Ajattelen ääneen: Muutto muuttaa minua
Lahden seurakunnat
Sylissäni on painava laatikko. Yritän saada uuden kodin ovea auki, mutta avain ei toimi. Hermostun ja laatikko heilahtaa uhkaavasti. Kun horjahdan ja otan tukea seinästä, otteeni irtoaa. Särkyvän lasin helinä kaikuu käytävässä pitkään, samoin pelästynyt huutoni. Miksi ihmeessä pakkasin laseja ja kirjoja samaan laatikkoon?
Kumarrun tutkimaan vahinkoja, kun mieheni avaan oven. "Ai, noita sinun vihreitä, hankalan mallisia laseja vaan hajosi", hän toteaa helpottuneena. Loukkaantuneena keräilen sirpaleita enkä huoli hänen apuaan.
Lasivitriini pötköttää lattialla haavoittuneena. Peräkärryn kuomu katkaisi sen jalan ja ensiavuksi tarjoamme puuliimaa. Suurempi toimenpide ruuveineen siirtyy seuraavaan päivään, sillä muut huonekalut vaativat välitöntä huomiotamme. Lipasto ei siedä lainkaan vettä ja sitä taivas sille juuri tarjoaa. Riennämme takaisin peräkärrylle. Sisällä sänky huutelee, että on odottanut lakanoita, peittoja, tyynyjä ja nukkujia jo aamusta asti. Lupaamme hoitaa hänet hetken päästä ja tuo hetki oli tänään 2,5 tuntia.
Katselen lattialle kasaamaani tavaramäärää ahdistuneena. Minne aion sen mahduttaa? Miksi ympäröin itseni maljakoilla, joihin en koskaan tule laittamaan kukkia? Tai tavoitevaatteilla, jotka muuttavat jo neljänteen vaatehuoneeseensa. Taidan haaveilla isoista juhlista, kun etsin paikkaa 50 sievälle kahvikupille, 7 kakkulapiolle, lukemattomalle määrälle hopealusikoita, niistä tavallisista puhumattakaan.
Mitä sellaisia asioita minä pidän sisälläni, joista en uskalla luopua? Millaisia taakkoja olen ottanut kantaakseni? Otanko minä apua vastaan? Uskonko Jumalaa, joka sanoo, että olen riittävän hyvä juuri sellaisena kuin olen, rikkinäisenä ja keskeneräisenä. Kuuntelenko kehoani, joka kehottaa pysähtymään ja antamaan aikaa levolle? Sallinko Jumalan rakkauden korjata haavojani ja säröjäni?
Kaikki vanha ei ole turhaa eikä kaikesta rikkinäisestä tarvitse luopua. Jostain minun on kuitenkin luovuttava, sillä tilaa kaapeissamme on rajallinen määrä. Päätän antaa kahvikupeille mahdollisuuden, jonkun toisen kotona.
Annan myös itselleni mahdollisuuden ja päätän opetella hyväksymään itseni sellaisena kuin olen. Opettelen päästämään irti turhasta huolehtimisesta ja stressistä. Harjoittelen itsemyötätuntoa ja anteeksiantoa. Iloitsen, että saan rakastaa ja olla rakastettu.
Tavarat ja huonekalut ovat etsiytyneet kodissamme vähitellen paikoilleen. Emme muuta enää ikinä. Viimeksi se tarkoitti kahta vuotta.
Kirjoittaja on johtava diakoniatyöntekijä.