"Jalat ovat olleet lähtökuopissa jo useamman vuoden" – Lahden Kärsimystie tekee paluun ensi pääsiäisenä
Kärsimystiessä on keskeistä toivon ja armon sanoma, jota tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan, sanoo katunäytelmän ohjaaja Petri Liski. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Kärsimystie-katunäytelmä palaa kahdeksan vuoden tauon jälkeen Lahden katukuvaan pääsiäisenä 2024. Jeesuksen dramaattinen viimeinen matka kulkee kaupungintalolta Ristinkirkolle, jonka edustalla esitetään näytelmän loppukohtaus: ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus.
Kohtauksia nähdään myös Mariankadun puistossa, Hakkapeliitta-patsaalla, kauppatorilla, Mariankadun ja Vapaudenkadun kulmassa sekä Ristikirkolle noustaessa Mariankadun mäessä. Katunäytelmän tuottaa Lahden seurakuntayhtymä.
Kärsimystie on värikäs ja kuohuva kaupunkispektaakkeli, ja sen paluuta Lahteen on odotettu. Näytelmän ohjaa kolmannen kerran Petri Liski.
– Olen innostunein miettein. Jalat ovat olleet lähtökuopissa jo useamman vuoden. Tätä tuotantoa suunniteltiin alun perin vuodelle 2021, joten olen ehtinyt valmistautua siihen henkisesti jo kolmen vuoden ajan, Liski sanoo.
Kärsimystien teemat ovat luonteeltaan ikuisia, mutta peilautuvat vallitsevaan aikaan.
– Keskeistä on toivon ja armon sanoma, jota tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan. Vuonna 2016 Lahden edellisen Kärsimystie-katunäytelmän aikaan elettiin vielä aika turvallisessa Suomessa ja Euroopassa. Monenlaiset julmuudet ja hirveydet ovat sen jälkeen tulleet osaksi elämäämme. Sitä kautta tätäkin kärsimysnäytelmää nyt katsotaan ja tulkitaan, ohjaaja puntaroi.
Jeesuksena nähdään Lahden kaupunginteatterista tuttu Tapani Kalliomäki, joka esitti Jeesusta myös 2016 ja 2012.
– Lähdin, kun pyydettiin. Koronasulkujen jälkeen tuntuu tärkeältä ja hyvältä olla mukana näin suuressa kollektiivisessa tapahtumassa, Kalliomäki kertoo.
Kärsimystie on kokeneellekin näyttelijälle erityinen tehtävä.
– Kollektiivinen kokemus on ainutlaatuinen. Harvoin lavalla on niin paljon yleisöä kuin tässä näytelmässä, Kalliomäki kertoo.
Kärsimystie-katunäytelmään toteuttamiseen tarvitaan jopa 150–200 vapaaehtoisen joukko. Vapaaehtoisia kaivataan ainakin näyttelijöiksi, kuoroon, kansanjoukkoon, tarpeistonhoitajiksi ja puvustajiksi. Vapaaehtoisten organisaattorina ja koko tapahtuman vastaavana tuottajana toimii Marja Okkola.
Ilmoittautuminen Kärsimystien vapaaehtoistehtäviin on jo avattu. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua sähköisellä lomakkeella.
Vapaaehtoisille järjestetään 13. marraskuuta infotilaisuus. Tilaisuudessa voi tavata näytelmän ohjaajan sekä edellisillä kerroilla olleita näyttelijöitä ja muita vapaaehtoisia. Tilaisuudessa saa myös tarkempaa infoa näytelmäharjoitusten ajankohdasta ja paikasta. Näytelmän harjoitukset on määrä aloittaa tammikuussa 2024.
Kärsimystietä on esitetty Lahdessa aiemmin 2000, 2001, 2003, 2004, 2012 ja 2016. Koronapandemia siirsi tuotannon paluuta muutamalla vuodella.
Kärsimystie 2024
Tärkeät päivämäärät
Ma 13.11.2023 klo 18- Infotilaisuus (avoin rekrytointitilaisuus), Kirkkokatu 5, Seurakuntasali
To 28.3.2024 klo 21-22.30 kenraaliharjoitus (avoin yleisölle)
Pe 29.3.2024 klo 21-22.30 Kärsimystie-katunäytelmän esitys
La 30.3.2024 klo 21-22.30 Kärsimystie-katunäytelmän esitys
Lue lisää aiheesta
Johannes Wilenius
Video: Näin eteni Jeesuksen viimeinen matka Lahden Kärsimystiellä
Markus Pirttijoelle Juudaksen rooli on mieluinen sen monipuolisuuden vuoksi. Kuvassa myös Tapani Kalliomäki, joka esittää Jeesusta.
Janne Raevuori
Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja on pääsiäisenä viimeisen päälle pahis
Opiskelija Jesse Tuomi (keskellä) on roomalainen sotilas, ammattinäyttelijä Tapani Kalliomäki (takana keskellä) Jeesus. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
"Kuin aikakapselilla matkustaisi" – Kärsimystie ei onnistuisi ilman satoja innokkaita vapaaehtoisia
Katunäytelmän toteutukseen osallistuu suuri vapaaehtoisten joukko. Heitä on muun muassa puherooleissa, kuorossa, kansanjoukoissa, tarpeistonhoitajina ja puvustajina. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Lahden seurakunnat
Lahden seurakunnat