Ajattelen ääneen: Kuka ymmärtää, millaista on seurata läheisen kärsimystä?
Lahden seurakunnat
Ilma sairaalan potilashuoneessa on raskasta yön jäljiltä. Pienessä huoneessa on lähekkäin kaksi sänkyä. Toisessa sängyssä makaa nainen, jonka hengitys on raskasta ja korisevaa. Välillä hengitys katkeaa.
Hänen äitinsä on siirtynyt sängyn vierellä olevaan nojatuoliin istumaan. Hän ei jaksa puhua, mutta pitää kädestä kiinni. Hän ei ole varma, onko nukkunut yöllä silmäystäkään. Läpi yön hän kuulosteli viereisestä sängystä kuuluvaa hengitystä. Jokaisen hengityskatkoksen kohdalla hän jännittyi, kunnes kuuli taas uuden henkäyksen.
Aamutoimet osastolla ovat alkaneet, ja käytäviltä alkaa kuulua ääniä. Pian huoneeseen astuu hoitaja, joka kysyy, miten on mennyt. Tytär on liikehtinyt hieman levottomasti, ja hoitaja sanoo lisäävänsä kipulääkitystä. Samalla hän tiedustelee, mitä aamupalaa saisi olla. Äiti ei osaa sanoa.
Hoitaja näkee, että yöpöydälle on jäänyt koskemattomana iltapalaleipä. Hän muistuttaa taas kerran, että olisi hyvä kuitenkin syödä jotain, vaikka ei tee mieli. Äiti nyökkää väsyneesti. Pian hoitaja jo saapuu huoneeseen aamiaistarjottimen kanssa. Hän antaa teekupin naisen käteen. ”Joisit edes vähän, se tekee hyvää”, hoitaja sanoo.
Hoitaja katsoo äidin surullisia ja väsyneitä silmiä. Tämä on jo toinen peräkkäinen yö, jonka äiti on valvonut tyttärensä vierellä. Hän ei ole käynyt välillä kotona edes vaihtamassa vaatteita. Hoitaja tiedustelee, haluaisiko nainen tänään käydä kotonaan. Hän ehdottaa, että nainen voisi mennä kotiin nukkumaan hetkeksi päiväunet, syömään tai käymään suihkussa. Hoitaja lupaa soittaa heti, jos tilanne muuttuu.
Nainen sanoo miettivänsä asiaa, mutta kertoo kuitenkin haluavansa olla vielä hetken tässä. Hoitaja nyökkää ja lähtee seuraavaan huoneeseen. Parin tunnin päästä tytär vetää viimeisen henkäyksensä. Äiti on hänen vieressään, kuiskaa korvaan, kuinka rakas tytär hänelle on, ja pitää edelleen kädestä kiinni.
Myös 2000 vuotta aikaisemmin eräs äiti pysyi poikansa vierellä tämän tehdessä kuolemaa. Äiti kärsi eikä pystynyt tekemään mitään auttaakseen poikaansa, mutta hän oli läsnä.
Sairaalapappina olen nähnyt monia tilanteita, joissa läheiset ovat halunneet saattaa rakkaitaan loppuun asti. Silloin muistan tuon äidin.
Kuka tietää, kuinka raskasta on seurata oman lapsensa kärsimystä? Kuka tietää, millaista on olla rakkaan ihmisen vierellä tämän viimeisinä hetkinä pystymättä tekemään mitään? Kuka tietää, millaista on menettää lapsensa? Itse Jumalan Pojan äiti tietää ja ymmärtää.
Kirjoittaja on sairaalapappi.