Yksinäisyyden lievittämisessä pienet teot ovat suuria
Ei sitä oikein enää jaksa, eikä kiinnosta. Sitä ihminen muuttuu, kun tulee vanhaksi. Muistelen usein näitä äitini sanoja jonkin ajan takaa. Hän on nyt 92-vuotias ja asuu kotona. Se onnistuu, kun isoveljeni auttaa päivittäin. Parasta äidille on ihan tavallinen, tuttu arki. Yhteydenpito ystäviin on jäänyt, samoin muutamat kodin ulkopuoliset harrastukset. Kynnys lähteä kodin ulkopuolelle on tullut kovin korkeaksi.
Työssäni kohtaan vanhuksia, joissa tunnistan saman perustunteen kuin äidilläni. Sairaudet toki vaikuttavat, mutta eivät ne selitä koko asiaa. Onko kysymys luonnollisesta vanhuuteen liittyvästä asiasta? Kiinnostus asioihin hiipuu, toimintakyky alenee. Elämänpiiri kapenee. Moni ystävistä ja sukulaisista on ehkä jo kuollut. Sairaalaan joutumisen, kipujen tai kuoleman pelko saattavat kaihertaa mieltä.
Yhteiskunnallista puhetta vanhusten suuresta määrästä ja kasvavasta hoivan tarpeesta tarvitaan, mutta onko se aina kunnioittavaa? Alleviivaava puhe saa minut harmistumaan; vanhus ei ole kuluerä! Hän on osansa yhteiseen hyvään antanut, hänellä on oikeus turvalliseen vanhuuteen.
Epäkunnioittava asenne lisää osattomuuden ja arvottomuuden kokemusta. Yksinäisyys on omiaan voimistamaan negatiivisia kokemuksia. Jos kukaan ei käy, jos kukaan ei oikeasti kysy, mitä vanhus itse haluaa, miten elämän mielekkyys voi säilyä?
Terveystieteissä väitellyt Anu Jansson toteaa – ehkä vähän yllättävästikin – että palvelutaloissa asuvien iäkkäiden yksinäisyys on vähintään yhtä iso haaste kuin kotona asuvien.
Jansson tutki helsinkiläisissä palvelutaloissa asuvien kokemuksia yksinäisyydestä väitöskirjassaan Palvelutaloissa asuvien iäkkäiden ihmisten yksinäisyys (2020). Tutkimuksen mukaan 36 prosenttia palvelutaloissa asuvista iäkkäistä kärsi yksinäisyydestä, siis enemmän kuin joka kolmas.
Yksinäisyyttä lievitti Ystäväpiiri-toiminta. Se oli alussa ohjattua, mutta tähtäsi vertaistukeen ja siihen, että vanhusten kanssakäyminen jatkui, kun alkuun oli päästy. Tutkimus osoittaa vertaistuella olevan merkittävää myönteistä vaikutusta iäkkäiden hyvinvointiin ja yksinäisyyden lievittymiseen. Yhteys toisiin antoi elämään mielekkyyttä ja sisältöä. Se tarvitsi vain vähän ohjattua alkusysäystä ja tukea.
Yksinäisyyden lievittämisessä pienet teot ovat suuria. Kuka ilahtuisi yhteydenotostasi tänään? Yksi mahdollisuus on osallistua vapaaehtoistoimintaan. Kesä tulee, ja silloin olisi ihana päästä ulos, kunhan joku sen mahdollistaisi.
Kirjoittaja on Lahden seurakuntien johtava sairaalapastori. Hän järjestää 2.5. yhteistyössä Päijät-Soten vapaaehtoistoimijoiden kanssa uusien vapaaehtoisten rekrytilaisuuden. Haussa on kesäkavereita hoivakoteihin, kotihoitoon ja Jalmariin.