Hyvä kello kauas kuuluu – kirkon maine on nyt tutkitusti parempi kuin vuosikausiin
Vanhan sananparren mukaan "hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas".
Kun maine on kunnossa, yhteistyö on arjessa sujuvaa ja organisaatiota koskeva puhe myönteistä. Jos maineessa on kupruja, tahma lisääntyy ja sitoutuminen esimerkiksi verovaroin tukemiseen heikkenee.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko on pärjännyt viimeaikaisissa kyselytutkimuksissa ilahduttavan hyvin. Keväällä 2023 suurten seurakuntien empatia- ja tunnettuuskyselyssä kirkkoa pidettiin läheisempänä, rohkeampana ja henkilökohtaisempana kuin kaksi vuotta aiemmin. Arviot olivat kohonneet sekä kirkkoon kuuluvien että kuulumattomien keskuudessa.
Tuoreessa T-Median toteuttamassa julkishallinnon Luottamus & Maine 2023 -tutkimuksessa kirkko oli puolestaan vertailujoukon eniten mainettaan vahvistanut organisaatio sisäministeriön ohella.
Julkishallinnon organisaatioiden mainetta tutkittiin loka–marraskuussa 2023. Tutkimukseen vastasi yhteensä 9 932 suomalaista. Kyseessä on Suomen laajin ja luotettavimpana pidetty mainetutkimus.
Kirkon suoritus nousi viisiportaisessa arviointiasteikossa 0,30 yksikköä ja ylsi julkishallinnon vertailukorissa hieman keskiarvon yläpuolelle. Maine oli korkeimmillaan kuuteen vuoteen, eli ajalta, jolta vertailua ylipäätään on saatavilla.
Hätäkeskuslaitos ja Rajavartiolaitos jakoivat ykkössijan hyvämaineisimpina organisaatioina. Vertailun hännillä on tyypillisesti poliittisia instituutioita, kuten eduskunta ja ministeriöitä.
Vastaajat pitivät kirkon suurimpina vahvuuksina tuotteita ja palveluita, vastuullisuutta sekä sitä, että kirkko antaa mahdollisuuden tehdä merkityksellistä työtä. Suurimmiksi kehityskohteiksi nousivat johtaminen ja innovaatiot.
Suomalaiset mieltävät kirkon nyt instituutioksi, joka kykenee vuoropuheluun. Mielikuvaa ovat varmasti vahvistaneet arkkipiispa Tapio Luoman sekä muiden piispojen toistuvat esiintymiset julkisuudessa ja mielipidepalstoilla.
Kirkko on pitänyt esillä esimerkiksi ihmisarvoon ja osattomuuteen liittyviä kysymyksiä. Se on myös vaatinut selvittämään tarkemmin sosiaalietuuksien leikkauksia, joiden on katsottu kohdistuvan epäoikeudenmukaisesti.
Oma osuutensa on tietenkin vaikeilla ajoilla: koronapandemialla, elinkustannusten tuntuvalla nousulla ja Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan. Kriiseissä kirkon rooli ja merkitys on kautta historian korostunut.
Sitäkin voi pohtia, kuinka maine näkyy tulosrivillä. Seuraava visainen tehtävä olisikin jäsenkehityksen kääntäminen nousuun.