Nukketeatteri Tuikun toiminta loppuu – uusi aika alkaa YouTubessa
- Nuket ovat tärkeimmät, kunhan ne näkyvät! nukketeatteri Tuikun naiset toteavat kuvaan asettuessaan. Kuvassa nukkejen taustalla Satu Vesa, Tuula Tammelin, Seija Aarikka, Irja Heinonen, Riitta Käppi, Maija Silventoinen, Kirsti Pärssinen ja Liisa Tiilikka. Kuva Jaana Kosunen.
Jaana Kosunen
Hollolan seurakuntatalon alakerrasta kuuluu tiivis puheensorina. Nukketeatteri Tuikun väki on juuri aloittanut kokoontumisensa yhteisellä kahvihetkellä. Siitä sitten jatketaan harjoittelemaan nukketeatteriesityksiä. Nyt harjoitteluhetki on erityisen jännittävä, sillä ryhmän esitykset nauhoitetaan ja siirretään nettiin kuluvan kevään aikana. Vuoden loppuun mennessä Tuikun toiminta loppuu.
Tuikun aktiivinen jäsen Satu Vesa kertoo, että nukketeatteriryhmä perustettiin aikoinaan, jotta lapsille saataisiin mahdollisimman mukavalla tavalla kerrottua Raamatun tapahtumista. Vuosien mittaan ryhmä on esittänyt tarinoita ahkerasti ja vastaanotto on ollut aina hyvin lämmin, ovat he sitten esiintyneet päiväkodissa, koulussa tai vaikkapa vanhusten hoitokodissa.
– Nukkejen avulla tarinan kertominen tuntuu koukuttavan iästä riippumatta. Yleisö istuu hiiren hiljaa, välillä pitää ihan kurkata sermin takaa, onko siellä ketään, Vesa kertoo hymyillen kokemuksistaan.
Nukketeatteri Tuikkua on pyörittänyt pieni mutta varsin pippurinen naisjoukko, johon kuuluu Vesan lisäksi myös Tuula Tammelin, Kirsti Pärssinen, Irja Heinonen, Riitta Käppi, Maija Silventoinen, Liisa Tiilikka ja Seija Aarikka. Ryhmä on kiertänyt Hollolan lisäksi myös ristiin rastiin lähialueilla, kuten Orimattilassa, Nastolassa, Pukkilassa, Asikkalassa, Lahdessa, Kuhmoisissa, Padasjoella, Hämeenkoskella ja Kärkölässä. Tuikku on osallistunut vuosien mittaan aktiivisesti myös Hollolan keskiaikatapahtumaan.
Nyt kuitenkin on tullut aika laittaa toiminta pakettiin.
– Alamme olla sen ikäisiä, ettei enää jaksa. Olo on haikea, mutta näin tilanne nyt on, naiset kertovat.
Täysin Tuikku ei kuitenkaan jää unholaan, vaan nyt näytökset kuvataan ja siirretään YouTube-kanavalle, kaikkien nähtäviksi.
– Ehkä tarinamme saavat vieläkin suuremman yleisön sitä kautta, kuka tietää, he pohtivat.
Tuikku-nukketeatteriryhmän perusti Hollolan seurakunnan erityisnuoriso-ohjaaja Pirjo Kuikka vuonna 1987. Seija Aarikka kertoo tulleensa mukaan toimintaan melko pian aloittamisen jälkeen. Aarikka kävi nukketeatterikurssin 90-luvun alussa ja toi sieltä saamansa opit Tuikun käyttöön. Aarikka on toiminut viimeiset vuodet näytelmien ohjaajana. Hän kirjoittaa tarinat nukketeatterille istuvaan muotoon ja tarkistuttaa sisällän teologilla.
– Haluamme, että kaikki esityksemme vastaavat Raamatun sanaa, siksi ne tarkistetaan, hän perustelee.
Aarikka sanoo, että vaikka nukketeatterin tekeminen saattaa näyttää helpolta, on siinä todellisuudessa paljon tekniikkaa ja taitoa, jota täytyy ihan oikeasti harjoitella, jotta tarina kulkee soljuvasti eteenpäin.
– On monen asian summa, että esityksestä tulee toimiva. Esimerkiksi miten nukke asemoidaan oikealle korkeudelle tai miten äänet ja liikkeet saadaan etenemään samassa tahdissa. Tärkeää on sekin, että jokainen esiintyjä jaksaa kannatella nukkea niin, ettei se valu liian alas, vaan pysyy jatkuvasti oikealla tasolla. Lisäksi täytyy tehdä tarkkaa yhteistyötä, jotta tarinan kaikki palaset loksahtavat paikoilleen. Ei ole ihan yksinkertaista, vaikka saattaa siltä lopulta näyttää, Aarikka kertoo yksityiskohtia.
Tuikkulaiset ovat valmistaneet kaikki nukkensa itse kierrätysmateriaaleista. Vanhat huivit ja kankaanpalat omien kaappien kätköistä ovat siis tulleet vuosien mittaan arvokkaaseen käyttöön. Konkreettisesti kierrättämisestä kertoo varaston hyllyllä oleva laatikko, jonka kyljessä lukee ”Jounin hiuksia”.
– Jouni on poikani. Kun hän lapsena kävi parturissa, toin hiukset tänne hyötykäyttöön, Aarikka kertoo nauraen.
Taustakankaat esityksiin on maalannut taiteilija Manja Piela. Myös tuikkulaisten aviopuolisot sekä seurakunnan kiinteistöhuollon väki on ollut aktiivisesti apuna rekvisiitan valmistamisessa.
– Aina kun olemme tarvinneet jotain, olkoon se sitten vaikka hitsaajaa tai puuseppää tai ompelijaa, aina on löytynyt osaaja omasta takaa. On ollut upeaa tehdä tätä yhdessä, naiset kiittelevät.
Tuikun nukketeatteriesityksiä Raamatun tapahtumista pääsee seuraamaan Hollolan seurakunnan YouTube-kanavan kautta, osoitteesta hollolanseurakunta - YouTube Esitysten kesto on noin 15–20 minuuttia.