Karismaattinen hupparimies 2000 vuoden takaa – Jeesusta olisi vaikea sivuuttaa
Jos olet kuunnellut Radio Voiman Minun Lahteni -juttusarjaa tai seurannut Lahden seurakuntien sähköistä viestintää, olet ehkä kuullut ääniklipin, jossa nuoret naiset snäppäävät ja juttelevat samalla seurakunnan toiminnasta. "Se pitkätukkainen jäbä on mun suosikki", fiilistelee toinen.
Pääsiäinen eli kirkkovuoden huipennus lähestyy. Silloin seurataan Jeesuksen viimeisiä vaiheita ja ylösnousemusta.
Kuka Jeesus Nasaretilainen, tuo "pitkätukkainen jäbä" oikeastaan oli? Jeesus on muuttunut länsimaisille ihmisille pikkuhiljaa vieraaksi ja hiukan kiiltokuvamaiseksi hahmoksi. Aikalaiskirjoitusten valossa, merkittävimpinä Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumit, oli kuitenkin kyse sangen mielenkiintoisesta henkilöstä.
Joissakin markkinointitempauksissa hänet on puettu huppariin ja sijoitettu hipsteriksi moderniin kaupunkikuvaan. Entä jos hän ilmestyisi Lahteen – millaisena me hänet näkisimme ja mitä hän meistä ajattelisi?
Jeesus Nasaretilainen aloitti julkisen toiminnan noin kolmikymppisenä työskenneltyään aiemmin talonrakentajana. Oletetaan siis, että Jeesus saapuisi pääkaupunkiseudun työmailta kesäksi Lahden seudulle. Hän majoittuisi leirintäalueelle, sanotaan nyt Messilään.
Rantaterassilla ja kirkonkylän kioskilla hänen puheensa herättäisivät mielenkiintoa, ja pian hän alkaisi pitää julkisia puheita. Jeesuksella olisi oma tubekanava ja hänen poleemiset ajatuksensa poikisivat Lahti-palstalla pitkiä keskusteluita.
Maine kasvaisi ihmetekojen jälkeen. Mukkulan kartanolla hän hämmästyttäisi muita häävieraita muuttamalla veden viiniksi. Juhlien jälkeen Vääksyn kanavaristeilyn asiakkaat seuraisivat äimän käkenä, kun hupparimies harppoisi Vesijärven pintaa pitkin Lahden matkustajasatamaan.
Myöhemmin kuukausimarkkinoilla nousisi kohu, kun Jeesus parantaisi vyötäröstään alas halvaantunen paapan. Mies nousisi ylös pyörätuolistaan, peruisi taksin ja palaisi omin jaloin palvelutaloon.
Jeesus oli karismaattinen ja vastakulttuurinen hahmo, joka nautti ollessaan keskellä ihmisiä ja opettaessaan heitä. Niinpä hän kiertäisi kesätapahtumasta toiseen: Heinolan kesäteatteriin, Kymi Ringille, Anianpellon ja Hartolan markkinoille.
Kaikkialla hänet huomattaisiin, mutta vertauskuvalliset puheet jättäisivät monet hämmentyneiksi. Jeesus kaihtaisi kaupallisuutta ja pinnallisuutta, eläisi ekologisesti, nostaisi päähän potkittuja ja korostaisi lähimmäisenrakkautta sekä ihmisten tasavertaisuutta.
Mitä enemmän Jeesukseen tutustuu historiallisena henkilönä sekä kristinopin mukaisena Jumalan Poikana, sitä vaikeampaa häntä on sivuuttaa.