Helena Salakka: Jämäkästi kiltti on ystävällinen, mutta ei vietävissä
Kuka muistaa vielä vuoden 1985, kun koko Suomi pakkorokotettiin? Silloin ei tosin käytetty moista ilmaisua. Me koululaiset jonotimme kiltisti kukin ottamaan vuorollamme poliorokotetta sisältävän sokeripalan, joka oli samanlaisessa muovikipossa, josta olimme myös tottuneet purskuttelemaan fluoria koulussa säännöllisesti. Minun mieleeni ei tullut kyseenalaistaa, mitä meidän käskettiin tehdä, enkä muista ketään, kuka olisi jättänyt rokotteen ottamatta tai fluorinsa purskuttelematta.
Elimme 1980-luvulla aikaa, jolloin me tottelimme kiltisti kaikkia ja kaikkea: Sitä, mikä oli hyvää ja oikein ja myös sitä, mikä ei aina ollut hyvää ja oikein.
Ekaluokalla ollessani saimme nousta ruokatunnilla pöydästä vasta, kun opettaja antoi luvan. Kerran opettaja unohti tulla päästämään meidät ruokavälitunnille. Kukaan meistä alakoululaisista ei uskaltanut mennä opettajan luo toiseen huoneeseen kertomaan asiasta ja niinpä istuimme 45 minuuttia peläten paikoillamme. Kun ekaluokan opettajamme huusi meille joskus tunneilla pää punaisena ja iski nyrkkiä pöytään, kenenkään huoltaja ei ottanut siitä yhteyttä opettajaan tai rehtoriin, vaan kaikki olivat hiljaa.
Me olimme kilttejä ja tottelevaisia, kuten moni ikäluokka ennen meitäkin. Kun lähilinja-autossa tuntematon pappa puristi yhtäkkiä takapuolesta, sitä oli vain hämillään, eikä tajunnut kertoa tilanteesta kenellekään.
Nyt kun Suomi täyttää 104 vuotta, moni asia on muuttunut. Emme ole enää kansakuntana ja yksilöinä hiljaa. Uskallamme puuttua asioihin ja sanoa ääneen, kun huomaamme epäkohtia. Tiedämme ja tunnemme oikeutemme yksilöinä ja yhteisöinä. Osaamme ja uskallamme hakea apua. Uskallamme antaa palautetta, kritiikkiäkin. Olen tästä kaikesta iloinen ja ylpeä.
Välillä kuitenkin mietin, onko rohkeutemme ja yksilönvapautemme välillä mennyt toiseen ääripäähän. Tuttu partionjohtaja kertoi, että eräs ekaluokkalainen partiolainen oli ensimmäisellä tapaamiskerralla katsonut häntä tiukasti silmiin ja sanonut: ”Sinä et minua määrää.” Samaa viestiä kuulen koulumaailmasta. On jo alakoululaisia, jotka eivät ole tottuneet siihen, että joku rajoittaisi heidän tekemisiään tai sanomisiaan, eivätkä he kunnioita ketään aikuista. Minäkeskeisyys ja rajattomuus jyräävät alleen yhteisössä toimimisen.
Pian 104 vuotta täyttävässä Suomessa tarvitsemme jämäkkää kiltteyttä. Se on sitä, että osaa ottaa muut huomioon ja arvostaa muita ihmisiä, mutta ei jää kenenkään tossun alle. Jämäkästi kiltti on ystävällinen, mutta ei vietävissä. Jämäkästi kiltti ei hyssyttele, kun hän kohtaa epäkohtia. Hän puolustaa tarvittaessa itseään, mutta myös muita. Hän ei tuijota vain omaan napaansa, vaan etsii myös yhteistä hyvää.
Kirjoittaja on lahtelainen opinto-ohjaaja ja aineenopettaja.