Ankkurin piirtänyt nuori ripustautui toivoon, ja se onkin parasta mitä nyt voimme tehdä
Kerran eräs nuori istui pöytänsä ääressä – oman elämänsä pimeän keskellä – pohtien elämää. Pöydällä sattui olemaan erivärisiä kartonkeja. Hän otti käteensä mustan kartongin ja palan valkoista paperia.
Musta kartonki oli kuin sielun yö: pimeä ja juuri sillä hetkellä niin kovin synkkä. Valkoinen oli vastakohta sille. Hän otti kynän käteensä ja alkoi piirtää. Valkoiselle paperille alkoi muodostua hahmotelma ankkurista ja ankkuriin takertuneesta ihmisestä – hänestä itsestään.
Ihmishahmon toinen käsi kurkotti ankkurin poikittaisen tukin yli. Toinen käsi tavoitti toisen käden tukin alta pitäen tiukasti kiinni pysyäkseen paikoillaan liukumatta alas. Jalat olivat kietoutuneina lujasti pystyosan ympärille. Kun työ oli valmis, hän pysähtyi tarkastelemaan sitä.
Hän havaitsi, että hahmottelemiensa ankkurin viivojen ja kaarien keskelle oli muodostunut myös risti. Ajatuksiinsa vaipuneena nuori leikkasi kuvan, liimasi sen mustalle kartongille ja laittoi seinälle muistutukseksi itselleen.
Viime aikoina tuo kuva ankkuriin tiukasti takertuneesta ihmishahmosta on puhutellut erityisen paljon. Vaikeat ajat ovat koetelleet ja koettelevat meitä. Elämän maastot ovat käyneet perin oudoiksi ja tuntemattomiksi. Moninaisten ohjeiden viidakossa tuntuu vaikealta vaeltaa. Turvallisuuden tunne ja rohkeuskin ovat ajoittain kadoksissa.
Ihmisen ikävä myös tuntuu kasvavan päivä päivältä. Pieni lapsi nukkumaan mennessään huutelee äitiä, tarviten milloin vettä, milloin mitäkin. Kun äiti sanoo ”ota nyt nalle kainaloon ja käy nukkumaan”, pieni ääni vastaa ”mutta kun minä tarvitsen jonkun, jolla on iho”.
Ihon ikävä on suuri ei vain lapsilla vaan myös meillä aikuisilla. Hyvässä kosketuksessa on onnellisuuden siemen.
Kaiken tämän keskellä mieleen on palannut myös vanha sanonta ”toivossa on hyvä elää”. Ankkurin piirtänyt nuorikin ripustautui toivoon. Jonakin päivänä kaikki on toisin.
Niin, jonakin päivänä kaikki on taas hyvin. Jonakin päivänä koronaan on rokote. Jonakin päivänä sairaaloissa kovan työn tehneet saavat levätä. Jonakin päivänä pimeä ja pelko väistyy sydämistä ja valo voittaa.
Silloin tulemme ulos asunnoistamme ilman arkailua ja pelkoa. Silloin halataan ja iloitaan yhdessä ilman rajoituksia.
Heitetään toivon ankkuri tulevaisuuteen. Katsotaan ylitse vaikean kohti uutta. Toivo palauttaa voimat ja auttaa jaksamaan vielä vähän aikaa viisaassa varovaisuudessa.
Kirjoittaja on sairaalapastori.