Avustuspyynnön hylkääminen herättää keskustelua Joutjärven seurakunnassa – "Tehtäväni on varmistaa, että tasa-arvo toteutuu"
Kohtaamispaikka syntyi Joutjärven seurakunnan työmuotona, ja sen rahoitus oli osa seurakunnan budjettia. Hallinnollinen side yhdistyksen ja seurakunnan väliltä lakkautettiin vuonna 2016. Kuva: Lahden seurakuntayhtymä
Kysymys, ja vastaus, naispappeudesta puhuttaa Joutjärven seurakunnassa. Joutjärven seurakuntaneuvosto hylkäsi kokouksessaan 13. huhtikuuta jumalanpalvelusyhteisö Kohtaamispaikka ry:n 5 000 euron toiminta-avustushakemuksen, koska ei saanut mielestään tarpeeksi selvää vastausta yhdistyksen hallitukselta, voiko luterilaisen kirkon naispappi asettaa ehtoollisen Kohtaamispaikan messussa.
– Kysymyksellä haluttiin varmistaa, että avustus myönnetään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain mukaisesti. Myönteisen vastauksen myötä neuvosto olisi voinut käsitellä avustusanomuksen sellaisenaan, eikä yhdistyksen toiminnassa olisi tarvinnut epäillä tapahtuvan naispappeja syrjivää työnjakoa, Joutjärven kirkkoherra Hannes Wallin perustelee.
Asiaa käsiteltiin neuvoston kokouksessa pitkään.
– Asia meni äänestykseen. Toinen kanta oli, että avustusta myönnetään 3 000 euroa ja toinen, että avustusta ei myönnetä ollenkaan. Ei-kanta voitti äänin 9–5.
Päätös nojaa seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan sekä kirkolliskokouksen linjaukseen naispappeudesta.
– Kirkkoherra on asiassa laillisuusvalvoja. Tehtäväni Joutjärven seurakunnassa on varmistaa, että tasa-arvo toteutuu. Jatkossakin tarkastelemme Joutjärvellä kaikkia avustuksia ja kirkossamme tapahtuvaa toimintaa tämän linjauksen mukaisesti, Wallin sanoo.
Kohtaamispaikan toiminnanjohtaja Mika Falk on pettynyt päätökseen.
– Olen pettynyt ja surullinen. Kohtaamispaikka-yhteisö on syntynyt Joutjärven seurakunnassa ja toiminut 23 vuotta, hän sanoo.
Falkin mukaan Kohtaamispaikkaa ei voi syyttää sukupuolisesta syrjinnästä.
– Syrjintäväitteen esittäjä ei ymmärrä tämän päivän jumalanpalvelusyhteisön elämää, joka toimii seurakuntalaisten aktiivisuuden varassa eikä ole pappiskeskeistä. Pappiskeskeistä jumalanpalveluselämää on tarjolla runsaasti joka seurakunnassa, ja seurakuntalaiset voivat siihen vapaasti osallistua. Näin tekee myös moni Kohtaamispaikan kävijä.
Falk sanoo, että kirkkoherra Wallinin pettymystä yhdistyksen hallituksen vastaukseen on vaikea ymmärtää.
– Linjamme on täysin kirkon linjan mukainen: Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappi voi asettaa ehtoollisen Kohtaamispaikassa. Tuon selkeämmin asiaa ei voi ilmaista. Ehtoollisia vietämme suunnilleen kerran kuussa eli kaikissa illoissa ei ole ehtoollista.
Sukupuoleen vastauksessa ei oteta kantaa.
– Kysymys pappeudesta ei ole meille kovinkaan keskeinen asia. Kirkkoherralle tämä oli selvästikin iso kysymys ja neuvostolle, kun halusivat sitä meiltä kysyä.
Falk ei tiedä, onko nainen asettanut Kohtaamispaikassa ehtoollista.
– En tiedä koko historiaa. Olen toiminut toiminnanjohtajana neljä vuotta. Joskus ehkäpä.
Falkin kaudella nainen ei ole yhteisössä ehtoollista asettanut.
– Liturgeina toimivat papit, jotka yhteisössä ovat muutenkin mukana. Kutsutaan pappi, kun ehtoollista vietetään. Luonnollista on, että niitä pappeja kysytään, jotka ovat tuttuja ja mukana yhteisön elämässä. Osa papeista on eläkkeellä ja osa työelämässä.
Onko yhteisössä naispappeja?
– Ei tällä hetkellä.
Kohtaamispaikka syntyi Joutjärven seurakunnan työmuotona, ja sen rahoitus oli osa seurakunnan budjettia. Hallinnollinen side yhdistyksen ja seurakunnan väliltä lakkautettiin seurakuntaneuvoston päätöksellä vuonna 2016. Siitä lähtien Kohtaamispaikka on toiminut omana yhdistyksenä osin Joutjärven seurakunnan tiloissa.
Kirkkoherra Wallin pitää tilojen luovuttamista yhdistyksen käyttöön selkeästi rahallista apua suurempana tukena. Wallinin mukaan vahvistuva tasa-arvokeskustelu tulee jatkossa vaikuttamaan myös tilojen myöntämiseen.
– Kirkoissa on kautta aikain ollut omaleimaisia herätysliikkeitä, joilla on sääntönsä ja hengelliset painotuksensa. Herätysliikkeet tekevät julistustyönsä omissa kiinteistöissään, ja ovat sitä kautta itse vastuussa julistuksestaan. Luterilaisen kirkon yleisissä tiloissa tapahtuvan toiminnan tulee olla läpinäkyvää ja linjassa kaiken lain kanssa, Wallin painottaa.
Päätökseen jätettiin kolme eriävää mielipidettä. Kohtaamispaikalla on mahdollisuus hakea muutosta, mutta toiminnanjohtaja Mika Falk sanoo, että yhdistys tyytynee päätökseen.
– En usko, että haetaan muutosta. Jokainen saatu avustus on lahja. Lahjan voi ottaa kiitollisuudella vastaan, mutta ei sitä voi vaatimalla vaatia. Tällä kertaa avustusta ei saatu.
Falkin mukaan 5 000 euroa on vajaa kymmenen prosenttia yhdistyksen vuosibudjetista.
Kohtaamispaikka-yhteisöön kuuluu noin 400 ihmistä. Tavoitteena on tuoda lapsiperheille ja työikäisille kiinnostavaa ja yhteisöllistä toimintaa seurakuntaan. Yhteisö järjestää muun muassa Kohtaamispaikka-iltoja Joutjärven kirkossa joka toinen sunnuntai sekä leirejä ja toimintaa eri-ikäisille.