Tarvitsenko vai haluanko – eettiset periaatteet saattavat unohtua käytännön työssä
Jani Mahkonen
Musta perjantai ja musta viikko ovat tulossa. Nimi on kuvaava, päivä on surullinen. Ihmiset katsovat liikaa nettiä ja televisiota ja luulevat, että kaikilla on uudet laitteet, kaikilla on tyylikäs koti ja uusia tavaroita, kaikilla on trendikkäät treenivaatteet. Monet eivät enää näe juurikaan todellisia koteja, vaan malli ja tasovaatimukset tulevat tuotesijoittelua sisältävästä ruutumaailmasta. Mitä tarvitsen ja mitä haluan, hämärtyy.
Seurakuntien ympäristö- ja ympäristödiplomityö kertovat, että siellä vastuuntuntoiset ihmiset ovat tunnistaneet, että olemme osa elämän kangasta, emme erillisiä. Seurakunnilla on eettinenkin velvollisuus huolehtia elinympäristömme tilasta. Myös yhteisöllisyys on osa kestävää kehitystä.
Eettiset periaatteet saattavat jäädä kauas käytännön työstä. Haastankin kaikki seurakuntien ympäristötyöryhmät järjestämään työpajoja, joissa korjataan esimerkiksi vaatteita tai polkupyöriä. Voidaan neuloa sukkia tai opastaa, kuinka ilmalämpöpumpun suodattimen voi puhdistaa. Näin tuodaan käytännön tasolla esiin järkevää kuluttamista, ja ettei aina tarvitse ostaa uutta.
Tärkeintä olisi saada myös korkean tulotason ihmiset tarkastelemaan kulutustottumuksiaan, mutta energiansäästöstä ja tavaroiden korjauksesta hyötyvät kaikki – siinä on yhteistyön paikka diakoniankin kanssa.
Minun kirkkoni on merkittävä ympäristökasvattaja lapsille luontokerhoineen, askarteluineen ja lajitteluopetuksineen. Mutta myös aikuisten ympäristötietoisuuden lisäämiselle on edelleen paikkansa, ja tekemistä riittää! Ihan ympäristödiplomiin sitoutuneissa seurakunnissakin ja vastuullisuusohjelmillaan kehuvissa yrityksissäkin.
Kokouksissa ja pikkujouluaikaan hankinnoista ja tarjoiluista vastaavat ihmiset jättävät tekemättä ilmasto- ja ympäristöystävällisiä valintoja, vaikka ne selvästi lukevat ympäristöohjelmassa. Miksi päälliköt ja kirkkoherrat hyväksyvät tämän? Ehkä ilmasto- ja luontokriisi ei ole iskenyt vielä omille silmille?
Vaikka oma eettinen koodi ei olisi vielä muuttunut, kuunnelkaa edes tutkijoita tai paavia tai YK:n pääsihteeriä. Jos ei uskonnon eettisen velvollisuuden tähden, edes lastemme tähden.
Kirjoittaja on Heinolan kirkkovaltuutettu, neljän lapsen äiti ja aluetieteilijä.