Markku Ojanen: Olemme Jumalan käsiä maan päällä, muita käsiä hänellä ei ole
Amazing grace -laulussa (suomeksi Laupeuden ääni) sanotaan näin vahvasti: "Ihmeellinen armo, kuinka ihana tuo ääni, joka pelasti minut kurjan ihmisen." Mistä tämä upea laulu sai alkunsa?
John Newton oli pahamaineinen orjakauppias. Emme osaa edes kuvitella sitä kurjuutta, johon orjat joutuivat. Moni kuoli jo matkalla ja kaikki kärsivät hirvittävästi. Kyseessä on yksi suurimmista rikoksista ihmisyyttä vastaan. Newton oli kauhea rikollinen, mutta tajusi sen vähitellen. Erikoista on se, että hän kirjoitti nuo sanat ennen kuin hän luopui orjakaupasta. Hänestä tuntui, että hän ei ollut kunnon ihminen, vaan viinan uhri ja petollinen ihminen. On kuin keskitysleirin vartija olisi saanut omantunnon tuskia siitä, että oli huijannut toista vartijaa korttipelissä. Mutta asia ei jäänyt tähän. Syyllisyys alkoi ahdistaa häntä. Se näytti hänen tilansa yhä tarkemmin. Hän jätti orjakaupan ja hänestä tuli orjakaupan vastustaja. "Tämä armo opetti minun sydämeni pelkäämään." Newtonin kokema pelko oli askel parannukseen, ihmisyyden löytämiseen. Yölliset tuskat ja kauheat muistot olivat hänelle lahja, suuri aarre, josta hän kykeni ammentamaan. Syyllisyys oli Newtonille itsetutkistelun ja löytämisen väline.
Miljoonat ihmiset ovat kokeneet elämässään suuren muutoksen löytäessään Jumalan armon. On tapana puhua pelastuksesta, uudistumisesta, uskoon tulosta tai kääntymyksestä. Uskonnollisissa lehdissä on näitä kuvauksia paljon. Vaikka nuo kokemukset eivät ole samanlaisia, moni kokee joutuneensa umpikujaan, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä. On kuin olisi syvän kuilun pohjalla, jonne ei mikään valonsäde ulotu. Kun kaikki tuntuu olevan hukassa, kuilun pohjalle tulee kuitenkin valoa, ensin heikkona, mutta sitten se alkaa kirkastua. Voisiko elämällä vielä olla minullekin jotakin annettavaa? Onneksi Jumalalla on työtovereita, jotka voivat tuikata pientä valoa tuohon syvään kuoppaan. Sen valossa avautuu mahdollisuus nähdä myös Jumalan kirkkauden valoa. Olipa pimeys omien tekojen tai muiden ihmisten pahuuden tuottamaa, tuo pienikin kajastus näyttää kuopan seinässä sellaiset askelmat, joita pitkin voi kiivetä yhä voimistuvaan valoon.
Voi kunpa meillä olisi rohkeutta olla Jumalan pieniä lamppuja monille niin kovassa maailmassa! Sitä Jumala meiltä odottaa. Me olemme Jumalan käsiä täällä maan päällä, sillä muita käsiä hänellä ei ole.
Joskus ihminen havahtuu tunnistamaan ne lahjat, joita hän on saanut elämässään. Kaiken sen, mitä hän on voinut pitää itsestään selvänä. Mitä elämäni olisi, jos minulla ei olisi puolisoa ja kahta poikaa? Joku havahtuu kiittämään vanhemmistaan, ystävistään tai vaikkapa kyvystä tuottaa kaunista musiikkia. Suuri ulospäin näkyvää myllerrys puuttuu mutta sisällä tapahtuu paljon. Jos jokin, niin kiitollisuuden ymmärtäminen on todellista uudistumista.
Kirjoittaja on psykologian emeritusprofessori, onnellisuustutkija ja tietokirjailija.