Ajattelen ääneen: Sanat
Lahden seurakunnat
Keskustelin siskoni kanssa leikkokukista. Hän kertoi, miten kukat saa kestämään ainakin kolme viikkoa, kun laittaa veteen, ”mitä se nyt on se sellainen, jota kukille laitetaan?”. Ehdotin leikkokukkavirkistettä, mutta hän hylkäsi sen. Seuraavaksi tarjosin kukille käytettävää lannoitetta. Äänen väri muuttui ja sain selvän ohjeen, miten lannoitetta voi käyttää leikkokukille niin, etteivät kukat pala liika-annostukseen, mutta kestävät kauan.
Illemmalla puhuin toisen puhelun, johon myös sisältyi parityönä tehtyä sanojen hakemista. "Niitä on ilmassa", sanoin ja sain vastaukseksi: ”Mitä?”. Vastasin, että "karkailevia sanoja". Yhdessä päätimme, että niin on. On karkailevia sanoja, jotka tulevat kielelle silloin, kun niitä huvittaa. Se vain ei ole aina se hetki, kun sanoja tarvitaan. Paperilta sana ei pääse karkuun. Siitä se löytyy, jos on vaikka tärkeä puhelu ja pitää vaikuttaa osaavalta.
Entä jos ei ole sanoja? Kun ei ole enää sitä tavallisinta tapaa ilmaista, mitä mielessä liikkuu. Kun sairaus on syönyt kaikki sanat. Niin oli tapahtunut veljelleni.
Aiemmin, silloin kun hänellä vielä oli sanoja ja vierailin hänen kotonaan, katsoin esille laitettuja valokuvia. Veli tuli viereeni ja sanoi, ettei hän tunne noista ketään, ovat aivan outoja. Kuvissa oli hänen lapsiaan ja lastenlapsiaan.
Nyt seisoin sairaalasängyn vieressä ja rikoin kosketuskieltoa. Ajattelin, että ehkä veli tunnistaisi iho iholle kosketuksen ja tutun äänen. Hän katsoi kohti avoimin silmin, joista puuttui niissä ennen näkynyt tuike. Halusin uskoa, että hän aisti jotain. Hoitajan sanat, ettei veljeni tajua mistään mitään, satutti. Hoitaja, ammattimaisesti, ikään kuin vei minulta tunneperäisen kokemukseni.
Raamatussa puhutaan paljon muistista ja muistamisen merkityksestä. Kaikki ihmiset ovat Jumalan muistissa. Tämä luo turvallisuutta ja toivoa. Vaikka muistimme heikkenee ja unohtelemme, Jumala ei unohda.
On lohdullinen tieto muistisairaalle ja hänen läheisilleen, että pelastuksen kannalta ei ole merkitystä, säilyykö oma muisti ja ajatus kirkkaana loppuun saakka. Kristillinen usko on uskomista Jumalan lupauksiin. Uskominen Jumalan lupauksiin merkitsee, että usko tarttuu Jumalan sanaan. Sillä Jumala ilmaisee lupauksensa sanoilla.
”Minä itse pyyhin pois sinun rikkomuksesi oman itseni tähden enkä muistele sinun syntejäsi.” (Jes. 43:25.)
”Unohtaako äiti rintalapsensa, unohtaisiko hoivata kohtunsa hedelmää? Vaikka hän unohtaisikin, minä en sinua unohda. Käsieni ihoon minä olen sinut piirtänyt.” (Jes. 49:15.)
Kirjoittaja on luottamushenkilö Keski-Lahden seurakunnasta.