Päijäthämäläisiltä kirkkoherroilta tukea uudelle avioliittokäsitykselle: "Kompromissin tunnistaa siitä, ettei kukaan ole siihen ihan tyytyväinen"
Piispojen uuden esityksen mukaan papilla olisi mahdollisuus toimittaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkiminen tai avioliiton siunaaminen, mutta hän voisi siitä myös pidättäytyä. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous esittää kirkolliskokoukselle, että kirkkojärjestykseen lisättäisiin säännös rinnakkaisista avioliittokäsityksistä. Näistä ensimmäisessä avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa kahden henkilön välisenä. Käsitykset ovat teologisesti eri tavoin perusteltuja.
Mikäli esitys menisi kirkolliskokouksessa läpi, papit saisivat oikeuden toimia kummankin hyväksytyn avioliittokäsityksen mukaisesti. Kyse olisi oikeudesta valita kahdesta rinnakkaisesta ja yhtäläisesti hyväksytystä avioliittokäsityksestä.
Esityksen läpimeno kirkolliskokouksessa on epävarmaa. Muutokset kirkon oppiin vaativat kirkolliskokouksessa 75 prosentin määräenemmistön.
Hollolan seurakunnan kirkkoherra Timo Huttunen kertoo kannattavansa piispainkokouksen esitystä.
– Epätäydellisyydessäänkin se auttaa osapuolia ylös poteroistaan. Kirkko on käyttänyt kohtuuttoman paljon energiaa avioliitosta, seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta kinastelemiseen. Kirkossa on perinteisesti ollut katto korkealla ja seinät leveällä, kyllä sinne mahtuu kaksi erilaista käsitystä. Varsinkin, kun sinne tuntuu mahtuvan monta näkemystä kasteesta ja ehtoollisesta, jotka sentään ovat sakramentteja.
Huttusen mukaan piispainkokouksen esittämä avioliittokäsitys on niin sanottu Norjan-malli.
– Se on saanut eniten kannatusta asiaan liittyvissä keskusteluissa, mikäli kirkon avioliittokäsitystä muutetaan. Nyt kun piispainkokous tätä esittää, on se saanut yllättävän paljon kritiikkiä sekä konservatiiviselta että liberaalilta laidalta. Joku kirjoittikin, että kompromissin tunnistaa siitä, ettei kukaan ole siihen ihan tyytyväinen.
Papilla olisi mahdollisuus toimittaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkiminen tai avioliiton siunaaminen, mutta hän voisi siitä myös pidättäytyä. Samaa sukupuolta olevien parien oikeus saada kirkollinen vihkiminen säädettäisiin seurakunnan velvollisuudeksi ja tämän toteuttaminen kirkkoherran tehtäväksi.
Huttunen ei usko, että työjärjestelyt tuottaisivat Hollolan seurakunnassa ongelmia.
– En usko, että aiheutuisi ongelmia, vaikka tiedänkin, että työntekijöillä on erilaisia näkemyksiä. Itse olen jo vuosia sitten ilmoittanut olevani valmis vihkimään samaa sukupuolta olevat pariskunnat sitten kun kirkko antaa sille luvan.
Myös Heinolan ja Tainionvirran kirkkoherrat kertovat kannattavansa piispainkokouksen esitystä.
– Ajattelen niin, että nyt olisi vihdoin löydettävä ratkaisu avioliittokysymykseen. Piispojen malli edellyttää vastaan tulemista molemmista ”leireistä”, sekä perinteistä avioliittokäsitystä että uudempaa avioliittokäsitystä kannattavilta, luonnehtii Heinolan seurakunnan kirkkoherra Janne Hatakka.
Hatakka myöntää, että mikäli kirkko muuttaa avioliittokäsitystään, se saattaa merkitä joidenkin konservatiivisten ryhmien eroa kirkosta.
– Kuitenkin yhtä lailla tilanne, jossa kirkko ei pysty tekemään asiassa ratkaisua, aiheuttaa eroamisia.
Tainionvirran seurakunnan kirkkoherra Jeremias Sankarin mielestä piispojen esitys on kompromissi, joka ei tyydytä täydellisesti juuri ketään.
– Ilmeisesti nyt tehty esitys on kuitenkin sellainen, jolla asiassa voidaan ehkä päästä eteenpäin.
– Minusta on tärkeää, että tässä päästäisiin eteenpäin, ja että kaikkien kirkon jäsenten olisi mahdollista saada kirkollinen avioliittoon vihkiminen. Samoin pidän tärkeänä, että papeilla ja myös kanttoreilla säilyy omantunnon vapaus toimia oman vakaumuksensa mukaan.
Keskustelu avioliittokäsityksestä on junnannut vuosikausia paikallaan. Sankari toivoo, että kirkossa voitaisiin keskustella jo muustakin.
– Päätös antaisi aikaa ja tilaa pohtia kirkon tulevaisuuden kannalta keskeisempiä asioita, kuten mitä kaste ja kirkon jäsenyys merkitsevät, miten tuetaan seurakuntia osana paikallisyhteisöä ja siihen liittyen tulevaisuuden seurakuntarakennetta.
Lue lisää aiheesta
Piispojen esitys uudeksi avioliittokäsitykseksi on saanut useilta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä vaikuttavilta herätysliikkeiltä osakseen kitkerää arvostelua. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen