Ajattelen ääneen: Nojatessani jykevään betonipilariin säpsähdin, sillä jäin heti kiinni
Muutama vuosi sitten osallistuin pyhiinvaellukselle. En kuitenkaan kiertänyt keskiaikaisia kirkkoja Suomessa, enkä myöskään ollut kuuluisilla pyhiinvaellusreiteillä Espanjassa tai Portugalissa.
Olin hyvinkin arkisessa ympäristössä, Tampereen keskustassa. Sinne oli seurakunta viitoittanut reitin, joka kulki katujen ja rakennusten yli, ohi ja ali. Ja niin kuin pyhiinvaellukseen kuuluu, reitin varrella oli pysähdyspaikkoja. Matkasauvan korvasi kännykkä, jonne oli ladattu reitti.
Täytyy sanoa, että lähtiessäni tuolle pyhiinvaellukselle, en ensin millään meinannut saada kiinni ideasta. Mikä tämä juttu nyt oikein on? Mitä tässä pitäisi kokea, tuntea ja ymmärtää? Muistelin, että eikö pyhiinvaelluksen idea ole mennä pyhille paikoille hiljentymään. Olin kuitenkin keskellä Tampereen kaupunkivilinää.
Kaupunkipyhiinvaellus kuitenkin yllätti. Vaikka olen muutamia kertoja käynyt erilaisissa pyhiinvaelluskohteissa maailmalla, niin tuo Tampereen vaellus on edelleen mielessäni. Ei se ollutkaan merkityksetön kävely. Ryhmällämme oli taitava ohjaaja ja meille oli annettu tehtävä. Kuljimme ja mietimme aktiivisesti sitä, mikä merkitys kristillisellä uskolla on tämän päivän kaupunkilaisille. Pysähdyspaikoilla kävimme vilkasta ja avointa keskustelua aiheesta. Vaellus viritti, ja se toimi.
Yllättävää vaelluksessa oli myös se, että tavallisista tavallisimmat paikat, kun niihin oli liitetty toimivat kysymykset, saivat ajatukset liikkeelle. Silta, vanha kiviaita, veden kuluttamat kivet laittoivat miettimään oman elämän käänteitä. Ne olivat hetken pyhiä paikkoja.
Vaelluksen loppupuolella ohjaaja vei meidät betonin keskelle ja kehotti meitä katsomaan rauhallisesti ja hiljaisuudessa ympärillemme. Niin, olimme päätyneet suuren, vilkasliikenteisen, maantiesillan alle. Ja sitten ohjaaja kysyi: ”Mikä kannattelee elämäänne?” Säpsähdin. Nojasin jykevään betonipilariin. Varmaan olette kokeneet saman. Ennalta arvaamatta joudutte tilanteeseen, jolla onkin suurempi merkitys kuin olosuhteet antaisivat ymmärtää. Jäin heti kiinni. Mitkä asiat kannattelevat elämääni? Minkä asioiden varassa elämäni lepää?
Tämä aika koettelee meidän itse kunkin tukipilareita. Niitä peruspilareita, näkyviä ja näkymättömiä, joiden varaan olemme elämämme rakentaneet. Millä ne pilarit pysyvät pystyssä näinä aikoina? Vastauksen löytäminen on vaikeaa, mutta voisiko yksi löytyä tuon kaupunkipyhiinvaelluksen ideasta. Siitä, että arjen keskellä on oikeasti asioita, jotka antavat uskoa, toivoa ja oivalluksia. Kysymys on etsimisestä, pysähtymisestä ja löytämisestä. Arjen keskellä voi törmätä pyhiin paikkoihin ja hetkiin, jotka nostavat ja kantavat.
Kirjoittaja on Lahden seurakuntien diakonian ja sairaalasielunhoidon vs. johtaja.