Markku Ojanen: Miksi suomalaiset ovat onnellisia – muille Pohjoismaille on helppo löytää vahvuuksia
Suomalaisten onnellisuus tuntuu oudolta, sillä yhä vielä me toistelemme kielteisiä kuvauksia suomalaisuudesta. Suomalaiset ovat totisia, melankolisia, kateellisia ja puhumattomia. He kärsivät huonosta itsetunnosta. Selvin päin suomalaiset eivät näytä tunteitaan. Myös vanhat sananlaskut tukevat tätä kuvausta: ”Puhuminen on hopeaa ja vaikeneminen kultaa. Kussa voitto on, siinä on myös vahinko. Luotu köyhä kärsimään, vaivainen valittamaan. Tyydy onnehesi.” Yllättäen löytyy tällainenkin sananlasku: ”Jota usiampi mies, sitä parempi onni.” Vaikeudet panivat turvautumaan Jumalaan: ”Onpa onni orvollakin, vaivaisellakin Jumala. Kyllä Jumala omansa varjelee.” Kenties kannamme vielä vuosisatojen takaista elämän kovuuden taakkaa. Emme vielä ole tottuneet siihen, että Suomi on hyvinvointivaltio, vaikka vaurautta näkyy kaikkialla.
Tärkein onnellisuutta selittävä tekijä on hyvinvointivaltio. Kyseessä on tyytyväisyysonni, kansalaisten taannehtiva arvio oman elämän laadusta. Pohjoismaiden yhteistä hyvinvointia selittävät vauraus, tasa-arvo, vapaus, oikeudenmukaisuus, turvallisuus, hyvä hallinto ja koulutustaso. Myös yhteinen kristinuskon perusta kuvaa Pohjoismaita. Sen merkitystä ei tule väheksyä. Olen koettanut keksiä tähän jotakin lisää, sillä onhan Suomi ollut kaksi kertaa ykkönen laajassa kansainvälisessä vertailussa. En ole keksinyt mitään sellaista, mitä ei olisi muissakin Pohjoismaissa. Sen sijaan muille Pohjoismaille on helppo löytää vahvuuksia. Tanskalaisilla on hygge (kyky nauttia elämästä), norjalaisilla hiihto ja öljy, ruotsalaisilla vaurautta eivätkä he ole sotineet yli kahteensataan vuoteen, mikä on ihmeellinen asia. Liekö muita vastaavia maita koko maailmassa?
Jospa me vielä osaamme tyytyä siihen, mitä meillä on, sillä vaikeat ajat ovat vielä kansakunnan muistissa. Katovuodet ovat koetelleet Suomea enemmän kuin mitään muuta Euroopan maata. Seurauksena on ”puolustautuvaa pessimismiä”, odotamme pahinta ja ilahdumme, kun pahin ei tapahtunutkaan. Optimismin ilmaiseminen ei ole suomalaisille luontevaa.
Suomen erinomainen sijoitus onnellisuuden vertailussa on ollut yllätys. Sitä ihmettelevät muutkin kuin me itse. Ollaan kiitollisia siitä, että meitä on tällä tavoin siunattu. Vaikka meidän on lupa iloita siitä, että meillä on hyvä maa, samalla tulee muistaa, että kaikki eivät ole onnellisia. Meidän yhteinen tehtävämme on tukea ja huolehtia niistä, jotka eri syistä ovat jääneet vähemmälle kuin kansakunnan enemmistö. Jota usiampi mies ja nainen tunnistaa oman vastuunsa, sitä parempi yhteinen onni. Olemme omalta osaltamme vastuussa sekä lähellä että kaukana olevista lähimmäisistä. Äiti Teresa sanoi tämän kauniisti: ”Me emme voi tehdä suuria asioita, mutta voimme tehdä pieniä asioita suurella sydämellä.”
Kirjoittaja on psykologian emeritusprofessori, onnellisuustutkija ja tietokirjailija.