Ei pelkkää fantasiaa – lepakkoja on hautausmailla myös tosielämässä
Lahden hautausmailla kartoitetaan tänä kesänä lepakkojen elinalueet, linnusto sekä putkilokasvit.
Biologi Rasmus Karlsson tekee lepakkokartoituksen Lahden hautausmailla ja kiertää ne laitteidensa kanssa kesän aikana kolme kertaa. Kierros on tehtävä auringonlaskun ja -nousun välisenä aikana. Kesäkuisena yönä Nastolan hautausmaalla hän teki neljä lepakkohavaintoa. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Biologi, lepakkokartoittaja Rasmus Karlssonin kädessä oleva musta lepakkodetektori hälyttää 30 kilohertziä.
– Pohjanlepakko, Karlsson tunnistaa ja lähtee kävelemään laitteen osoittaman äänen suuntaan Levon hautausmaan käytävää pitkin.
– Tuolla, hän osoittaa ylös.
Huoltorakennuksen yllä, 10–15 metrin korkeudessa, lentää lepakko edestakaisin tai oikeastaan ympyrää yhä uudelleen ja uudelleen. Lepakko saalistaa.
– Onpa se pulskassa kunnossa. Epäilen, että se saattaa vielä kantaa poikasta, Karlsson arvioi.
Hyttysistä ei ole tänä kesänä pulaa. Riippuen lajista lepakot syövät myös muita yöllä aktiivisia hyönteisiä, kuten yöperhosia.
Hetken kuluttua Karlssonin laitteesta kuuluu toinenkin ääni. Ruokailuhetkeään viettävän lepakon vieressä vilahtaa toinen lepakko ja samassa molemmat katoavat.
– Toinen yksilö taisi tulla hätistelemään. Välillä ne nahistelevat keskenään.
Lahden seurakunnat teettää tänä kesänä hautausmaillaan kartoituksen lepakkojen lisäksi pesimälinnustosta ja putkilokasveista. Lisäksi liito-oravien esiintymistä havainnoidaan ensimmäisen lintulaskennan yhteydessä. Ylipuutarhuri Eila Nykäsen mukaan selvitysten tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi puiden kaatamisen suunnittelussa, jotta mahdollisia luontoarvoja ei hävitetä tai heikennetä niiden yhteydessä.
Onko lepakkoa kotona? Biologi Rasmus Karlsson valmisteli lepakkokartoituksen öistä havaintokierrosta päivällä etsimällä mahdollisia lepakoiden pesä- ja piilopaikkoja. Myös linnunpöntöt soveltuvat lepakoille. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Karlsson kiertää kesän aikana hautausmaat yhteensä kolme kertaa alku-, keski- ja loppukesällä.
– Kartoituskerrat toistetaan pitkin kesää, jotta saadaan parempi kokonaiskuva lepakoiden käyttämistä alueista.
Karlsson aloitti Lahden hautausmaiden lepakkokartoituksen 10. kesäkuuta iltapäivällä tarkastelemalla lepakoille tyypillisiä pesäpaikkoja, muun muassa 83 linnunpönttöä. Yhtään lepakkoa ei niistä löytynyt, joten siipiveikot käyttävät piilopaikkoinaan mahdollisesti puissa olevia koloja, joita on erittäin vaikea löytää ja rakennusten koloja, jotka eivät kuulu tilattuun perusmuotoiseen kartoitukseen.
Siinä kävellään yöaikaan ultraäänidetektorin kanssa ja havainnoidaan, missä lepakkoja lentää eli missä ne tyypillisesti saalistavat ja missä kulkevat niiden siirtymäreitit piilopaikkojen ja saalistusalueiden välillä. Tätä täydennetään kartoittamalla päiväsaikaan lepakoiden mahdollisia kolopuita ja piilopaikkoja.
– Salpausselällä on aika paljon männikköä, kun parhain elinympäristö lepakoille on esimerkiksi lehtometsät ja vesistöjen rannat. Tosin lepakothan ovat tosi sopeutuvaisia. Ne saalistavat siellä, missä on hyönteisiä.
Lepakot havaitaan ensin ultraäänilaitteella eli lepakkodetektorilla, minkä jälkeen pyritään tekemään näköhavainto. Laji tunnistaan muun muassa äänen, äänentaajuuden ja lentokorkeuden perusteella. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Hautaismaiden kulkuväylät sopivat lepakoille hyvin siirtymäreiteiksi.
– Kun ne käyttävät lentäessään kaikuluotausta, hautausmaan käytävät luovat niille tavallaan tunnelin, josta ne saavat vastakaikua lähellä olevien puiden rungoista ja kivistä.
Yleisesti ottaen vanhat hautausmaarakennukset ja kirkot tarjoavat niille oivia piilopaikkoja.
– Vanhoissa rakennuksissa on rakoja, pieniä koloja, vanhan ajan lautarakenteita, hirsipäätyjä ja kulmakotelointeja, mitkä sopivat lepakoille erinomaisen hyvin.
Saadessaan tarjouspyynnön, Karlsson tiesi heti, että haluaa toteuttaa kartoituksen.
– Yöaikaan hautasmaalla saa tehdä työtä aivan rauhassa. Kun käyn päiväsaikaan asentamassa puihin ultraäänidetektoreita esimerkiksi Helsingin puistoihin, työhön menee paljon enemmän aikaa, kun ympärille kerääntyy väkeä kyselemään.
Yötyö on luonteva valinta Karlssonille.
– Suomen kesäluonnon kokeminen yöaikaan on mahtavaa. Lepakot ovat vähän salaperäisiä, ja edelleenkin niiden elämässä ja ekologiassa on paljon sellaista, mitä ei oikein ymmärretä ja tiedetä.
Rasmus Karlsson tunnisti tämän Levon hautausmaalla saalistaneen yksilön pohjanlepakoksi. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Kuuntele biologi, lepakkokartoittaja Rasmus Karlssonin pidempi haastattelu SoundCloudista tai Spotifysta!
Kaikki lepakkolajit on rauhoitettuja
Lahden seurakuntien ympäristöohjelman mukaisesti hautausmailla teetetään eläinten ja kasvien lajistokartoitukset vuoteen 2022 mennessä.
Yleisimpiä Suomen lepakkokartoituksissa tavattavia lajeja ovat pohjanlepakko, viiksisiippa, isoviiksisiippa ja vesisiippa. Myös korvayökköä pidetään yleisenä, mutta hiljaisena lajina sitä tavataan harvoin.
Suomessa esiintyvät lepakkolajit ovat rauhoitettuja ja kuuluvat EU:n luontodirektiiviin, joka suojaa muun muassa lajien lisääntymis- ja levähdyspaikat kaikenlaiselta häirinnältä.
Euroopan lepakoiden suojelusopimus EUROBATS kannustaa huomioimaan lepakoiden tärkeät muuttoreitit ja saalistusalueet maankäytön suunnittelussa.
Lepakoiden suojelun esteenä ovat olleet lukuisat ennakkoluulot ja virheelliset tiedot. YK:n ympäristöohjelmassa on pyritty lisäämään tietoa lepakoista ja niiden suojelusta, sillä lepakoiden määrän tiedetään maailmalla vähentyneen elinolojen muuttumisen myötä.
Lähde: Luomus.fi, Rasmus Karlsson, Lepakko.fi