Inhottavuudesta kohti hyviä aikoja – kunpa vielä ehtoollisen vietto onnistuisi etänä
Onnea Lahti.
Raffin ja rosoisen työläiskaupungin pintaa on kiillotettu monesta suunnasta, ja syystäkin. Vuoden 2021 aikana Lahti saa poikkeuksellista näkyvyyttä eurooppalaisena ympäristökaupunkina. Kaupungille, joka tunnettiin vuosikymmeniä talviurheilustaan, sitten sinfoniaorkesteristaan, on tänä vuonna tarjolla uudenlaista nostetta. Kaupungista kuoriutuu uusia kerroksia, ja parhaassa tapauksessa tuoreita tapoja ja teknologiaa jää pysyvästi sujuvoittamaan kaupunkilaisten arkea.
Vaikka hohtoa on lisätty, toivottavasti niitä rosojakaan ei unohdeta, ovathan ne osa nuoren Lahden tarinaa.
Niin inhottava kuin koronapandemia onkin ollut, se merkitsee samalla nivelkohtaa, josta voi alkaa paljon hyviä asioita.
Digitaaliset kontaktit eivät voita aitoja, mutta on niissä hyviäkin puolia, kuten helppo saavutettavuus. Lahden seurakunnissa tämä huomattiin joulukuussa, jolloin Kauneimpiin Joululauluihin panostettiin verkossa ennen näkemättömällä tavalla. Striimatuilla tilaisuuksilla oli keskimäärin yli tuhat katselijaa.
Jos kertymää vertaa tavallisesti kirkon ovista sisään astuviin kävijöihin, näyttää siltä, että tavoittavuutemme oli nyt suurempaa kuin normaalioloissa. On jo selvää, että digitaaliset toimintamuodot jäävät kirkon toimintaan pysyvästi. Kunpa vielä ehtoollisen vietto onnistuisi etänä.
Uuden alussa ollaan myös kiinteistöratkaisujen takia. Lahden kirkkovaltuusto punnersi joulukuussa kovat päätökset näennäisen kivuttomasti, ehkä siksi, että valmistelu oli perusteellista ja avointa. Tilojen tuntuva tiivistäminen on paitsi taloudellinen myös strateginen liike. Kirkko ei ole enää monoliittinen pyhättö mäellä, vaan mukana elämänmenossa siellä missä sitä tarvitaan. Tapahtumat, verkostot, verkko ja some ovat yhtä lailla tärkeitä kuin perinteiset pyhät tilat.
Myös ympäristönsuojelu ja kestävä kehitys ovat kirkolle tärkeitä teemoja. Niille löytyvät tukevat teologiset perustelut luomiskertomuksesta ja siitä nousevasta luomakunnan kunnioittamisesta. Kirkolla on ympäristöasioissa yhteiskunnallista vastuuta jo senkin takia, että sillä on taloudellisesti yhä suhteellisen leveät hartiat. Vihreän kirkon tapahtumia on Lahdessa luvassa pitkin alkanutta vuotta.
Ei tämä vielä helpolta näytä – edellisen vuoden viiltämiä haavoja parannellaan vielä pitkään. Haluan kuitenkin ajatella, ja merkitkin siihen viittaavat, että vuodesta 2021 tulee huomattavasti parempi kuin vuodesta 2020. Fiksujen ja uudistavien ratkaisuiden eteen tehdään töitä niin Green Lahden kuin seurakuntienkin organisaatioissa. Kristillisesti summattuna: toivoa on.