Pallo palautui kirkolle – kompromissimalli voi olla paras ratkaisu umpisolmun avaamiseksi
Korkein hallinto-oikeus ratkaisi 18. syyskuuta kirkon sisällä paljon keskustelua herättäneen kiistan siitä, saako homoparin vihkinyttä pappia rangaista. Tuomioistuin asettui päätöksessään selvästi kirkon autonomian kannalle.
Hieman molempia keskustelukuplia seuranneena on helppo todeta, että perinteisen avioliittokäsityksen kannattajat ovat riemuinneet päätöksestä, kun taas sukupuolineutraalin vihkimisen kannattajat saivat märän rätin kasvoilleen. Yhdestä asiasta kuitenkin valitsee yksimielisyys: korkeimman hallinto-oikeuden päätös merkitsee sitä, että maallinen tuomioistuin ei puutu uskonnollisten yhdyskuntien oppisisältöihin. Kiista on ratkaistava kirkon sisällä.
Päätöksen jälkeen on todennäköistä, että eri hallinto-oikeuksissa vireillä olevat sateenkaaripappien tekemät valitukset kumotaan, ja tuomiokapitulien heille langettamat varoitukset jäävät voimaan. Myös Mikkelin hiippakunnassa, johon Päijät-Hämeen seurakunnat nykyään kuuluvat, on kesken ainakin yksi tällainen valitus.
Varoitus ei tee vihkimistä pätemättömäksi, mutta voi vaikuttaa varoitetun papin edellytyksiin jatkaa virassaan. Pappi ottaisi viimeistään yhden varoituksen jälkeen suuren riskin, jos hän jatkaisi sateenkaariparien vihkimisiä.
Näennäisesti asiat näyttävät selkeiltä: kirkolla on yhä perinteinen avioliittokäsitys sekä sitä suojaava autonomia. Elävässä elämässä tilanne on huomattavasti kiharaisempi. Vuonna 2017 tehdyn kyselyn perusteella 56 prosenttia suomalaisista papeista olisi valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, jos kirkko sallisi sen. Verkosta löytyvä julkinen sateenkaaripappien luettelokin on viime päivinä täydentynyt uusilla nimillä.
Piispat ovat etsineet ratkaisua, jolla tukevaan umpisolmuun kiristynyttä tilannetta voitaisiin avata. Kirkolliskokoukselle esiteltiin elokuussa kuusiportainen malli, jonka ääripäissä ovat pitäytyminen nykyisessä avioliittokäsityksessä ja käsityksen muuttaminen sukupuolineutraaliksi. Neljä muuta mallia ovat enemmän tai vähemmän kompromisseja ja siten realistisempia. Malleissa 3–5 on keskitytty antamaan omantunnon suoja eri tavoin ajatteleville.
Tilanne on myös alueellisesti huomiota herättävän erilainen. Esimerkiksi Etelä-Suomen pendelöintivyöhykkeellä Lahti, joka kuuluu Mikkelin tuomiokapitulin kaitsentaan, näyttäytyy eräänä Suomen konservatiivisimpana alueena. Sen sijaan Helsingin piispa Teemu Laajasalo vakuutti jo elokuussa kirkolliskokousedustajille, että Helsingissä pappien ei tarvitse pelätä varoituksia.
Lue lisää aiheesta
Piispojen esitys uudeksi avioliittokäsitykseksi on saanut useilta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä vaikuttavilta herätysliikkeiltä osakseen kitkerää arvostelua. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Lahtelaisilta kirkolliskokousedustajilta nuhteita piispojen esitykselle – "Uuden testamentin opetus avioliitosta on hyvin selkeä"
Piispojen uuden esityksen mukaan papilla olisi mahdollisuus toimittaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkiminen tai avioliiton siunaaminen, mutta hän voisi siitä myös pidättäytyä. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen