Minun kirkkoni: Uskollisuus yhteisessä tehtävässä
Katselen ensimmäisen adventin alla Turun tuomiokirkkoa lapset käsipuolessa. Kirkon eteen tuotu kuusi on valaistu kauniisti, kuten joka vuosi. Suomen kansallispyhäkkö seisoo uljaana lumituiskussa kutsuen meitä tämän ajan kulkijoita turvalliseen suojaansa. Mielen valtaa kiitollisuus menneiden sukupolvien työstä kirkkomme puolesta. Kiitollisuus siitä, että ajan hammas ei ole kuluttanut pois aivan kaikkea.
Samalla ajatus kulkee aikaamme. Onko meidän sukupolvemme kykenevä rakentamaan pysyvää kulttuuriperintöä tai ainakin vaalimaan sitä, mitä meillä jo on? Kykenemmekö uskollisuuteen evankeliumin työssä, riittääkö yhteistä tahtoa? Vai onko yksilökeskeinen kulttuuri jo johtanut siihen, että jokainen kokee oikeudekseen vetää yhteistä rekeä omaan suuntaansa?
Koska ihminen on perin juurin sosiaalinen olento, toisten kanssa yhteyteen luotu, tarve kuulua yhteisöön ja kokea sen tarjoamaa suojaa on vahva. Tarvitsemme turvaa ja hyväksyntää. Rehellisten ja uskollisten ihmisten kanssa nämä tarpeet tulevat täytetyksi todennäköisimmin – voimme luottaa siihen, että sovitut asiat toteutuvat emmekä joudu vilpin kohteeksi. Siksi ehkä arvotamme näitä ominaisuuksia esimerkiksi puolison valinnassa.
Uskon että samoja ominaisuuksia haetaan yhteisöistä. Omalle perustalleen uskollinen, rehellinen ja aito organisaatio luo turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden kokemuksen. Ei tarvitse pelätä, mihin suuntaan vene seuraavaksi keikahtaa.
Kirkkoa kohtaan esitetty tavanomainen kritiikki kohdistuu siihen, miten se kykenee muotoutumaan tähän aikaan, vai tehdäänkö myönnytyksiä jo liikaakin. Yhteisöt koostuvat aina yksilöistä, joten törmäyskurssille säännöllisesti joudutaan uudistuskeskustelujen yhteydessä. Molemmilta suunnilta olisi suotavaa, että veneen keikuttaminen olisi kohtuullista, vaikka rakentava keskustelu aina paikallaan onkin. Omalta kohdaltaan on hedelmällistä kysyä, toiminko rakentavasti ja yhteisön arvopohjaa, eli Pyhää Raamattua parhaan ymmärrykseni mukaan ilmentäen? Osaanko keskustella, osaanko kuunnella?
Nopeatempoisessa yhteiskunnassa kirkko edustaa jotakin majesteetillisen järkähtämätöntä. Sellaisena sen soisi pysyvän. Vakaasti omalla perustallaan seisovana, arvoilleen uskollisena. Kirkko on sitoutunut Raamatun opetuksiin ja uskollisuus tässä tehtävässä on sen olemassaolon perusta. Kirkon ydintehtävä on evankeliumin julistaminen kaikille kansoille. Taivaan koti saakoon olla kirkkaana ja selkeänä yhteinen päämäärämme.
Kirjoittaja on kuhmoislainen perheenäiti, lähihoitaja ja väitöskirjatutkija.