoistamaan.
Kirjoittaja on diakonian ja sairaalasielunhoidon vt. johtaja.