Ajattelen ääneen: "Jouduin elämäni vaikeimmalle ajatteluvyöhykkeelle"
Lahden seurakunnat
Muutaman viime vuoden aikana olen useasti miettinyt käsitettä ajatteluvyöhykkeet. Itse jakaisin sen vielä kahteen osaan, kollektiivinen taso ja henkilökohtainen taso.
Alun perin käsite on peräisin itävaltalaiselta kirjailijalta Thomas Bernhardilta. Hän kirjoittaa siitä, että jokaisen kirjailijan tai taiteilijan tulisi viettää aikaa ajatteluvyöhykkeissä säännöllisesti.
Hän jakaa ajatteluvyöhykkeen kolmeen osaan, luostari-, sairaala- ja vankilavyöhyke. Hänen mielestään ajan viettäminen noilla vyöhykkeillä on elämälle välttämätöntä. Kirjailijalle tai taiteilijalle ne ehkä ovat välttämättömiä luovuuden kasvupaikkoja.
Itse ajattelen niin, että ajatteluvyöhykkeet ovat tarpeellisia meille jokaiselle. Yleensä ne ovat tavalla tai toisella sellaisia pysähdyksen paikkoja, että sen jälkeen joudumme ottamaan ihan uutta suuntaa elämään. Usein tämä tapahtuu kivun kautta, joko kehollisen kivun ja sairauden välityksellä tai sisäisen prosessin kautta.
Ajattelen niin, että ajatteluvyöhykkeitä on monella tasolla. Ei välttämättä tarvitse joutua tai mennä fyysisesti vankilaan, luostariin tai sairaalaan kokeakseen sisäisesti noiden vyöhykkeiden kokemuksia.
Parin viime vuoden aikana olemme itse kukin joutuneet miettimään tätä maailman menoa moneen kertaan. Ensin tuli korona, joka muutti meidän jokaisen elämää monella tavalla. Kaikesta päätellen korona on tullut jäädäkseen, ja näin ollen myös monet asiat elämässämme ovat muuttuneet pysyvästi.
Emme olleet edes selvinneet koronasta, kun alkoi sota Ukrainassa. Sekin on muuttanut elämäämme monella tavalla, ja ehkä suurimmat muutokset ovat vielä edessäpäin.
Nämä molemmat asiat ovat vaikuttaneet mieleemme, mutta ne ovat myös muuttaneet arjen käytäntöjä.
Olen miettinyt esimerkiksi sitä, miltä maailma näyttää, kun lapsenlapseni ovat kaikki aikuisia. Realistina mietin, onko tästä maapallosta mitään jäljellä muutaman vuosikymmenen päästä. Kuvat Ukrainasta ovat surullista katsottavaa, samoin kuvat ilmastokriisin aiheuttamista luontotuhoista. Koronaan kuolleiden määrä on hämmästyttävän suuri.
Milloin sinä olet viimeksi ollut luostari-, sairaala- tai vankilavyöhykkeellä? Miten tuo kokemus muutti sinun elämääsi? Millaisen uuden suunnan elämäsi sai tuon kokemuksen jälkeen?
Itse jouduin oman elämäni vaikeimmalle ajatteluvyöhykkeelle 12 vuotta sitten, kun puolisoni sairastui vakavasti. Yksi yö muutti myös minun koko elämäni.
Viimeisen vuoden olen ollut jollain epämääräisellä vyöhykkeellä, kun olen lukenut edesmenneen isäni päiväkirjoja. Ja tuo prosessi on vielä vaiheessa.
Kirjoittaja on johtava perheneuvoja ja työnohjaaja.