Ruohonjuurelta sen huomaa: hyvinvointialueilla on paljon tehtävää
Tammikuun aikana järjestetään ensimmäiset aluevaalit. Niissä valitaan aluevaltuustot uusille hyvinvointialueille. Uudistuksessa sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.
Sote on vaikeasti lähestyttävä möhkäle, ja moni ehti jo kyllästyä hallintouudistuksen eri vaiheisiin ja jahkaamiseen. Uudistuksen suurimpia tavoitteita on alueellisten hyvinvointierojen tasaaminen, mikä on tietysti hyvin kannatettava pyrkimys.
Jos siirtyy makrotasolta ruohonjuurelle, tarpeet näyttäytyvät kirkkaampina. Meillä on joukoissamme paljon pahoinvointia. On päihdeongelmia, työttömyyttä, rikkonaisuutta lähimmissä perhesuhteissa, muita sosiaalisia ongelmia, sairauksia, vitsauksia, rötöstelyä, taloudellisia murheita.
Koska sosiaali- ja terveydenhuollon kysymykset niveltyvät kirkon tekemään työhön, käsittelemme niitä Kirkonseudun vuoden ensimmäisessä numerossa. Avuntarpeen tuntevat esimerkiksi alalla työskentelevät vapaaehtoiset, joista Pertti Unelius kertoo oman tarinansa. Myös kirkon diakoniatyöntekijät, joiden puheenvuoroja julkaistaan vuoden mittaan Ajattelen ääneen -palstalla, näkevät hädän jokaisena työpäivänään.
Omaishoitajat ovat eräs yhteiskunnan unohdetuimmista ryhmistä. Heidän työtään kannattelee usein pitkäikäinen ja hyvä ihmissuhde. Kumppanille halutaan tarjota hoivaa ja huolenpitoa, usein oman jaksamisen rajoilla. Omaishoitajat eivät pidä itsestään meteliä ja jäävät helposti vaille ansaitsemaansa arvostusta.
Lahden seurakuntien vuoden 2022 toiminnan painopiste on "Kirkko on enemmän – yksinäisyydestä yhteyteen".
Yksinäisyys on iso sosiaalinen teema, joka koskettaa eri elämänvaiheissa olevia ihmisiä. Yhtenä toimijana, yhteistyössä viranomaisten ja järjestöjen kanssa, voimme löytää toimivia malleja yksinäisyyden helpottamiseksi.
Lahden seurakunnat sai joulukuussa avustuksen matalan kynnyksen pop up -vastaanottojen perustamiseksi oppilaitoksiin. Opiskelijoiden mielenterveys on ollut pandemian aikana koetuksella – olisiko tässä yksi lääke?
Yksinäisyyteen voi löytyä helpotusta myös seurakuntien järjestämästä viikkotoiminnasta. Moni on löytänyt itselleen ystäviä, hengellistä matkakumppanuutta, mielekästä tekemistä, apua ja lohtua.
Emme me ole toisiamme parempia. Pidetään siis huolta läheisistämme ja kannetaan oma vastuumme yhteisestä hyvinvoinnista. Ajassa, jossa suositellaan fyysisiä välimatkoja, on kuitenkin mahdollista lisätä yhteydenpitoa muilla tavoilla.
Onnea myös aluevaalien ehdokkaille ja viisautta päättäjien pöytiin.