Ajattelen ääneen: Minulle on muodostunut omanlainen perinne, kun olen siunaamassa vainajaa ilman saattajia
Lahden seurakunnat
Olen jälleen kappelissa siunaamassa vainajaa, joka lähtee viimeiselle matkalleen ilman saattajia. Sairaalapastorina tällaisia toimituksia osuu kohdalle vuodessa useita. Tilanne ei ole minulle uusi ja samanlaiseen tilanteeseen joutuvat toisinaan myös seurakuntapapit.
Katson arkkua, jonka reuna on hieman rispaantunut. Arkkua ei ole tehty pitkästä tammilaudasta, vaan jonkinlaisesta liimapuusta. Näyttää siltä, kuin se olisi pienistä osista kasattu. Silti arkku on kaunis, arvokas ja täyttää tarpeensa.
Urani alkuvaiheissa olin surullinen siunauksesta, jossa ei ollut omaisia. Nykyään yksinäiset siunaukset saavat minut mietteliääksi. Pohdin mielessäni, minkälaisen elämän vainaja on elänyt ja miksi olen hänen kanssaan kahdestaan.
En yleensä saa hautaustoimistosta muita tietoja vainajasta kuin nimen ja syntymäajan. En siis tiedä hänestä juuri mitään. En tiedä, onko hän saanut rakastaa jotakin tai onko hän saanut kokea rakkautta. Onko hän saanut toteuttaa itseään tai elää onnellisen elämän? Olen kuullut monen sanovan, että haluaisi elää sellaisen elämän, että edes joku olisi häntä siunauksessa saattamassa. Se on hyvä tavoite.
En usko vainajan olleen kuitenkaan paha ihminen. Hän on saattanut elää yksin tai yksinäisen elämän. Ehkä läheiset ovat kuolleet pois ennen häntä.
Jossakin saattaa olla sukulainen, joka olisi halunnut osallistua siunaukseen, mutta kukaan ei ole häntä tavoittanut tai hän ei ole päässyt paikalle.
Kuoleman edessä sukuriidatkin vaikuttavat vähäpätöiseltä syyltä, mutta ovat silti mahdollisia.
Toisaalta ei ole ihme, jos siunauksissa ei ole saattajia, sillä tutkimusten mukaan varsinkin ikäihmiset ovat yksinäisiä jo eläessään.
Pidän siitä, että jokainen pappi toimittaa siunauksen yhtä arvokkaasti, olipa saattajia useita tai ei yhtään. Kyseessä on eräänlainen kirkon tarjoama takuu, joka koetaan kunnia-asiaksi. Eikä vainaja ole yksin, sillä minä olen kuitenkin paikalla hänen kanssaan.
Minulle on muodostunut omanlainen perinne, kun olen siunauksessa ilman saattajia. Kun teen lapiolla hiekkaristin arkun päälle, niin minulle on tullut tavaksi korjata sitä. Muodostan sormellani tarkan, sulavalinjaisen ristin. Vainaja saa arvokkaan, kunnollisen siunauksen, ja hän saa lähteä eteenpäin täydellisen ristin myötä.
Kirjoittaja on sairaapastori.