Sana sinulle: Petollisesta rauhasta muutokseen
Ihmisillä ei tuntunut olevan aavistustakaan, mitä oli tulossa. Jeesus soimasi kotikulmiensa paikkakuntia, jotka olivat ihan hyvämaineisia kaupunkeja. Eivät ollenkaan niin kuin esimerkiksi paheksuttu Sodoma, joka oli tuhoutunut! Tämä herätti tietenkin närää.
Mitä hän mahtaisi sanoa meille? Olemmehan me sössineet oikein kunnolla, sillä tämä planeetta on päässyt perin pahaan kuntoon.
Risto Isomäki puhuu tästä kirjassaan Ruoka, ilmasto, terveys. Hän kirjoittaa, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mutta tärkeintä on, että meillä on mahdollisuuksia korjata virheet. Meillä on vielä keinoja vaikutta ilmastoon, luonnon moninaisuuden säilymiseen, rauhaan ja oikeudenmukaisuuteen, lähimmäisen hyvinvointiin. Mutta kiire on.
Jeesus häiritsi rauhaa, jonka varassa hänen kotikulmillaan asuvien ihmisten turvallisuus makasi. Rauha voi olla rakentunut pettävälle perustalle.
Jos jatkamme kuluttamista tähän tapaan, maailma ei kestä. Petollinen rauha on kyseenalaistettava. Todellinen rauha on sopusoinnussa luomakunnan ja toisten ihmisten kanssa.
Mutta jotain Jeesuksen ympärillä kuitenkin alkoi tapahtua, jokin muuttui, koska hänen ympärillään alkoi vaeltaa ihmisiä, häntä seurasi yhä enemmän kirjavaa porukkaa. He halusivat kuulla, mikä oli Jeesuksen pointti. Jeesuksella oli vaikeita kysymyksiä ja vaikeita vastauksia, kuten: Mene ja anna omaisuutesi pois. Tai rakasta vihollistasi. Jeesuksen aikalaisista ihmiset eivät nähneet tai edes aavistaneet murrosta, joka oli heidän silmiensä edessä.
Näemmekö me? Näemmekö, mitä on tapahtumassa edessämme? Mikä tänä päivänä johtaa kestävään rauhaan luomakunnassa tai kansojenkin välillä? Mikä johtaa kestävään rauhaan kotipaikkakunnalla, kirkossa, taloyhtiössä, perheessä? Osaanko erottaa sen petollisesta rauhantunteesta?
Jeesus puhui muutoksesta, mutta me haluaisimme pitäytyä vanhassa ja perinteisessä. Muutos on vääjäämätön. Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos. Muuttumattomuus on lopulta kaikkein vaarallisinta. On vaarallista, jos ihminen ei suostu muutokseen.
Jeesus halusi muutosta.
Kirjoittaja on Keski-Lahden seurakunnan kappalainen.