Bussiajelulla – itse kuskina
Lahden seurakunnat
Viimeisen kesäkolumnini kunniaksi päätin lähteä bussiajelulle lahjaksi saamallani linjurilla. Linjuri, linkku, dösä ja bussi – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tässä käytän viimeisintä. Bussi on suhteellisen hyväkuntoinen lukuun ottamatta kuluneita iskunvaimentimia ja moottorin ajoittaista köhinää. Bussissa on vain kaksi poljinta, kaasu ja jarru. Erityistä tässä bussissa on se, ettei siinä ole R-vaihdetta. Onneksi on kuitenkin ratti, jolla voin itse ohjata ajellessani eteeni avautuvaa tietä.
Bussi on täynnä matkustajia. Osa on tullut bussiin iloisesti hypähdellen ja osa kompuroiden bussin portaissa. Lähes kaikki tulijat on saateltu omalle istumapaikalleen ja opastettu turvavöiden käyttöön, jotta ajon aikana jokaisella olisi turvallinen olo.
Osa kyytiläisistä on onnellisen lapsenmielisiä ja hyvällä tavalla luovia. Osa on varuillaan, jopa peloissaan. Osaa on ojennettu jo varhain käyttäytymään hillitysti. Edes äkkijarrutukset eivät hetkauta niitä, sillä mitä paremmin pystyt olemaan reagoimatta ulkopuolelta tuleviin ärsykkeisiin, sen aikuisemmalta ja miellyttävämmältä vaikutat, ne ovat oppineet: "Hymy huulilla, vaikka syön märkänis".
Matkaaminen on välillä unettavan rauhallista. Välillä minua ilahduttaa takaa kuuluva puheen sorina, nauru ja kiistelykin. Välillä puhe käy niin äänekkääksi, että mietin, onko kaikki hyvin. Onneksi olen oppinut, että silloin pitää etsiä P-paikka ja selvitellä mistä on kyse. Tarvitaanko tuuletusta vai peräti korjaamoa?
Bussissani on ainakin kaksi hankalaa tyyppiä. Ne ovat aikoinaan livahtaneet huomaamatta kyytiin ja lymyävät bussin takaosassa. Eivät piittaa säännöistä ja häiritsevät muita. Pahinta on, kun ne tulevat häiritsemään ajamistani. Silloin niiden hengityksen voimasta tuulilasi menee saman tien sameaksi. Minun on vaikea nähdä tietä.
En tiedä, miten nämä jukuripäät kesyttäisin. Ottaisinko niitä lempeästi kädestä ja istuisin viereen? Päättäisin kuunnella niitä. Kysellä, mistä on kyse. Ovathan nekin jo pian eläkeiässä. Niiden syntyessä sota-ajan muisto oli vielä kovin lähellä. Ehkä silloin kenelläkään ei ollut aikaa eikä ymmärrystä rakastavasti miettiä tekojen seurauksia ja ohjata oikeaan. Voihan teitä, Häpeä ja Syyllisyys. Tulkaa syliin!
Kirjoittaja on perheneuvoja.