Pöytä on katettu – seurakuntapäättäjiksi pyrkivien arvot ja mielipiteet nousevat esiin vaalikoneessa ja julkisessa keskustelussa
Oletko jo löytänyt oman ehdokkaasi seurakuntavaaleissa?
Onko se ehdokas, jolle toisten auttaminen on tärkeää? Vai sellainen, joka näkee kirkon tulevaisuuden samanlaisena kuin sinä? Tai olisiko parasta etsiä ehdokas, joka taitaa rahankäytön?
Oikean ehdokkaan löytämiseen on monta keinoa. Hyvin suositeltavaa on käyttää verkosta löytyvää vaalikonetta. Aluksi valitaan oma kotiseurakunta. Sitten vastataan noin 20 kysymykseen, joihin myös ehdokkaat ovat vastanneet.
Kyselyn jälkeen vaalikone ilmoittaa ehdokkaista, joiden vastaukset ovat lähimpänä omia. Ehdokkaita ja heidän vastauksiaan voi selailla myös yksitellen.
Kirkonseudun levikkialueella on 324 ehdokasta, joista 83 prosenttia vastasi vaalikoneeseen. Muun muassa Tainionvirralla ja Heinolassa täytettiin vaalikonetta ahkerasti: yli 90 prosenttia vastasi kysymyksiin.
Lahdessa Joutjärven ja Keski-Lahden laimeat vastausprosentit herättävät ihmetystä. Molemmissa 9 jätti vastaamatta.
Muitakin konsteja löytyy. Alueen seurakunnat järjestävät vaalipaneeleita, joissa pääsee tutustumaan ehdokkaisiin ja heidän valitsijayhdistyksiensä tavoitteisiin.
Heinolan kirjastossa seurakuntavaaliehdokkaiden ajatuksia kuullaan 2.11. Hollolan seurakunta puolestaan järjestää vaalipaneelit 6.11. Padasjoella ja 7.11. Hollolan Sovituksenkirkossa. Tapahtumia voi seurata myös striimin välityksellä.
Lahtelaisiin ehdokkaisiin ja valitsijayhdistyksiin tutustutaan 20.10. pääkirjaston auditoriossa järjestettävässä seurakuntavaali-illassa sekä 8.11. Malskin Sammiosalissa Etelä-Suomen Sanomien vaalitentissä.
Pääkirjaston tilaisuutta voi seurata myös Lahden kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla.
Jälkimmäisessä ehdokkaita haastattelevat päätoimittajat Markus Pirttijoki ja Matti Eve. Tilaisuutta voi seurata paikan päällä upeasti remontoidussa entisessä panimomiljöössä sekä suorana lähetyksenä ESS.fi-sivustolla.
Kirkonseutu taustoittaa vaaleja monipuolisesti 22.10. ja 12.11. ilmestyvissä numeroissaan. Lisäksi molempien lehtien välissä jaetaan vaaliliite, jonka avulla voi tutustua ehdokkaista koostettuun kasvogalleriaan.
Kannattaa seurata myös muita lehtiä ja tiedotusvälineitä, mielipidepalstoja sekä ehdokkaiden omaa mainontaa.
Ennakkoäänestys järjestetään 8.–12.11. ja varsinainen vaalipäivä on 20.11. Ennakkoäänestys on kasvattanut suosiotaan. Lähimmät paikat kannattaa tarkistaa seurakuntien sähköisistä kanavista, ilmoittelusta tai Kirkonseutu-lehdessä 22.10. julkaistavista virallisista kuulutuksista.
Ennakkoäänestäminen onnistuu kaikissa Suomen ennakkoäänestyspaikoissa. Äänioikeus on jokaisella 16 vuotta täyttäneellä evankelisluterilaisen kirkon jäsenellä.
Pöytä on katettu.
Lue lisää aiheesta
"Moni asia seurakunnassa on nähdäkseni hyvin. Täytyy kysellä työntekijöiltä ja seurakuntalaisilta, mitä he haluavat ja mitkä asiat voisivat olla paremmin", sanoo luottamushenkilökauden aloittava Tilda Strandén. Kuva: Janne Urpunen
Janne Urpunen
Tavalliset seurakuntalaiset -komeetta Tilda Strandén: "Seurakunnissa on vielä paljon tasa-arvotyötä tekemättä"
Lahden seurakunnat / Viestintätoimisto
"Vastakkainasettelu ei ole lisääntynyt, mutta asetelmat ovat selkiytyneet" – konkari Antero Helanterä ei yllättynyt Tulkaa kaikki -liikkeen menestyksestä
Ohto Oksanen. Kuva: Lahden seurakunnat/Viestintätoimisto
Lahden seurakunnat
Seurakuntavaalien Lahden ääniharava Ohto Oksanen: Vaikka seurakunnat ovat tasa-arvoisia, kaiken ei tarvitse olla seurakunnissa samalla lailla
Ehdokkaat saivat valita vaalikoneessa kolme itselleen tärkeintä painopistettä seurakunnan toiminnasta. Eniten ääniä saivat lapset ja nuoret.
Näin Heinolan seurakuntavaaliehdokkaat vastasivat vaalikoneen arvokysymyksiin