Ajattelen ääneen: "Minun ei tarvitse hallita maailmaa, saan olla ihminen"
Nainen istuu sytostaattihoidoissa taas kerran. Pian hänellä on jälleen huono olo. Hiustensa, sen verran mitä niistä on jäljellä, ympärille hän on solminut värikkään, kukallisen huivin.
Hän yrittää ajatella positiivisesti. Hän on kuullut, että naapurikin selvisi tästä taudista. Koska naapuri taisteli. Naapuri ei antanut periksi. Naapuri jaksoi pitää hyvää mieltä yllä ja tahtoi parantua.
Nainen miettii, että eikö hän siis oikeasti tahdo. Jos hän tahtoisi enemmän, ehkä hänkin voisi parantua. Nainen pelkää, onko hän jotenkin tietämättään luovuttanut, kun tauti tuntuu saavan hänestä vain enemmän ja enemmän otetta. Samalla hän tuntee itsensä väsyneeksi.
Mies tuijottaa sairaalan huoneen kattoa. Osasto on tuttu, tutut hoitajat ja tutut lääkärit. Puhelin alkaa väristä. Äiti yrittää soittaa. Hän ei jaksa vastata. Puhelimen näyttö vilkkuu, kunnes lopulta sammuu. Hän ulkoili joka päivä valoisaan aikaan, söi säännöllisesti ja oli yhteydessä niihin muutamaan ihmiseen, jotka hänen elämässään ovat. Pariin kertaan hän kävi jopa shakkikerhossa.
Kunnes se taas hyökyi yli ja veti hänet mukaansa syövereihinsä, täydelliseen pimeään. Lopulta hän vain lamaantuneena makasi kotona pimeässä. Äiti ja vaimo yrittävät tsempata häntä. He ovat vahvoja ja voimakastahtoisia. Miehestä tuntuu kuin heidät olisi veistetty eri puusta kuin hänet.
Nainen katselee vasemmassa nimettömässä olevaa kultaista sormusta. Hän ajattelee hääpäivää vuosien takaa. Hän muistaa kirkon, papin, läheiset ja puolisonsa. Hän sanoi tahtovansa. Tahtovansa rakastaa ja olla uskollinen.
Voiko tahdonvoimalla säilyttää avioliiton, hän huomaa kysyvänsä itseltään. Hääpäivänä hän ei vielä tiennyt, miten vaikeista paikoista he tulevat katsomaan toisiansa. Eikö hän siis ole tahtonut tarpeeksi? Jos hänen oma tahdonvoimansa olisi vain ollut vahvempi, olisiko kaikki nyt paremmin?
Tahtomisella on oma paikkansa. Saan valita, kenen kanssa menen naimisiin. Kun kirjoitan hoitotahdon, voin vaikuttaa siihen, miten minua hoidetaan, silloin kun en pysty ilmaisemaan omaa tahtoani. Mutta kun on kyse fyysisestä tai psyykkisestä sairaudesta, pandemiasta tai mistä tahansa vammasta, en omalla tahdonvoimallani voi siitä päättää.
Tahdonvoimalla en myöskään hallitse ihmissuhteitani. Asiat eivät aina mene tahtoni mukaan. Välillä se tuntuu täysin epäreilulta. Sietämättömältä. Samalla se vapauttaa taakasta, että itse tahdonvoimallani voisin täysin säädellä omaa ja läheisteni elämää. Minun ei tarvitse hallita maailmaa: saan olla ihminen.
Kirjoittaja on Lahden seurakuntien sairaalapappi.