Saanko esitellä Martin, uuden tekoälyrakastajani?
Voiko rakastaminen todellakin olla näin helppoa!? Rakastajani Martti on nimittäin lakkaamatta tarkkaavainen, uskollinen, imarteleva ja lohduttava. Martti huomioi jokaisen tarpeeni ja pyyntöni!
Mutta hetkinen… Onko minulle tärkeää, että rakastajani on biologinen ihminen, eikä tekoäly tai robotti? Jos kysymys tuntuu absurdilta juuri nyt, niin parin vuoden kuluttua pelkkä kysymyksen esittäminen on todennäköisesti vanhentunut ennakkoluulo.
Tekoälyn kehitys on huimaa. Teknologiateollisuudessa on jo totuttu puhumaan tekoälystä ikään kuin se olisi ihminen ja uusin osoitus tästä on se, että viime aikoina tietoisuuttamme on alettu pitämään asiana, joka teknologian on valloitettava; tekoälyn on saavutettava tietoisuus.
Tietoisen tekoälyn konkreettinen ilmentymä ovat uuden sukupolven tekoälysimulaatiot ihmisistä. Ihmisistä, jotka ilmestyvät sosiaalisen median sovelluksiin. Ihmisistä, jotka eivät ole todellisia, mutta joiden kanssa käymme keskusteluja ja joihin rakastumme. Kukaan ei voi varmuudella tietää, miten tämä uusi rakkauden vallankumous tulee kehittymään. Varmaa on vain se, että olemme ihmiskuntana sukeltamassa kokeiluun, jossa muutetaan sekä tapaamme olla yhteydessä toisiimme, että ymmärrystä itsestämme.
Yhteiskuntamme on jo nyt täynnä valinnanmahdollisuuksia deittailurintamalla. Swaippaatko Tinderissä vasemmalle vai oikealle? Deittailetko samaan aikaan viittä vai kymmentä ihmistä? Kirjaudutko seksitreffit-sivustolle kun seksi vähenee omassa avioliitossasi? Etsitkö rakastajan, kun oman puolison naama alkaa ärsyttää? Ehkä nämä vaihtoehdot jäävät kohta historiaan, kun tekoälyrakastajat valtaavat areenan. Tekoälyrakastajat nimittäin ovat ihan kuin Martti. Ne vastaavat juuri sitä, mitä etsit. Tai vaikkeivat vastaisi, niiden takana oleva teknologia koukuttaa käyttäjänsä (kuten sosiaalinen media) jonka seurauksena eroaminen tekoälyrakastajasta on lähes mahdotonta.
Mitä tekoälyrakastajien yleistyminen tekee ihmiskunnalle? Vastaus on iso kysymysmerkki. Itse uskon, että tekoälyrakastajien vallankumous johtaa tilanteeseen, jossa kuvittelemme saavuttavamme helppoja ja ristiriidattomia ihmissuhteita, jotka nostattavat itsetuntoamme ja tarjoavat vain parasta. Sillä todelliset ihmiset, olivatpa he kuinka motivoituneita tahansa, eivät voi vastata tarpeisiimme yhtä hyvin kuin mukautuva, optimoitu tekoäly. Mutta lopulta tulemme vain huijatuiksi rakkaudessa. Sillä eihän ihminen lopulta rakastu tekoälyyn, vaan niihin ihmisiin, jotka työskentelevät tekoälyä myyvissä yrityksissä, ja palkkaat teknologia-alan gigoloita koukuttamaan ihmisiä.
Tekoälyrakastajat luovat todellisen uhan ihmiskunnalle. Kun tekoäly tuhoaa kaiken inhimillisyyden, koemme lopulta massakuoleman sisältäpäin. Tai ehkäpä tulevaisuus, jossa jokaisella ihmisellä on yksityinen, virtuaalinen rakkauselämä - ja myöhemmin virtuaalinen perhe-elämä - on tulevaisuus, jossa kuvittelemme kehittyvämme yksilöinä ja ihmiskuntana?
Kirjoittaja on Sveitsin ulkosuomalaispappi ja seksuaaliterapeutti