Olet aina tervetullut
Tunnistatko hetken, jolloin sydämessä läikähti lämpimästi? Itselläni sellainen oli vastikään työssäni sairaalassa. Olen tavannut useasti erästä potilasta, jolla on vaikea pitkittynyt sairaus. Välillä, hyvänä päivänä, hän jaksaa puhua pidemmästikin. Kerran hänen luotaan lähtiessäni sanoin tulevani taas ensi viikolla. Hän katsoi minua ja sanoi: ”Olet aina tervetullut”. Se tuntui hyvältä. Olla tervetullut.
Joskus tilanne työssäni on varsin toisenlainen. Omainen, hyvää tarkoittaen, saattaa pyytää käymään potilaana olevan läheisensä luona. Mutta jos tarve ei kuitenkaan ole potilaan, yhteyttä ei välttämättä synny. Hämmentäviä tilanteita on joskus silloin, kun potilas on näyttänyt vihreää valoa hoitajan ehdottaessa sairaalapapin tapaamista. Silti vuorovaikutus ei lähde käyntiin, vaikka sitä yrittää eri tavoin viritellä, aikaa antaen. Selkeää syytä ei löydy. Yhteyttä ei vaan synny.
Lopulta me emme voi kuin yrittää tehdä parhaamme. Kukaan ei voi syvimmältään tietää, mitä toinen ihminen kokee sisimmässään. Jokainen myös valitsee sen, kenelle kertoo syvimmät tuntonsa. Vai kertooko kenellekään. Sairaalassa potilas joutuu luopumaan paljosta. Hän saa sairaalan vaatteet ylleen ja hänen odotetaan sopeutuvan sairaalan rytmiin. Nälkä pitäisi olla tiettyyn kellonaikaan. Vessaan pääsee, kun hoitaja ehtii viemään, jos ei itse sinne pääse. Ehkä laitetaan vaipat. Viereisessä sängyssä on täysin vieras ihminen. Lääkkeitä, labroja, testejä, mittauksia ”kolmos-huoneen ykköselle”. Tämän keskellä potilas voi olla todella yksin ja hämmennyksissä, kuin hallinta-oikeuden omaan elämäänsä menettäneenä.
Systeemien muuttuminen ja muuttaminen ovat hitaista prosesseja, joskus epärealistisiakin. Siksi pienet asiat ovat suuria. Potilas haluaa joskus jakaa kokemuksensa minulle siitä, miten inhimillisyys on koskettanut häntä: hoitajan lempeät sanat ja kädet hoitotoimenpidettä tehdessä, lääkärin pysähtyminen vastaamaan potilaan kysymykseen, laitoshuoltajan ystävällinen tervehdys aamupuuroa tuodessa. Kun tapahtuu aitoa kohtaamista, saa kokea olevansa jotakin muuta kuin kolmos-huoneen ykkönen. Saa kokea olevansa ihminen, tervetullut.
Tästä on kysymys myös pääsiäisessä. Monien, julmienkin, vaiheiden jälkeen valo lopulta murtautuu pimeään. Risti merkitsee korjattua yhteyttä ihmisen ja Jumalan välillä. Syntien sovitus on absoluuttinen. Sitä ei voi ansaita, voin vain ottaa vastaan sen, mitä Jumala teki puolestani. Pääsiäisaamun ihme avaa jotakin aivan uutta: hauta on tyhjä, tie taivaaseen on auki. Jumala sanoo tervetuloa!
Kirjoittaja on johtava sairaalapappi.