Syliin liittyy lämpimiä muistoja tai puutteen aiheuttamaa kaipuuta – ja nämä tunteet kulkeutuvat myös parisuhteisiimme
Pieni lapsi tarvitsee syliä, tietää rakastava vanhempi. Lastenpsykiatrit puhuvat siitä, kuinka syli on korvaamaton kokemus kasvaville aivoille. Aivojen myönteiset tunnealueet kehittyvät turvallisessa läheisyydessä ja vuorovaikutuksessa. Lapsen kyky rentoutua syliin on taito, joka syntyy yhteydessä toiseen ihmiseen.
Syli, sen muistot tai sen kaipuu kulkee mukanamme koko elämän, kehdosta hautaan. Omassa työssäni pariterapeuttina ja itsekin pitkään parisuhteessa eläneenä olen huomannut, että usein suhteen ristiriitaisuuksien taakse kätkeytyy vaille jäämiset varhaisissa ihmissuhteissa. Siksi parisuhde onkin yksi haastavimmista ihmissuhteista. Usein olemme ihmeissämme, miksi taas putosimme ”tähän kuoppaan”.
Minä puolisona tarvitsen syliä. Tarvitsen lohdutusta. Tarvitsen ymmärtäjää. Tarvitsen varauksetonta myötäeläjää. On hienoa uskaltaa tarvita. Mutta puolisona liian usein oletan, että rakkaani näkee tarpeeni ja lukee ajatukseni. Sitten onkin helppo loukkaantua, kun puoliso ”ei koskaan ymmärrä, lohduta, ota syliin ja niin edelleen”.
Jokaisella lapsella on jo vauvasta lähtien oikeus rakastavaan vanhempaan, joka vastaa herkin tunnoin lapsensa tunnetarpeisiin. Silloin lapsi oppii tunnistamaan tunteitaan, oppii ilmaisemaan omia tarpeitaan, oppii ottamaan lohdutusta vastaan. Lapsesta kasvaa aikuinen, joka arvostaa itseään. Valitettavasti me ihmiset kuitenkin olemme vajavaisia. Tuskin kukaan meistä on selvinnyt lapsuudestaan ilman traumoja (huomio: sanaa trauma käytän hyvin löyhästi).
Riittävän pitkässä ja turvallisessa parisuhteessa lapsuuden vaille jäämiset alkavat nostaa päätään sielujemme syvyyksistä. Kun tulee huono päivä, väsyttää ja arjen haasteet painavat päälle, kaipaamme ymmärtäjää, myötätuntoa, lohdutusta eli yhdellä sanalla sanottuna: syliä.
Uskallanko sitä tarvita? Osaanko sitä pyytää? Lapsena lohdutusta ei kannattanut pyytää, jos vanhemmat sanoivat ”oma vikasi”, ”mitä menit rapakkoon” tai ”mitä sinä itse ensin teit”. Pelkäämmekö, että puolisokin toimii samalla kaavalla?
Pariterapiassa asiakkaat opettelevat tunnistamaan tarpeitaan ja sanoittamaan niitä toisilleen. Ilman pariterapiaakin puolisot voivat opetella aikuismaisia vuorovaikutustapoja. Usein alkuun pääsemiseksi auttaa se, kun puolisot jakavat muistojaan, kuka heitä lapsuudessa lohdutti ja otti syliin.
Kun tunnistan oman lapsellisen luuloni ja toiveeni, että puoliso osaa lukea ajatukseni, silloin minun on helpompi ottaa vastuu omista toiveista ja tarpeista. Sen jälkeen voin alkaa opetella pyytämään. Aina ei ole helppoa myöskään ottaa vastaan. Sekin vaatii opettelua. Koulussa kaiken ikää, myös parisuhteessa!
Kirjoittaja on perheneuvoja.